To je to što me zanima!

Bliski istok kao prilika za naše gospodarstvenike: Istražili smo što najviše izvozimo

Suradnja Hrvatske i zemalja Bliskog istoka najviše je vidljiva u turističkom sektoru, no uz to, hrvatski gospodarstvenici prepoznali su izvozni potencijal te je ukupan izvoz 2022. iznosio rekordna 73 milijuna dolara
Vidi originalni članak

Nakon Saudijske Arabije, Ujedinjeni Arapski Emirati drugo su po veličini gospodarstvo na Arapskom poluotoku i osmo gospodarstvo svijeta. Uz to su jedna od najbogatijih zemalja prema dohotku po glavi stanovnika, a znatno ovise o stranoj radnoj snazi, koja predstavlja čak 85% ukupne radne snage te 80% stanovništva. S niskom stopom nezaposlenosti te relativno mladom, dobro obrazovanom i imućnom populacijom, Ujedinjeni Arapski Emirati pokazali su se kao savršeno mjesto za testiranje novih proizvoda i usluga. 

Tako su posljednjih nekoliko godina Hrvatska i UAE razvili bliske i uspješne gospodarske odnose, a ova poslovna suradnja donosi mnoge prednosti za obje strane. Hrvatska istočnim zemljama pruža jedinstven pristup tržištu Europske unije, a Emirati otvaraju vrata za mnoge hrvatske investicije. 

Prepoznali velik potencijal

Najveći uspjeh ove poslovne simbioze vidljiv je u turističkom sektoru. Hrvatska je postala popularna destinacija za turiste iz UAE-a, a prema posljednjim podacima Hrvatske turističke zajednice, turisti iz UAE-a ostvarili su u 2021. ukupno 10.693 noćenja, od toga najviše u Zagrebu. Tome svakako pridonosi i izravna zrakoplovna povezanost na relaciji Zagreb - Dubai i u zimskom i u ljetnom redu letenja. No osim turističkog sektora, mnoge hrvatske tvrtke uspješno surađuju s tvrtkama u Emiratima u raznim industrijama, kao što su energetika, građevinarstvo i prehrambena industrija. 

- Što se tiče potencijala tržišta UAE-a za hrvatske proizvode, najviše izvozimo električnih transformatora i slične opreme, duhana, piljene drvne građe i prehrambenih proizvoda. Osim u elektroenergetskom sektoru, Hrvatske tvrtke s UAE-om dobro posluju u prehrambenom sektoru. Tako je Podravka 2015. otvorila regionalni ured u Jebel Ali Free Zoneu u Dubaiju, iz kojeg pokrivaju i ostale zemlje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike - rekao nam je Ante Perica iz Centra za internacionalizaciju Hrvatske gospodarske komore. 

Posebno je zanimljiva za Hrvatsku, ističe Perica, velika želja investitora iz Emirata za ulaganjem u našu zemlju. 

- Do kraja 2021. UAE je zabilježio investicije u inozemstvo u vrijednosti 22,5 milijardi dolara. Najznačajnija investicija u Hrvatsku je u hotele Sunce, koje je kupila tvrtka Eagle Hills, povezana s najvećom developer tvrtkom Emaar, iza koje stoji Mohamed Alabbar. S obzirom na potencijal možemo očekivati i druge ozbiljne investicije iz UAE-a - dodaje Perica. 

Naime, prema podacima iz HGK, u posljednjih nekoliko godina gospodarska suradnja Hrvatske i UAE-a je u porastu. Tako je i u 2019. i 2020. hrvatski izvoz iznosio više od 70 milijuna dolara. Taj se trend nastavio i u 2021., a prošle je godine hrvatski izvoz iznosio rekordna 73 milijuna dolara. Najveći udio u ukupnom izvozu Hrvatske čine transformatori, koji su okosnica poslovanja tvrtke KONČAR

Inače, transformatori su ujedno najprodavaniji proizvod Grupe KONČAR, s najvećim udjelom izvoza, koji iznosi od 80 do čak 97% u ukupnoj proizvodnji tvrtke. Samo posljednjih 70-ak godina KONČAR je proizveo i isporučio više od 400.000 transformatora raznih vrsta, naponskih nivoa i snaga diljem svijeta te su transformatori tako postali najrašireniji hrvatski proizvod na gospodarskoj karti svijeta. 

Uspješna suradnja s Emiratima

Tijekom godina proizvodi KONČARA izvezeni su u više od 100 zemalja na svim kontinentima, a najveća tržišta KONČARA proteklih godina su Njemačka, Švedska, Finska, Norveška, Nizozemska, Bosna i Hercegovina te Ujedinjeni Arapski Emirati. Tako je u ožujku ove godine tvrtka sudjelovala na sajmu Middle East Energy 2023. u Dubaiju i bila jedina hrvatska tvrtka među 1000 međunarodnih izlagača. Najveći je to sajam energetike za područje Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Azije, na kojem KONČAR izlaže već gotovo 20 godina.

- Stručnjaci KONČARA i Dalekovoda predstavili su rješenja, proizvode i usluge iz segmenta proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, digitalnih rješenja i platformi, kao i iz područja izgradnje dalekovoda te proizvodnje ovjesne i spojne opreme. KONČAREV izložbeni prostor tijekom sva tri dana sajma bio je mjesto velikog interesa i mnogobrojnih sastanaka - poručili su iz ove tvrtke i dodali kako je tvrtka samo u proteklih pet godina na tržište UAE-a isporučila robu i usluge u vrijednosti većoj od 42 milijuna eura.

Nedavno je KONČAR isporučio i svoj transformator za katarsku energetsku i vodoprivrednu tvrtku Kahramaa – Qatar General Electricity & Water Corporation. Naime, puštanje trafostanice u pogon bilo je iznimno hitno za napajanje električnom energijom Qatar Pearla, umjetnog otoka koji se nalazi 350 metara od obale prestižnog okruga West Bay u Dohi. Ovaj dojmljivi otok posjeti oko 15 milijuna gostiju na godinu, a na otoku s 20-ak tisuća stambenih jedinica trenutačno živi oko 25.000 stanovnika. 

Osim uspješne suradnje na tržištu UAE-a i sudjelovanja na prestižnim sajmovima, tvrtka KONČAR nastavlja prezentirati svoje proizvode i na ostalim međunarodnim sajmovima. Jedna od naših najuspješnijih kompanija sudjelovat će na sajmu Hannover Messe, 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva, MIPRO - 46. međunarodnom skupu za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju, See Mobility - međunarodnom sajmu za prometne tehnologije i usluge, konferenciji Hydro Africa i na mnogim drugim događajima.

Rekordna poslovna godina

Kontinuiran uspjeh i stabilnost ove domaće tvrtke vidljivi su i u mnogim globalnim gospodarskim izazovima, obilježenim ratom u Ukrajini i energetskom krizom te još prisutnim posljedicama pandemije. 

Grupa KONČAR ostvarila je još jednu rekordnu poslovnu godinu i tako je već drugu godinu zaredom KONČAR zabilježio značajan rast u gotovo svim segmentima, pri čemu je ključan naglasak na otvorenim narudžbama, koje su na kraju 2022. iznosile gotovo milijardu eura, kao i u rastu ostvarenih prihoda u izvozu, koji su za čak 152 milijuna eura veći u odnosu na prethodnu godinu. Štoviše, ukupni prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili su 699,7 milijuna eura, pri čemu upravo izvoz na inozemna tržišta čini 61% ostvarenih rezultata.

Inače, KONČAR je i među prvima u Hrvatskoj postao član mreže Ujedinjenih naroda Global Compact, najveće svjetske inicijative za održivi razvoj i korporativnu održivost. Iz tvrtke poručuju kako će njihova poslovna politika i dalje pridonositi razvitku cjelokupnog društva te će nastaviti kontinuirano surađivati sa zajednicom, i to nizom aktivnosti kao što su donacije, sponzorstva i volontiranje.

Idi na 24sata