Obavijesti

Native sadržaj

Foto: PR
OBEĆANA ZEMLJA

Bliski istok kao prilika za naše gospodarstvenike: Istražili smo što najviše izvozimo

Suradnja Hrvatske i zemalja Bliskog istoka najviše je vidljiva u turističkom sektoru, no uz to, hrvatski gospodarstvenici prepoznali su izvozni potencijal te je ukupan izvoz 2022. iznosio rekordna 73 milijuna dolara

Sadržaj donosi: KONČAR

Nakon Saudijske Arabije, Ujedinjeni Arapski Emirati drugo su po veličini gospodarstvo na Arapskom poluotoku i osmo gospodarstvo svijeta. Uz to su jedna od najbogatijih zemalja prema dohotku po glavi stanovnika, a znatno ovise o stranoj radnoj snazi, koja predstavlja čak 85% ukupne radne snage te 80% stanovništva. S niskom stopom nezaposlenosti te relativno mladom, dobro obrazovanom i imućnom populacijom, Ujedinjeni Arapski Emirati pokazali su se kao savršeno mjesto za testiranje novih proizvoda i usluga. 

Tako su posljednjih nekoliko godina Hrvatska i UAE razvili bliske i uspješne gospodarske odnose, a ova poslovna suradnja donosi mnoge prednosti za obje strane. Hrvatska istočnim zemljama pruža jedinstven pristup tržištu Europske unije, a Emirati otvaraju vrata za mnoge hrvatske investicije. 

Prepoznali velik potencijal

Najveći uspjeh ove poslovne simbioze vidljiv je u turističkom sektoru. Hrvatska je postala popularna destinacija za turiste iz UAE-a, a prema posljednjim podacima Hrvatske turističke zajednice, turisti iz UAE-a ostvarili su u 2021. ukupno 10.693 noćenja, od toga najviše u Zagrebu. Tome svakako pridonosi i izravna zrakoplovna povezanost na relaciji Zagreb - Dubai i u zimskom i u ljetnom redu letenja. No osim turističkog sektora, mnoge hrvatske tvrtke uspješno surađuju s tvrtkama u Emiratima u raznim industrijama, kao što su energetika, građevinarstvo i prehrambena industrija. 

- Što se tiče potencijala tržišta UAE-a za hrvatske proizvode, najviše izvozimo električnih transformatora i slične opreme, duhana, piljene drvne građe i prehrambenih proizvoda. Osim u elektroenergetskom sektoru, Hrvatske tvrtke s UAE-om dobro posluju u prehrambenom sektoru. Tako je Podravka 2015. otvorila regionalni ured u Jebel Ali Free Zoneu u Dubaiju, iz kojeg pokrivaju i ostale zemlje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike - rekao nam je Ante Perica iz Centra za internacionalizaciju Hrvatske gospodarske komore. 

Two,Business,Man,Handshaking,Before,Stack,Of,Containers

Posebno je zanimljiva za Hrvatsku, ističe Perica, velika želja investitora iz Emirata za ulaganjem u našu zemlju. 

- Do kraja 2021. UAE je zabilježio investicije u inozemstvo u vrijednosti 22,5 milijardi dolara. Najznačajnija investicija u Hrvatsku je u hotele Sunce, koje je kupila tvrtka Eagle Hills, povezana s najvećom developer tvrtkom Emaar, iza koje stoji Mohamed Alabbar. S obzirom na potencijal možemo očekivati i druge ozbiljne investicije iz UAE-a - dodaje Perica. 

Naime, prema podacima iz HGK, u posljednjih nekoliko godina gospodarska suradnja Hrvatske i UAE-a je u porastu. Tako je i u 2019. i 2020. hrvatski izvoz iznosio više od 70 milijuna dolara. Taj se trend nastavio i u 2021., a prošle je godine hrvatski izvoz iznosio rekordna 73 milijuna dolara. Najveći udio u ukupnom izvozu Hrvatske čine transformatori, koji su okosnica poslovanja tvrtke KONČAR

Inače, transformatori su ujedno najprodavaniji proizvod Grupe KONČAR, s najvećim udjelom izvoza, koji iznosi od 80 do čak 97% u ukupnoj proizvodnji tvrtke. Samo posljednjih 70-ak godina KONČAR je proizveo i isporučio više od 400.000 transformatora raznih vrsta, naponskih nivoa i snaga diljem svijeta te su transformatori tako postali najrašireniji hrvatski proizvod na gospodarskoj karti svijeta. 

Uspješna suradnja s Emiratima

Tijekom godina proizvodi KONČARA izvezeni su u više od 100 zemalja na svim kontinentima, a najveća tržišta KONČARA proteklih godina su Njemačka, Švedska, Finska, Norveška, Nizozemska, Bosna i Hercegovina te Ujedinjeni Arapski Emirati. Tako je u ožujku ove godine tvrtka sudjelovala na sajmu Middle East Energy 2023. u Dubaiju i bila jedina hrvatska tvrtka među 1000 međunarodnih izlagača. Najveći je to sajam energetike za područje Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Azije, na kojem KONČAR izlaže već gotovo 20 godina.

- Stručnjaci KONČARA i Dalekovoda predstavili su rješenja, proizvode i usluge iz segmenta proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, digitalnih rješenja i platformi, kao i iz područja izgradnje dalekovoda te proizvodnje ovjesne i spojne opreme. KONČAREV izložbeni prostor tijekom sva tri dana sajma bio je mjesto velikog interesa i mnogobrojnih sastanaka - poručili su iz ove tvrtke i dodali kako je tvrtka samo u proteklih pet godina na tržište UAE-a isporučila robu i usluge u vrijednosti većoj od 42 milijuna eura.

Nedavno je KONČAR isporučio i svoj transformator za katarsku energetsku i vodoprivrednu tvrtku Kahramaa – Qatar General Electricity & Water Corporation. Naime, puštanje trafostanice u pogon bilo je iznimno hitno za napajanje električnom energijom Qatar Pearla, umjetnog otoka koji se nalazi 350 metara od obale prestižnog okruga West Bay u Dohi. Ovaj dojmljivi otok posjeti oko 15 milijuna gostiju na godinu, a na otoku s 20-ak tisuća stambenih jedinica trenutačno živi oko 25.000 stanovnika. 

Aerial,View,Of,The,Pearl-qatar,Island,In,Doha,.,Qatar,

Osim uspješne suradnje na tržištu UAE-a i sudjelovanja na prestižnim sajmovima, tvrtka KONČAR nastavlja prezentirati svoje proizvode i na ostalim međunarodnim sajmovima. Jedna od naših najuspješnijih kompanija sudjelovat će na sajmu Hannover Messe, 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva, MIPRO - 46. međunarodnom skupu za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju, See Mobility - međunarodnom sajmu za prometne tehnologije i usluge, konferenciji Hydro Africa i na mnogim drugim događajima.

Rekordna poslovna godina

Kontinuiran uspjeh i stabilnost ove domaće tvrtke vidljivi su i u mnogim globalnim gospodarskim izazovima, obilježenim ratom u Ukrajini i energetskom krizom te još prisutnim posljedicama pandemije. 

Grupa KONČAR ostvarila je još jednu rekordnu poslovnu godinu i tako je već drugu godinu zaredom KONČAR zabilježio značajan rast u gotovo svim segmentima, pri čemu je ključan naglasak na otvorenim narudžbama, koje su na kraju 2022. iznosile gotovo milijardu eura, kao i u rastu ostvarenih prihoda u izvozu, koji su za čak 152 milijuna eura veći u odnosu na prethodnu godinu. Štoviše, ukupni prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili su 699,7 milijuna eura, pri čemu upravo izvoz na inozemna tržišta čini 61% ostvarenih rezultata.

Above,View,Of,Four,Architects,Sitting,At,The,Table,And

Inače, KONČAR je i među prvima u Hrvatskoj postao član mreže Ujedinjenih naroda Global Compact, najveće svjetske inicijative za održivi razvoj i korporativnu održivost. Iz tvrtke poručuju kako će njihova poslovna politika i dalje pridonositi razvitku cjelokupnog društva te će nastaviti kontinuirano surađivati sa zajednicom, i to nizom aktivnosti kao što su donacije, sponzorstva i volontiranje.

Sadržaj donosi: KONČAR

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje
IKEA VAS ZOVE

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje

Kampanjom IKEA Cirkuliranje, ova robna kuća, želi promicati usluge i prakse kružnog gospodarstva, inspirirajući i nadahnjujući ljude da donose zdravije i održivije odluke

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?
SADRŽAJ DONOSI PETROL

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?

U svijetu poslovanja, dinamika između poslodavaca i radnika nikada nije bila više u fokusu. Dok se tržište rada neprestano mijenja, tvrtke moraju biti spremni na prilagodbe. A koja su očekivanja od svih u tom lancu?
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti