To je to što me zanima!

4 zlatna savjeta za uspjeh u 2020. godini

Sve veća konkurencija i svakodnevni izazovi mogu biti velika prepreka malim poduzećima u borbi za opstanak na tržištu. Međutim, dostupnost pojedinih alata može spriječiti moguće probleme. Evo o kojim je alatima riječ
Vidi originalni članak

Vođenje male tvrtke od poduzetnika zahtijeva da se stavlja u različite perspektive i da se bavi raznim poslovima. To uključuje vođenje financija, marketing, upravljanje zaposlenicima, razvoj proizvoda... Međutim, uz sve tekuće obveze poduzetnici moraju pronaći vremena i za praćenje trendova jer upravo oni mogu promijeniti način njihova poslovanja, ali i ugroziti cijeli biznis. Srećom tehnologija je tu da nam olakša posao. Evo nekoliko alata koji će vam pomoći u rješavanju izazova 2020. godine.

1. Sprječavanje cyber napada

Da se broj svakodnevnih cyber napada povećava dokazuju i podaci koji govore kako je samo u siječnju 2019. godine u nekoliko različitih napada procurilo više od 1,7 milijardi podataka. Osim toga, u virtualnom svijetu nitko ne ostaje pošteđen te su hakerima na meti i mala poduzeća. Ovo može ozbiljno naštetiti poslovanju jer primjerice mogu "iscuriti" vrlo osjetljivi podaci. Pa kako se onda zaštititi od ovakvog rizika?

Danas postoje različiti softveri koji analiziraju vaše okruženje i govore koje sve sigurnosne propuste imate te kako ih otkloniti. Ono što je vrlo bitno jest pravovremena primjena sigurnosnih zakrpa te nadogradnja sustava i aplikacija. Ovako možete eliminirati veliki broj propusta i na kraju spriječiti štetu koju cyber napad može uzrokovati.

2. Potrošači žele biti uključeni

Iduća stvar s kojom će se mala poduzeća u bližoj budućnosti susresti jest kreiranje jedinstvenog sadržaja na društvenim mrežama. Potrošači danas neprestano traže zanimljive sadržaje te žele biti uključeni u izgradnju omiljenog brenda. Trenutno najveći trend u marketingu društvenih medija jesu takozvane priče na Facebooku i Instagramu.

Nakon samo dvije godine, od kada ih je Facebook uveo, priče na ovim platformama sada pregledava oko 500 milijuna ljudi, što je fenomenalna brojka ako želite unaprijediti poslovanje i doprijeti do većeg broja ljudi. Stoga, preuzmite aplikaciju poput StoryBoosta i osmislite uvjerljiv sadržaj; animirajte tekst, dodajte naljepnicu ili filtre, stvorite jedinstvenu priču i istaknite se pred konkurencijom.

3. Upravljanje timovima freelancera

Jedan od izazova koji će ubrzo dočekati mala poduzeća jesu freelanceri. Naime, samozaposleni radnik, odnosno freelancer, sve je popularniji u svijetu, a prema posljednjim podacima, u Americi ovu vrstu posla u 2018. godini obavljalo je čak 35% radnika. Za mala poduzeća unajmljivanje freelancera iz različitih područja može biti odlično jer firma raspolaže stručnjacima iz cijelog svijeta, no isto tako može predstavljati izazov kada je riječ o vođenju jednog ovakvog tima.

Međutim, postoji način kako uskladiti ovu vrstu zaposlenika s vašim projektima. Platforma Todoist omogućava menadžeru jednostavno reguliranje tijeka rada tima, upravljanje projektom i praćenje rezultata, a freelancerima daje sve informacije o postojećim i nadolazećim projektima, rokovima i promjenama.

4. Pet minuta za odgovor

Osim navedenih izazova, mala će se poduzeća susresti i s problemom sve veće konkurencije. Osim što će se morati dodatno potruditi kako bi se izdvojila na tržištu, ova će se poduzeća u potpunosti morati posvetiti sadašnjim, ali i potencijalnim kupcima. Kupci danas imaju širok spektar izbora te ako im se nešto ne svidi kod vas, brzo će pronaći zamjenu i otići kod konkurencije.

Stoga, posvetite se svojim kupcima; dajte im i više nego što traže - zapamtit će vas i preporučiti, budite dostupni; nemojte dopustiti da na odgovor čekaju dulje od 5 minuta - izgubit će interes, a vama će se drastično smanjiti šansa da ih ponovno osvojite. Postoji mnogo online alata, poput chatbotova, koji vam mogu pomoći da budete dostupni i uslužni sedam dana u tjednu, a vašim će kupcima omogućiti da pomoć dobiju u kratkom roku.

Prema svemu sudeći, budućnost će za mala poduzeća biti vrlo izazovna, no zahvaljujući dostupnim alatima neće biti nerješiva. Naprotiv, ako budu na vrijeme reagirala, u svome će okruženju postati konkurentna te će minimizirati sve potencijalne prijetnje poslovanju.

Ako ste jedan od onih biznismena koji zbog posla često komunicira s inozemstvom, zanimat će vas da je Tele2 tarifi BIZNIS RASPALI, koja sadrži neograničene pozive i poruke, surfanje uz 4G tehnologiju i neograničene gigabajte, pridodao pakete s međunarodnim minutama. Zato RASPALI INOZEMNO!

Idi na 24sata

Komentari 3

  • SAIBABA 27.12.2019.

    Bavi se kriminalom i sigurno uspjevas

  • 24.12.2019.

    Ne brine me. Brine me ako curi voda, obzirom koliko je placamo

  • BlackRaven 24.12.2019.

    Freelanceri i obavljaju posao, od kuce, a ne oni mravi koji rade tamo u svojim cubicles. Rade kad zele, koliko zele, bitno da je posao napravljen , bez stresa i zurbe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare