To je to što me zanima!

Evo na što sve treba obratiti pozornost prije kupnje dezinfekcijskog sredstva

Jeste li znali da antiseptici i dezinficijensi nisu ista stvar i da nisu svi virusi jednako otporni na njih? Donosimo vam smjernice koje će vam pomoći da odaberete najučinkovitije sredstvo u borbi protiv virusa
Vidi originalni članak

Potražnja za dezinfekcijskim sredstvima veća je nego ikad. Koristimo ih za osobnu higijenu, u kućanstvu, autu i kontaktu s okolinom te upravo zato treba biti vrlo oprezan i znati da nije baš svaka boca na kojoj piše antiseptik ili dezinficijens pravo rješenje. U tekstu nam predstojnica Kliničkog zavoda za kliničku i molekularnu mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, prof. dr. sc. Ivana Mareković, otkriva što sve kupac mora imati na umu i koje to stavke na bočici moraju biti zadovoljene kako bismo bili sigurni da smo kupili ispravno sredstvo.

Tekući antiseptik, u gelu ili pjeni?

Sredstva s učinkom uništavanja virusa i bakterija različita su, a njihova pogrešna primjena može biti štetna. Zbog toga prilikom kupnje treba pripaziti na sastav, koncentraciju, deklaraciju, način uporabe i doziranje te svakako omjer cijene i dobivenog proizvoda.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za higijenu ruku prije svega se preporučuju alkoholni antiseptici s etilnim, propilnim, izopropilnim alkoholom ili kombinacijama navedenih alkohola, čiji udio u proizvodu mora biti od 60 do 95 posto. Prof. dr. sc. Mareković ističe kako su miris i konzistencija također vrlo važni pri odabiru jer oni poslije mogu utjecati na to koliko ćemo antiseptik često koristiti. Međutim, bez obzira na to je li riječ o tekućini, gelu ili pjeni, učinkovitost je ista.

- Smatra se da se antiseptici u obliku gela sporije suše. Oni se, kao i antiseptici u obliku pjene, lakše nanose, tj. ne kapaju s ruku kao tekućina, ali su skuplji. Alkohol u antisepticima kod česte primjene uzrokuje suhoću kože, pa se zbog toga u proizvode dodaju emolijensi kao što su glicerol, propilen glikol i aloe vera, koji pospješuju hidraciju kože - objašnjava prof. dr. sc. Mareković.

Koja je razlika između antiseptika, dezinficijensa i sapuna?

Dezinfekcijska sredstva, antiseptici i sapuni primjenjuju se sa zajedničkim ciljem uklanjanja mikroorganizama i prevenciji nastanka bolesti. Ovi pojmovi često se upotrebljavaju i zbog toga ih je važno razlikovati. Prof. dr. sc. Mareković ističe kako se dezinficijensi koriste isključivo na neživoj okolini, kao što su medicinski instrumenti, oprema ili površine, a antiseptici za primjenu na koži i sluznicama čovjeka radi uklanjanja, inhibicije rasta ili inaktivacije mikroorganizama.

Dezinficijense nikad ne treba upotrebljavati kao antiseptike i obrnuto jer su drukčijeg sastava.

Sve vrste sapuna su biorazgradive te djeluju na bakterije i na viruse s lipidnom ovojnicom (tu pripada i koronavirus) te ih možemo koristiti svakodnevno.

Navedena sredstva važno je primjenjivati prije jela i pripreme hrane, prije doticanja lica ili maske na licu, nakon uporabe toaleta, boravka na javnome mjestu, nakon kašljanja, kihanja i ispuhivanja nosa, doticanja domaćih životinja i slično - preporučuje prof. dr. sc. Mareković.

Čišćenje i dezinfekcija dva su različita pojma

Čišćenjem se uklanjaju masnoća, ostaci hrane i nečistoće kao i velik dio bakterija, a dezinfekcijom se uklanjaju mikroorganizmi.

- Prije dezinfekcije površinu je važno dobro očistiti, u protivnom dezinficijens neće prodrijeti kroz nečistoću. Dezinficijensi za uporabu u kućanstvu mogu biti dostupni u obliku tekućine, spreja ili maramica. Treba imati na umu da spužvice i krpe za čišćenje mogu biti sredstva širenja mikroorganizama i zbog toga ih je potrebno redovito prati ili zamijeniti novima - ističe prof. dr. sc. Mareković.

Neki oblici bakterija žive tisućama godina

Nisu svi virusi i bakterije jednako otporni na antiseptike i dezinficijense.

- Neki oblici bakterija, kao npr. Clostridium spp, stvaraju spore koje se smatraju najotpornijim postojećim oblikom života i njihov opstanak i preživljavanje nakon tisuće godina otkriveno je u ekstremnim uvjetima kao što je ledeni pokrov na Greenlandu. Virusi s lipidnom ovojnicom, u koje pripada i SARS-CoV-2, osjetljiviji su, a neovijeni virusi (npr. norovirus, rinovirus, adenovirus, rotavirus i enterovirus) otporniji su na djelovanje antiseptika - objašnjava prof. dr. sc. Mareković.

Respiratorni virusi poput koronavirusa šire se tako što kapljicama i sluzi preko sluznice očiju, nosa i usta uđu u tijelo. Zato se on često prenosi putem ruku, a alkoholni antiseptik najpraktičnije je rješenje kad se nalazimo izvan kuće.

A kad je riječ o dezinfekciji javnih prostora i ustanova, sredstva moraju zadovoljavati kriterije određene Europskim normama. Primjerice, EN 14476 označava djelotvornost proizvoda u uklanjanju virusa. Ako nosi oznaku Europske norme, to znači da je dezinficijens ispunio zahtjeve testiranja u kojem se ispituje njegova sposobnost u smanjenju mikrobnog opterećenja u suspenziji ili na određenim površinama do određene razine.

PLIVA®sept nudi širok asortiman proizvoda visoke kakvoće u borbi protiv bakterija i virusa. Uz antiseptike namijenjene za ruke i kožu, a dezinficijense za površine i instrumente, vaša higijena bit će neupitna.
Idi na 24sata

Komentari 30

  • perogovernalo 08.12.2020.

    Evo Taj evo me podsjeca kad moj caca baci svinjama da jedu pa im kaze evo vam jedite

  • omniameamecumporto 08.12.2020.

    Na žalost mnogi ovdje kao da žive na Marsu i ne vide što se događa oko nas. Kod mene u firmi puno takvih ima. Lik mi se unosi u lice i izigrava  bud.lu. U jednom trenutku pola firme zaraženo,neki na respiratoru , lik se ukakio najviše od svih ,naravno dobio koronu, nije težak oblik ali ga je polomilo ,navukao kapu i jad jadni.Prije je sve ismijavao,sve mjere,sve nas koji smo čuvali sebe i druge .Eto to je profil mnogih pametnjakovića i junaka ovdje.Ja više ne znam nikog ko se nije razbolio a neki moji dragi su čak i umrli na respiratoru. Do kada mislite ismijavati virus.Niste vi u pitanju ako vam je svejedno ali nemate pravo ugrožavati druge.Sve skeptike ja bi otpravio na otok ljubavi pa da vidimo koliko ćete dugo prkositi zdravom razumu.

  • omniameamecumporto 08.12.2020.

    Čemu služi inspektirijat,zar mislite da bi se obični građani i stariji ljuditrebali razumjeti u sve to.Iz kojeg razloga te neučinkovite strukture u ovo opasno i krizno,po život opasno virusno vrijeme ne izbace sa polica sve te gluposti ili pak nalože jasno označavanje proizvoda koji su učinkoviti a koji su  samo marketinški trik.Zar je toliko teško olakšati građanima život i nešto korisno uraditi pa zato i ih i na kraju krajeva plaćamo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare