To je to što me zanima!

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'

Iako je odrastao na selu i njegovi su roditelji imali vinograd, Dražen Bedeković nikad nije mislio da će se ozbiljno baviti vinarstvom. Spletom okolnosti svoj je hobi i ljubav prema prirodi pretvorio u ozbiljan posao počevši ekološku proizvodnju vina
Vidi originalni članak

Na početku je sve izgledalo samo kao hobi, ali Dražen Bedeković odlučio je uzeti stvar u svoje ruke i početi ozbiljnije se baviti vinarstvom i vinogradarstvom. Vina Bedekovich i Vina Prigora dvije su linije vina koje ova obitelj proizvodi i njeguje u Bedenici, a kako bi pomagao očuvati prigorski krajolik, Dražen se odlučio na potpuno ekološku proizvodnju vina.

'Moja ljubav i strast'

Cijela priča o vinu počela je tako što je Dražen kupio jedan mali vinograd od prijatelja koji više nije htio baviti se vinarstvom. Nakon toga, kaže nam, rodila se ljubav prema grozdovima i ideja o proizvodnji vina. 

- Iako sam dijete sa sela i moji roditelji su imali dva vinograda, nisam mislio da ću se jednog dana baviti vinima. Malo me ta kupnja potaknula u smjeru vina. Nakon toga javila se susjeda do mene s prijedlogom da kupim i njezin manji vinograd. Tako je nastao naš prvi vinograd. Iduće godine sam se proširio i došao do današnja tri hektara – kaže nam na početku Dražen.

Najprije je mislio da će vinarstvo biti samo njegov hobi, a to bi onda značilo, simpatično kaže Dražen, da se time bavi samo kad ima vremena. 

- U vinogradu uvijek ima posla, a posebice ako imate 20.000 trsova vinove loze. Ovo je prije svega moja ljubav i strast prema rodnom kraju te prema grožđu, vinu, poljoprivredi, želja da se tamo gdje sam rođen ta zemlja kultivira, da se vrati taj neki dug prirodi, pa sam zato i od prvog dana krenuo u ekološku proizvodnju - iskreno ističe Dražen te dodaje da i u ekološkoj proizvodnji nailazi na izazove. 

- Živimo u vremenu svih tih velikih klimatskih promjena, pa je normalno da se to odražava na moje vinograde. Jedne godine kasni je mraz smrznuo sve, pa tuča druge godine, onda ekstremne suše, a ove godine nenormalne količine kiše. Onda se dogodi nagli porast nametnika, pa se pojave bolesti, pogotovo u ekološkoj proizvodnji, u kojoj je zabranjeno korištenje velikog spektra sredstava. Mi ne možemo liječiti nego samo prevenirati, a ono što me drži i gura dalje jest ideja da želim napraviti najbolje vino, od kojeg nitko neće reći da mu je 'muka' nego da je to pravo vino za uživanje - navodi Dražen. 

'Moj Sauvignon je drugačiji od drugih'

Vinarija Bedeković nalazi se na brežuljku, okružena vlastitim vinogradima, na nadmorskoj visini od 200 do 400 metara, a berba se, dodaje naš sugovornik, obavlja ručno, pa se sortne značajke i aroma grožđa u potpunosti čuvaju.

- Moj Sauvignon je drugačiji od drugih, ekološke je proizvodnje i minimalni je utjecaj na berbu. Reducirani su i prinosi, manji je udio sumpora u vinu, a između ostalog je posebnost mojeg Sauvignona ta da je on kombinacija pet različitih klonova sauvignona: dva francuska klona, a po jedan njemačkog, austrijskog i slovenskog sauvignona. Htio sam isprobati na našem prigorskom brdu sorte koje su dokazano već realizirane, a koje su ujedno postigle dobre rezultate - opisuje nam naš sugovornik. 

Što se tiče ljudskog utjecaja, u uzgoju vinove loze najvažnije je, prema mišljenju vinara Bedekovića, da čovjek radi ono što voli. 

- Trs je živo biće i, kada dođete do faze u kojoj ustvari živite s njime, morate ga pratiti i komunicirati s njim na dnevnoj bazi. Ja volim reći svojim ljudima da se moraju 'pospominjati' s treskom, da vide što njemu treba. Morate imati neki odnos s njim - pojašnjava nam Dražen. 

'Najveće zadovoljstvo je berba'

Premda vinarija nije njegov glavni posao, Dražen svaki dan nastoji provesti što više vremena među svojim grožđem i vinima.  

- Moj mi posao dopušta da svaki dan mogu oko dva sata odvojiti za svoje vinograde, vina i sve što dolazi s njima. Najvažnije mi je da ujutro svojim zaposlenicima podijelim zadatke. U vinogradu sam rjeđe, iako ga moram redovito pregledavati i planirati što se s njim događa. U podrumu sam ipak češće - kaže nam.

Teško mu je reći, priznaje, koji mu je najdraži dio u procesu proizvodnje vina, ali ističe da mu je ipak najveće zadovoljstvo berba i proizvodnja soka. A sa svojim Bedekovich Sauvignon Springtime Premium EKO 2022. Dražen se prijavio i na Zelenu medalju - projekt 24sata i Kaufland Hrvatska.

- Moje najnagrađivanije vino je Sauvignon i on je dosad osvojio priznanja na najvećim svjetskim manifestacijama. Za berbu 2020. dobili smo zlato, za berbu 2021. srebro na Concours Mondial du Sauvignon - ponosno ističe vinar Bedeković.

Zelena medalja, izbor za najboljeg ekoproizvođača - projekt 24sata u suradnji s tvrtkom Kaufland Hrvatska, pokrenut je upravo s ciljem promocije važnosti održive proizvodnje. Sljedećih tjedana na platformama 24sata nastavljamo objavljivati priče o finalistima Zelene medalje, a ime sretnog pobjednika doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrade 30. lipnja 2023. Dotad vas pozivamo da više o projektu doznate u specijalu Zelene medalje.

Partner Zelene medalje je Kaufland Hrvatska, a projekt podržavaju Hrvatska poljoprivredna komora, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Agronomska škola Zagreb.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • balki balki 22.06.2023.

    Kad glava boli vecinom nije do vina nego kolicine;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare