Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1
Foto: Privatni album
ZELENA MEDALJA

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'

Iako je odrastao na selu i njegovi su roditelji imali vinograd, Dražen Bedeković nikad nije mislio da će se ozbiljno baviti vinarstvom. Spletom okolnosti svoj je hobi i ljubav prema prirodi pretvorio u ozbiljan posao počevši ekološku proizvodnju vina

Sadržaj donosi: Kaufland Hrvatska

Na početku je sve izgledalo samo kao hobi, ali Dražen Bedeković odlučio je uzeti stvar u svoje ruke i početi ozbiljnije se baviti vinarstvom i vinogradarstvom. Vina Bedekovich i Vina Prigora dvije su linije vina koje ova obitelj proizvodi i njeguje u Bedenici, a kako bi pomagao očuvati prigorski krajolik, Dražen se odlučio na potpuno ekološku proizvodnju vina.

'Moja ljubav i strast'

Cijela priča o vinu počela je tako što je Dražen kupio jedan mali vinograd od prijatelja koji više nije htio baviti se vinarstvom. Nakon toga, kaže nam, rodila se ljubav prema grozdovima i ideja o proizvodnji vina. 

- Iako sam dijete sa sela i moji roditelji su imali dva vinograda, nisam mislio da ću se jednog dana baviti vinima. Malo me ta kupnja potaknula u smjeru vina. Nakon toga javila se susjeda do mene s prijedlogom da kupim i njezin manji vinograd. Tako je nastao naš prvi vinograd. Iduće godine sam se proširio i došao do današnja tri hektara – kaže nam na početku Dražen.

Glass,Of,Wine,With,Grapes,And,Barrel,On,A,Sunny

Najprije je mislio da će vinarstvo biti samo njegov hobi, a to bi onda značilo, simpatično kaže Dražen, da se time bavi samo kad ima vremena. 

- U vinogradu uvijek ima posla, a posebice ako imate 20.000 trsova vinove loze. Ovo je prije svega moja ljubav i strast prema rodnom kraju te prema grožđu, vinu, poljoprivredi, želja da se tamo gdje sam rođen ta zemlja kultivira, da se vrati taj neki dug prirodi, pa sam zato i od prvog dana krenuo u ekološku proizvodnju - iskreno ističe Dražen te dodaje da i u ekološkoj proizvodnji nailazi na izazove. 

- Živimo u vremenu svih tih velikih klimatskih promjena, pa je normalno da se to odražava na moje vinograde. Jedne godine kasni je mraz smrznuo sve, pa tuča druge godine, onda ekstremne suše, a ove godine nenormalne količine kiše. Onda se dogodi nagli porast nametnika, pa se pojave bolesti, pogotovo u ekološkoj proizvodnji, u kojoj je zabranjeno korištenje velikog spektra sredstava. Mi ne možemo liječiti nego samo prevenirati, a ono što me drži i gura dalje jest ideja da želim napraviti najbolje vino, od kojeg nitko neće reći da mu je 'muka' nego da je to pravo vino za uživanje - navodi Dražen. 

Tuscan,Vineyards,The,Sunset,On,The,Vineyards,Of,The,Bolgheri

'Moj Sauvignon je drugačiji od drugih'

Vinarija Bedeković nalazi se na brežuljku, okružena vlastitim vinogradima, na nadmorskoj visini od 200 do 400 metara, a berba se, dodaje naš sugovornik, obavlja ručno, pa se sortne značajke i aroma grožđa u potpunosti čuvaju.

- Moj Sauvignon je drugačiji od drugih, ekološke je proizvodnje i minimalni je utjecaj na berbu. Reducirani su i prinosi, manji je udio sumpora u vinu, a između ostalog je posebnost mojeg Sauvignona ta da je on kombinacija pet različitih klonova sauvignona: dva francuska klona, a po jedan njemačkog, austrijskog i slovenskog sauvignona. Htio sam isprobati na našem prigorskom brdu sorte koje su dokazano već realizirane, a koje su ujedno postigle dobre rezultate - opisuje nam naš sugovornik. 

Resting,Wine,Bottles,Stacked,On,Wooden,Racks,In,Cellar

Što se tiče ljudskog utjecaja, u uzgoju vinove loze najvažnije je, prema mišljenju vinara Bedekovića, da čovjek radi ono što voli. 

- Trs je živo biće i, kada dođete do faze u kojoj ustvari živite s njime, morate ga pratiti i komunicirati s njim na dnevnoj bazi. Ja volim reći svojim ljudima da se moraju 'pospominjati' s treskom, da vide što njemu treba. Morate imati neki odnos s njim - pojašnjava nam Dražen. 

'Najveće zadovoljstvo je berba'

Premda vinarija nije njegov glavni posao, Dražen svaki dan nastoji provesti što više vremena među svojim grožđem i vinima.  

- Moj mi posao dopušta da svaki dan mogu oko dva sata odvojiti za svoje vinograde, vina i sve što dolazi s njima. Najvažnije mi je da ujutro svojim zaposlenicima podijelim zadatke. U vinogradu sam rjeđe, iako ga moram redovito pregledavati i planirati što se s njim događa. U podrumu sam ipak češće - kaže nam.

Handsome,Young,Man,Winemaker,In,His,Vineyard,During,Wine,Harvest

Teško mu je reći, priznaje, koji mu je najdraži dio u procesu proizvodnje vina, ali ističe da mu je ipak najveće zadovoljstvo berba i proizvodnja soka. A sa svojim Bedekovich Sauvignon Springtime Premium EKO 2022. Dražen se prijavio i na Zelenu medalju - projekt 24sata i Kaufland Hrvatska.

- Moje najnagrađivanije vino je Sauvignon i on je dosad osvojio priznanja na najvećim svjetskim manifestacijama. Za berbu 2020. dobili smo zlato, za berbu 2021. srebro na Concours Mondial du Sauvignon - ponosno ističe vinar Bedeković.

Zelena medalja, izbor za najboljeg ekoproizvođača - projekt 24sata u suradnji s tvrtkom Kaufland Hrvatska, pokrenut je upravo s ciljem promocije važnosti održive proizvodnje. Sljedećih tjedana na platformama 24sata nastavljamo objavljivati priče o finalistima Zelene medalje, a ime sretnog pobjednika doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrade 30. lipnja 2023. Dotad vas pozivamo da više o projektu doznate u specijalu Zelene medalje.

Partner Zelene medalje je Kaufland Hrvatska, a projekt podržavaju Hrvatska poljoprivredna komora, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Agronomska škola Zagreb.

Sadržaj donosi: Kaufland Hrvatska

Komentari 1
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina
NAGRADA ZA NAJBOLJEG EKOPROIZVOĐAČA

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina

I ove godine odlučili smo nagraditi najbolje ekoproizvođače. Između više od 50 pristiglih prijava izabrali smo deset finalista, od kojih je pobjedu odnio ekološki sok od kruške varaždinske poljoprivrednice Tanje Tomas Jukić

Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure
ZELENA MEDALJA

Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure

Već dvadesetak godina Ivan se bavi ekološkim uzgojem tropskog voća i povrća u Donjoj Bistri. Najveći je svjetski proizvođač indijanske banane, inače jedinstvene biljke otporne na mraz i hladnoću, a koja je blagotvorna i za ljudski organizam
Obitelj iz Koprivnice uzgaja proizvod koji pomaže kod neplodnosti, prostate i srca
ZELENA MEDALJA

Obitelj iz Koprivnice uzgaja proizvod koji pomaže kod neplodnosti, prostate i srca

Tikva je poljoprivredna kultura koju obitelj Hladnić iz Koprivnice sadi već više od tri desetljeća, a proizvodnju bučina ulja pamti unatrag nekoliko generacija. Evo kako su Dejan i njegova obitelj sreću pronašli u proizvodima od tikve