To je to što me zanima!

Kad se sve zbroji, evo koliku mirovinu donose sva tri stupa

Prosječna mirovina u lipnju iznosila je 2.525 kuna, no oko 650 tisuća umirovljenika prima i manji iznos od toga. Prema Državnom zavodu za statistiku čak četvrtini umirovljenika mirovina je niža od 1.700 kuna. Kolika će biti vaša?
Vidi originalni članak

Mirovinskom reformom 2002. godine u Hrvatskoj je uveden trodijelni mirovinski sustav. U prvi stup izdvajamo 15% bruto plaće za mirovine sadašnjih umirovljenika, u drugi izdvajamo 5% bruto plaće i to postaje naša kapitalizirana štednja za mirovinu.

Treći stup je dobrovoljna mirovinska štednja i sami odlučujemo hoćemo li i koliko uplaćivati. U nastavku vam donosimo objašnjenje koliko bi vam svaki od stupova mogao donijeti te okviran izračun ukupne mirovine.

O štednji u godinama kad radite ovisit će visina vaše buduće mirovine zato u pravo vrijeme donesite pametne odluke za sigurniju budućnost.

NOVAC NA SIGURNOM Prinosi mirovinskih fondova u zadnji 12 mjeseci u pozitivi

Moja mirovina powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus. Više informacija potražite na www.mirovinskifondovi.hr
Idi na 24sata

Komentari 13

  • zelena mamba 12.12.2020.

    Ko uplačuje u fondove sa 75 god. života kak pokazuje Vaš grafikon.Sve bi bilo u redu da više od 50 % poslodavaca uplačuje u fondove onak kak treba a ne radnik na minimalcu razlika u kešu a on uopće ne plaća doprinose.Kod privatnika sam radio 17 god. i kada sam predao papire za mirovinu onda se tek vidlo da nisu plaćeni svi doprinosi ali sam imao uvjete za prijevremenu pa sam ipak otišao u mirovinu(bolest) ali dasam mogao još bi ostal raditi.Mirovina je u prosjeku.

  • 16.09.2020.

    evo baš jedan kolega ide u mirovinu uskoro po starom načinu i tokom života je imao neto plaću oko 6500-7000kn(u sadašnjoj vrijednosti), a mirovinu će imati 5800kn!!! Dok ćemo mi mlađi s istom plaćom imati po ovom izračunu 2500kn...ČISTA PLJAČKA

  • NikoNikić_1 15.09.2020.

    Dobar dio ih (nas) neće dočekati mirovinu, a najveći dio koji je dočeka biti će u takvom stanju da mu je svejedno jer ionako neće je moći trošiti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare