To je to što me zanima!

Kako kvalitetnim delegiranjem projektnih zadataka postići bolji fokus tima?

Ivan Žganjer, Leapwiseov Senior Developer objašnjava kako, kroz dediciranost svake osobe jednom od projekata, poboljšavaju generalni fokus tima i individualnu specijalizaciju
Vidi originalni članak

Leapwise je zagrebačka B2B software development kompanija specijalizirana za enterprise rješenja u području telekomunikacija, interneta stvari (IoT) i cyber security inženjeringa. Leapwiseov Senior Developer, Ivan Žganjer, objašnjava kako, kroz dediciranost svake osobe jednom od projekata, poboljšavaju generalni fokus tima i individualnu specijalizaciju.

Američki industrijalac, Henry Ford, još je davne 1913. godine uveo pokretnu traku kako bi povećao produktivnost zaposlenika te omogućio masovnu proizvodnju automobila i parcijalizaciju posla - svaki je zaposlenik u svojoj smjeni radio na samo jednom specifičnom zadatku. 

U suvremenom svijetu, postoji mnogo savjeta o tome kako unaprijediti fokus na radnom mjestu, no svi ti savjeti malo znače ako je priroda posla takva da fokus jednostavno nije moguć ili je teško ostvariv. Iako u Leapwiseu ne radimo na masovnoj proizvodnji softvera, mogu se povući neke zanimljive paralele iz ovog primjera.

Dediciranost jednom projektu u trenutku, otvorene opcije za rad na različitim projektima

Leapwise development tim podijeljen je na tri manja tima: IoT tim koji radi na projektima iz domene interneta stvari, Cybersecurity tim koji radi na projektima iz domene kibernetičke sigurnosti te BSS/OSS tim koji se bavi sustavima za poslovnu podršku i podršku operacijama.

Svaki od timova fokusira se na jedan projekt u određenom vremenskom razdoblju, a svaki razvojni inženjer ostaje dio istog tima tijekom duljeg vremenskog perioda. Svaki inženjer/ka, a često i cijeli tim, posvećen je samo jednom projektu od njegovog početka do kraja. 

Takav način organizacije rada pruža nam mnoge benefite. Primjerice, bolji fokus, produbljivanje znanja o domeni u kojoj u tom trenutku radimo i upoznatost sa svim detaljima projekta. Uz to, nema nepotrebnih prekida (context switching), smanjuje se stres, upravljanje projektom postaje jednostavnije, a praćenje napretka preciznije. Osim toga, inženjer fokusiran na jedan projekt može uočiti sve njegove eventualne nedostatke i implementirati odgovarajuća poboljšanja. Kao rezultat toga, konačno rješenje postaje kvalitetnije i najčešće dovršeno prije dogovorenog roka.

Pritom, nakon što smo proveli dovoljno vremena u jednom timu i završili svoju dionicu rada na određenom projektu, imamo priliku prijeći u drugi tim, što je odlično za suradnju između timova jer ćemo, više-manje, u nekom trenutku raditi sa svakom osobom u firmi. Uz to, mogućnost mijenjanja timova potiče raznolikost posla i sprječavanje monotonije u radu, od koje smo dodatno “sigurni” obzirom da radimo u tri zanimljive industrije i s klijentima iz cijelog svijeta.

Specijalizacija i profesionalan razvoj

Iako radimo na dinamičnim projektima i imamo mogućnost prelaska u drugi tim, to ne znači da ne pridajemo posebnu pažnju specijalizaciji i profesionalnom razvijanju svakog člana tima. 

Software development je jedna od najdinamičnijih i najbrže rastućih industrija današnjice. U takvoj industriji, dobar razvojni inženjer, kao jedan od njenih ključnih sudionika, trebao bi uvijek biti upoznat s najnovijim konceptima i tehnologijama, budući da izloženošću pojmovima i problematici iz pojedine domene, kroz dulji vremenski period, postaje stručnjak u tom području.

U Leapwiseu se za inženjere, kao i ostale članove tima, kreira poseban razvojni plan kojeg svaka osoba sukreira sukladno vlastitim profesionalnim aspiracijama, a svi prolazimo i interne i eksterne edukacije koje nam pomažu pratiti spomenute trendove u industriji. Primjerice, JavaChampion, JNation, GitNation ili GrowthTribe treninzi, kao i OCA, OCP, Scrum Master ili Prince 2 certifikati, neki su od načina na koje poboljšavamo svoje teorijsko znanje, dok kroz svakodnevni rad na specifičnim projektima pretvaramo savladanu teoriju u praksu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare