Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Kako kvalitetnim delegiranjem projektnih zadataka postići bolji fokus tima?

Kako kvalitetnim delegiranjem projektnih zadataka postići bolji fokus tima?

Ivan Žganjer, Leapwiseov Senior Developer objašnjava kako, kroz dediciranost svake osobe jednom od projekata, poboljšavaju generalni fokus tima i individualnu specijalizaciju

VIDEO

Leapwise je zagrebačka B2B software development kompanija specijalizirana za enterprise rješenja u području telekomunikacija, interneta stvari (IoT) i cyber security inženjeringa. Leapwiseov Senior Developer, Ivan Žganjer, objašnjava kako, kroz dediciranost svake osobe jednom od projekata, poboljšavaju generalni fokus tima i individualnu specijalizaciju.

Američki industrijalac, Henry Ford, još je davne 1913. godine uveo pokretnu traku kako bi povećao produktivnost zaposlenika te omogućio masovnu proizvodnju automobila i parcijalizaciju posla - svaki je zaposlenik u svojoj smjeni radio na samo jednom specifičnom zadatku. 

U suvremenom svijetu, postoji mnogo savjeta o tome kako unaprijediti fokus na radnom mjestu, no svi ti savjeti malo znače ako je priroda posla takva da fokus jednostavno nije moguć ili je teško ostvariv. Iako u Leapwiseu ne radimo na masovnoj proizvodnji softvera, mogu se povući neke zanimljive paralele iz ovog primjera.

Dediciranost jednom projektu u trenutku, otvorene opcije za rad na različitim projektima

Leapwise development tim podijeljen je na tri manja tima: IoT tim koji radi na projektima iz domene interneta stvari, Cybersecurity tim koji radi na projektima iz domene kibernetičke sigurnosti te BSS/OSS tim koji se bavi sustavima za poslovnu podršku i podršku operacijama.

Svaki od timova fokusira se na jedan projekt u određenom vremenskom razdoblju, a svaki razvojni inženjer ostaje dio istog tima tijekom duljeg vremenskog perioda. Svaki inženjer/ka, a često i cijeli tim, posvećen je samo jednom projektu od njegovog početka do kraja. 

Takav način organizacije rada pruža nam mnoge benefite. Primjerice, bolji fokus, produbljivanje znanja o domeni u kojoj u tom trenutku radimo i upoznatost sa svim detaljima projekta. Uz to, nema nepotrebnih prekida (context switching), smanjuje se stres, upravljanje projektom postaje jednostavnije, a praćenje napretka preciznije. Osim toga, inženjer fokusiran na jedan projekt može uočiti sve njegove eventualne nedostatke i implementirati odgovarajuća poboljšanja. Kao rezultat toga, konačno rješenje postaje kvalitetnije i najčešće dovršeno prije dogovorenog roka.

Pritom, nakon što smo proveli dovoljno vremena u jednom timu i završili svoju dionicu rada na određenom projektu, imamo priliku prijeći u drugi tim, što je odlično za suradnju između timova jer ćemo, više-manje, u nekom trenutku raditi sa svakom osobom u firmi. Uz to, mogućnost mijenjanja timova potiče raznolikost posla i sprječavanje monotonije u radu, od koje smo dodatno “sigurni” obzirom da radimo u tri zanimljive industrije i s klijentima iz cijelog svijeta.

Specijalizacija i profesionalan razvoj

Iako radimo na dinamičnim projektima i imamo mogućnost prelaska u drugi tim, to ne znači da ne pridajemo posebnu pažnju specijalizaciji i profesionalnom razvijanju svakog člana tima. 

Software development je jedna od najdinamičnijih i najbrže rastućih industrija današnjice. U takvoj industriji, dobar razvojni inženjer, kao jedan od njenih ključnih sudionika, trebao bi uvijek biti upoznat s najnovijim konceptima i tehnologijama, budući da izloženošću pojmovima i problematici iz pojedine domene, kroz dulji vremenski period, postaje stručnjak u tom području.

U Leapwiseu se za inženjere, kao i ostale članove tima, kreira poseban razvojni plan kojeg svaka osoba sukreira sukladno vlastitim profesionalnim aspiracijama, a svi prolazimo i interne i eksterne edukacije koje nam pomažu pratiti spomenute trendove u industriji. Primjerice, JavaChampion, JNation, GitNation ili GrowthTribe treninzi, kao i OCA, OCP, Scrum Master ili Prince 2 certifikati, neki su od načina na koje poboljšavamo svoje teorijsko znanje, dok kroz svakodnevni rad na specifičnim projektima pretvaramo savladanu teoriju u praksu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Autoritet se ne podrazumijeva samom pozicijom nego se stječe dokazivanjem i znanjem'
INTERVJU: IVONA KOVAČEVIĆ

'Autoritet se ne podrazumijeva samom pozicijom nego se stječe dokazivanjem i znanjem'

Devet godina postojanja nekog brenda nije mala stvar, pogotovo danas u vrijeme eksplozije stvaranja sadržaja. Za Stratover smo o uspješnosti brenda Yammat razgovarali s direktoricom Ivonom Kovačević

Što je wellbeing zaposlenika i zašto je važan u poslovanju?
KOLUMNA STARTOVER

Što je wellbeing zaposlenika i zašto je važan u poslovanju?

Zaposlenici svih generacija među svoja tri najvažnija kriterija kod odabira poslodavca navode da im je bitno da organizacija brine o wellbeingu zaposlenika. Za milenijalce i generaciju Z, taj kriterij je na prvom mjestu!
Trend koji je ponovno oživio uvođenjem hibridnog rada: Znate li što je 'vrući stol'?
PREDNOSTI I NEDOSTACI

Trend koji je ponovno oživio uvođenjem hibridnog rada: Znate li što je 'vrući stol'?

Imate li na svojem radnom stolu u tvrtki u kojoj radite osobne fotografije, šalicu s natpisom 'Najbolja majka' i kalendar s upisanim sastancima, ali i terminima kod liječnika? Ako imate, onda sigurno ne znate što je hot desking