To je to što me zanima!

Koliko ste sati danas proveli pred ekranom? Možda je vrijeme da malo predahnete...

Online komunikacija, što u privatne što u poslovne svrhe, posljednjih je godina postala sve učestalija. Nažalost, uz sve veće korištenje interneta, društvenih mreža i ostalih tehnologija povećava se i štetnost koja dolazi s njima
Vidi originalni članak

Tehnologija ima mnoge prednosti, no zapitate li ikad koliko ste ovisni o njoj u usporedbi s onim koliko je zapravo trebate. Moguće je da većina neće biti zadovoljna odgovorom na ovo pitanje. U tom je slučaju možda najbolje vrijeme da razmislite o digitalnom detoksu. 

Zdravo je nekad biti offline

Digitalna detoksikacija je vrijeme u kojem netko dobrovoljno apstinira od korištenja digitalnih uređaja i platformi kao što su pametni telefon, računalo i društvene mreže. To pomaže uspostavljanju zdravije i manje stresne okoline te ravnoteže privatnog i poslovnog života. 

Samo odvajanje od svojih uređaja pridonosi mentalnom zdravlju, pa tijekom digitalne detoksikacije nije nužno potpuno se odvojiti od tehnologije. Važno je odrediti granice i osigurati da se uređaji koriste tako da čine više koristi nego štete. Ponekad vam je potreban odmor od posla kako biste zadržali zadovoljavajuću razinu produktivnosti, a još je važniji odmor od ekrana.

Recept za digitalni detoks

Naravno, odluku o odmoru od ekrana vjerojatno je lakše izreći nego provesti u djelo. Zbog toga donosimo nekoliko kratkih i praktičnih savjeta o tome kako "pročistiti" korištenje tehnologije i smanjiti vrijeme provedeno online.

  • ugasite obavijesti društvenih mreža tijekom radnog vremena,
  • odredite sate u danu "čiste" od tehnologije,
  • koristite jedan po jedan uređaj,
  • kad uzmete mobitel u ruke, postavite sebi pitanje: "Zašto ga uzimam?",
  • ostavite mobitel sa strane u vrijeme objeda,
  • spavaću sobu pretvorite u zonu bez tehnologije,
  • s vremena na vrijeme uzmite "godišnji" od tehnologije (barem na dan).

Ako vam je ideja digitalne detoksikacije upravo postala privlačna, odvažite se i javite nam kako ste doživjeli ovaj eksperiment.

Partneri projekta su Energia naturalis, Erste banka, Fina i KONČAR.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare