To je to što me zanima!

Liga prvaka: Nogometna groznica koja trese svijet već 7 desetljeća

Dinamo dijeli samo jedna utakmica od ulaska u natjecanje u kojem snage odmjeravaju najbolji europski klubovi. UEFA Liga prvaka održava se pune 64 godine, a mi vam otkrivamo sve o ovom prestižnom sportskom turniru
Vidi originalni članak

Dok se Svjetsko nogometno prvenstvo smatra vrhuncem cijelog nogometa, UEFA Liga prvaka dom je najboljih utakmica u kojem europski klubovi svake godine iznova odmjeravaju svoje snage. No, kako je uopće započela priča ovog planetarno popularnog natjecanja? Inicijalna ideja osnivača turnira, francuskog novinara i urednika L'Équipea Gabriela Hanota, bila je organizirati kontinentalno natjecanje za nogometne klubove pobjednike liga iz kojih dolaze.

Prva utakmica odigrana je davne 1955. godine, a turnir je nosio naziv Europski kup klubova prvaka sve do sezone 1992./93., kada je dobio ime koje nosi i danas. Najuspješniji je klub u povijesti natjecanja Real Madrid, a finale ovog natjecanja najgledaniji je sportski događaj godine, koji prati vrtoglavih 300 milijuna televizijskih gledatelja. Trenutnu titulu europskog prvaka nosi engleski nogometni klub Liverpool, koji je prošle godine slavio u dvoboju s Tottenhamom rezultatom 2-0.

Dok čekamo ovogodišnji zaplet, pronašli smo najzanimljivije podatke o jednom od najboljih sportskih turnira u Europi, ali i svijetu.

Dinamo u Ligi prvaka

Dinamo je 1998./99. pod nazivom Croatia osvojio drugo mjesto u skupini s Ajaxom, Olympiakosom i Portom, no, nažalost, taj plasman nije bio dovoljan za prolazak u četvrtfinale. Sezonu kasnije Dinamo je osvojio 5 bodova. Tada je u skupini odmjerio snage s europskim prvakom Manchester Unitedom, Marseilleom i Sturm Grazom, no bez neke veće sreće. U sezonama 2011/12. i 2012./13. upisani su nastupi koji se neće pamtiti jer je Dinamo poražen u 11 od 12 utakmica.

Modri su prošle sezone pokazali dobru igru u Europskoj ligi te se s pravom mogu nadati da će napokon zasjati u pravom ruhu. Kvalifikacije ove sezone odrađuju bolje nego prošle te su se dobrom igrom profilirali kao jaka momčad. Dinamo je u posljednjem susretu razbudio i svoje navijače, koji su bili velika podrška s tribina te je rezultat završio 2-0 za Dinamo. Ako si ne možete priuštiti put u Norvešku, Modre možete podržati i iz udobnosti svoga doma sutra od 21 sat na kanalu PlanetSport Promo, kada igraju uzvratnu utakmicu.

Klub koji je osvojio trinaest naslova

Najuspješniji je klub u povijesti turnira Real Madrid, koji je osigurao svoju 13. titulu pobijedivši Liverpool rezultatom 3-1 u finalu 2018. godine. Real je postao prva momčad u eri Lige prvaka koja je u tri uzastopne godine osvojila naslov. Veliki doprinos Realu dao je i Luka Modrić, koji je u dresu ''Kraljevskog kluba'' osvojio četiri puta Ligu prvaka. Ovom brojkom drži apsolutni hrvatski rekord, dok iza njega slijede Mateo Kovačić, također u Real Madridu, te Dario Šimić u dresu Milana.

Ostali hrvatski nogometaši koji su osvojili Ligu prvaka u velikim europskim klubovima jesu: Alen Bokšić (Marseille), Zvonimir Boban (Milan), Davor Šuker (Real Madrid), Igor Bišćan (Liverpool), Dario Šimić (Milan), Mario Mandžukić (Bayern), Ivan Rakitić (Barcelona) i Dejan Lovren (Liverpool). 

Natjecanje puno iznenađenja

Prošlogodišnja sezona u knockout fazi bila je prepuna preokreta, gdje je u čak sedam navrata ekipa koja je bila u prednosti nakon prve utakmice izbačena iz natjecanja. U prvoj utakmici Liverpoola i Barcelone Redsi su izgubili 3-0 i činilo se kako će ubrzo biti otpisani iz natjecanja.

Međutim, engleski su velikani na Anfieldu kreirali jedan od najvećih preokreta u povijesti Lige prvaka. Pogocima Origija i Wijnalduma pobijedili su s 4-0 te s ukupnih 4-3 ponovili istanbulsko čudo iz 2005. godine.

 

Najbolji strijelac u povijesti Lige

Cristiano Ronaldo postao je prvi igrač koji je postigao gol u tri finala Lige prvaka - 2008. za Manchester United, a 2014. i 2017. za Real Madrid. Ujedno je i jedini igrač koji je u dva finala Lige zabio igrajući u različitim timovima te je prema ljestvici trenutno najbolji strijelac u povijesti Lige prvaka.

via GIPHY

I ove godine PlanetSport Promo utorkom i srijedom donosi izravne prijenose UEFA Lige prvaka, najgledanijeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu. Pomoću A1 optičke mreže uživo će biti dostupno 120 utakmica u HD kvaliteti. Svi korisnici A1 TV i XPLORE TV usluga moći će gledati potpuno besplatno u okviru Osnovnog paketa TV programa na PlanetSport Promo kanalu.
Idi na 24sata

Komentari 13

  • 27.08.2019.

    Messi i Ronaldo kao Dražen Petrović i Franjo Arapović! Ronaldo je naravno Arapović .

  • kovac7 27.08.2019.

    Najveci ikada!!! Najveci CR7. Nikad takav hodati vise nece.. Jadan mesi stalno mu gleda u leđa

  • 26.08.2019.

    Mesi je arogantan i bahat

Komentiraj...
Vidi sve komentare