To je to što me zanima!

Luka Smoljo otvoreno o borbi s kilogramima: 'Pokleknem i danas, ali bitno je vratiti se'

Prije četiri godine Luka je odlučio da želi skinuti višak kilograma. Uspio je skinuti ukupno 64 kilograma, ali njegova borba i dalje traje. Priznaje da nije lagan posao održavati kilažu, ali najvažnije je da se o problemu pretilosti konstantno razgovara
Vidi originalni članak

Bez obzira na to kakva ona bila, svatko od nas ima barem jednu naviku koje bi se htio riješiti. Studija iz 2010. pokazala je da je u prosjeku potrebno 66 dana da se neko ponašanje, odnosno navika, promijeni. No prije nego što pokušate riješiti se svoje loše navike, najprije utvrdite zašto se želite promijeniti i koji je vaš krajnji cilj.

Jedan od onih koji su bili ustrajni u odluci da život potpuno promijene naš je sugovornik Luka Smoljo. On se cijeli život borio s viškom kilograma, a prije četiri godine sudjelovao je u televizijskom showu u kojem je uspio skinuti 64 kilograma. Otkrio nam je kroz kakve je situacije tijekom života prolazio zbog pretilosti i koliko je bilo teško loše navike zamijeniti dobrima. 

'Borba je trajala od djetinjstva'

Luka se s viškom kilograma borio još od djetinjstva. Konkretan razlog, kaže, nije postojao, ali je u hrani pronalazio svojevrsnu utjehu kad se loše osjećao. 

- Hrana me tješila, primjerice, nakon zadirkivanja vršnjaka na račun debljine. U tom periodu najviše sam jeo brzu i nezdravu hranu, s tim da sam uvijek jeo obilno, ali samo 1-2 obroka na dan. Primjerice, znao bih nakon obiteljskog ručka otići s prijateljima na pizzu ili ćevape ili kasno navečer pojesti fast food prije spavanja - prisjetio se Luka na početku. 

Uvijek je, dodaje, imao osmijeh i pretvarao se da zadirkivanja ne utječu na njega. No to je bilo daleko od istine. Svaka riječ ili pogled itekako su utjecali na njega i vrijeđali ga, ali u Lukinu slučaju hrana mu je barem nakratko popravila raspoloženje.

- Susretao sam se sa zadirkivanjima i dozivanjima različitim pogrdnim imenima, poput 'Svinjo!', 'Gromadno gorje', 'Debeli, debeli, pucaju ti tregeri' i slično što već djeca govore pretilim osobama. Situacije koje su mi se posebno urezale u sjećanje bile su strah od sjedanja na plastični stolac i osjećaj neugodnosti kad ti se cijelo društvo smije i izruguje jer je stolac puknuo. Čak i danas provjeravam stabilnost stolca prije nego što sjednem na njega. Druga situacija vezana je za razdoblje izlazaka, kad mi je gužva u klubovima stvarala neugodu jer sam uvijek mislio da stalno zapinjem za ljude te da ih guram i smetam im – iskreno kaže naš sugovornik. 

'Moja okolina nije znala koliko patim' 

Međutim, višak kilograma Luku nikad nije sputavao u odrastanju. Bavio se sportom, trenirao, izlazio i družio se s vršnjacima. No najveća pogreška bila je što loša iskustva na koja je nailazio nikad ni s kim nije dijelio.

- Tijekom puberteta izbjegavao sam obiteljska druženja i ljetovanja jer sam se sramio svog izgleda. Lakše je bilo povući se nego se suočiti s problemima koje mi je debljina stvarala. Uvijek sam mislio da me debljina sprečavala u pronalaženju djevojke. Bližnji i okolina bili su zabrinuti, ali su me prihvatili onakvoga kakav jesam. Nisu znali kako se osjećam i koliko patim, ali tu kao glavnoga krivca vidim sebe jer sam sve skrivao u sebi - priznaje nam Luka. 

Sve je to pridonijelo i manjku Lukina samopouzdanja, posebice u želji za pronalaskom djevojke. Odlučio je da prvo treba krenuti skidati višak kilograma. U tom periodu Lukin prijatelj iz susjedstva sudjelovao je u poznatom televizijskom showu i nakon njega naš je sugovornik odlučio prijaviti se. Tad je imao 151 kilogram, a tijekom sudjelovanja izgubio je malo više od 64 kilograma.  

- Bio sam u potpunoj izolaciji od bližnjih i vanjskog svijeta, pa sam se mogao fokusirati na prehranu, treninge i odmor. Edukacijom o prehrani i razgovorima sa psiholozima osvijestio sam svoje loše navike i pronašao način da emocije ne liječim hranom. Biti u društvu ljudi koji dijele sličan problem kao ti, međusobna motiviranost, podrška i prihvaćanje mnogo su mi značili u danima tijekom kojih nije bilo lako i kad su bližnji nedostajali. Treninzi u početku nimalo nisu bili laki, ali kako sam oduvijek bio u sportu, brzo sam se naviknuo. Posložio sam sebi prioritete i cilj u glavi te se fokusirao na ostvarenje cilja, a to je bilo promijeniti vlastiti život i životne navike na bolje - kaže nam Luka i dodaje da se danas, unatoč tome što je skinuo kilograme, i dalje bori s nekim navikama iz prošlosti.

- Važno je napomenuti da se nikakvih namirnica iz prošlosti nisam odrekao. I dalje ih jedem kad mi se jedu. Bitna je granica i umjerenost te, što je najvažnije, takvim namirnicama ne hranim više svoje emocije. To je proces koji traje i na kojem se konstantno treba raditi. Sad je lakše jer znam kako - pojasnio nam je Luka. 

'Iskušenja su na svakom koraku' 

Luka je danas u sretnom braku, a vježbanje je postalo njegova rutina. Uz to se trudi i pomaže trenerima voditi grupne treninge, a upisao je i Kineziološki fakultet. Cilj mu je jednog dana svojim iskustvom, ali u ulozi trenera, pomagati onima koji se bore s debljinom. 

- Teško je održavati današnju težinu, lakše je bilo, priznajem, skinuti kilograme. Mnogo je iskušenja na svakom koraku koji te lako vrate na staro. Pokleknem i ja, ali bitno je ustati i vratiti se gdje sam stao. Sjetim se kroz što sam sve prošao i ne želim se nikako vratiti na staro. To me tjera da ustanem i nastavim dalje. Nije lako, ali polagano koračam prema ostvarenju ciljeva. Nakon promjene životnih navika sad sam sretna, ispunjena i zadovoljna osoba - rekao je Luka. 

Višak kilograma danas je iza njega, ali zahvaljujući situaciji u kojoj se našao, Luka je naučio kako prihvatiti i riješiti problem. 

- Da sam mogao, obratio bih se ranije nekome za pomoć, razgovarao bih s nekim. Priznajte sami sebi da imate problem i da je pretilost bolest koju treba liječiti, ali posebno je važno fokusirati se na rješavanje uzroka zbog kojeg ste došli u stanje pretilosti. Pronađite pomoć, razgovarajte o tome. Odredite svoj cilj i polaganim koracima težite njegovu ostvarenju. Neće biti lako, ali treba biti hrabar, uporan i dosljedan. Doći će trenuci u kojima ćete poželjeti odustati, ali nemojte se predati. Ustanite i nastavite. Budite pozitivni i nasmijani, uvijek postoji način ako ima volje i želje – zaključuje Luka Smoljo. 

I na kraju, zapitajte se koje se loše navike vi želite riješiti. Zamijenite je nekom boljom i osjetite promjenu koja će vam donijeti dobro. Svaka promjena može nas ugodno iznenaditi i otkriti nešto sasvim novo o nama!

Zato što nas promjene čine onime što danas jesmo, pokrećemo Muzej statusa, jedinstveno web mjesto koje će nas podsjećati tko smo bili i koliko smo daleko odmaknuli. Uključite se i proslavite napredak koji ste postigli u životu tako što ćete s nama podijeliti screenshot starog statusa ili priče s društvenih mreža i reći nam što vam se u životu promijenilo. Najinspirativnije objave nagrađujemo fantastičnim nagradama >>> Muzej statusa!

Idi na 24sata