Obavijesti

Native sadržaj

Foto: Privatni album
VAŽNO JE RAZGOVARATI

Luka Smoljo otvoreno o borbi s kilogramima: 'Pokleknem i danas, ali bitno je vratiti se'

Prije četiri godine Luka je odlučio da želi skinuti višak kilograma. Uspio je skinuti ukupno 64 kilograma, ali njegova borba i dalje traje. Priznaje da nije lagan posao održavati kilažu, ali najvažnije je da se o problemu pretilosti konstantno razgovara

Sadržaj donosi: Telemach

Bez obzira na to kakva ona bila, svatko od nas ima barem jednu naviku koje bi se htio riješiti. Studija iz 2010. pokazala je da je u prosjeku potrebno 66 dana da se neko ponašanje, odnosno navika, promijeni. No prije nego što pokušate riješiti se svoje loše navike, najprije utvrdite zašto se želite promijeniti i koji je vaš krajnji cilj.

Jedan od onih koji su bili ustrajni u odluci da život potpuno promijene naš je sugovornik Luka Smoljo. On se cijeli život borio s viškom kilograma, a prije četiri godine sudjelovao je u televizijskom showu u kojem je uspio skinuti 64 kilograma. Otkrio nam je kroz kakve je situacije tijekom života prolazio zbog pretilosti i koliko je bilo teško loše navike zamijeniti dobrima. 

'Borba je trajala od djetinjstva'

Luka se s viškom kilograma borio još od djetinjstva. Konkretan razlog, kaže, nije postojao, ali je u hrani pronalazio svojevrsnu utjehu kad se loše osjećao. 

- Hrana me tješila, primjerice, nakon zadirkivanja vršnjaka na račun debljine. U tom periodu najviše sam jeo brzu i nezdravu hranu, s tim da sam uvijek jeo obilno, ali samo 1-2 obroka na dan. Primjerice, znao bih nakon obiteljskog ručka otići s prijateljima na pizzu ili ćevape ili kasno navečer pojesti fast food prije spavanja - prisjetio se Luka na početku. 

Uvijek je, dodaje, imao osmijeh i pretvarao se da zadirkivanja ne utječu na njega. No to je bilo daleko od istine. Svaka riječ ili pogled itekako su utjecali na njega i vrijeđali ga, ali u Lukinu slučaju hrana mu je barem nakratko popravila raspoloženje.

- Susretao sam se sa zadirkivanjima i dozivanjima različitim pogrdnim imenima, poput 'Svinjo!', 'Gromadno gorje', 'Debeli, debeli, pucaju ti tregeri' i slično što već djeca govore pretilim osobama. Situacije koje su mi se posebno urezale u sjećanje bile su strah od sjedanja na plastični stolac i osjećaj neugodnosti kad ti se cijelo društvo smije i izruguje jer je stolac puknuo. Čak i danas provjeravam stabilnost stolca prije nego što sjednem na njega. Druga situacija vezana je za razdoblje izlazaka, kad mi je gužva u klubovima stvarala neugodu jer sam uvijek mislio da stalno zapinjem za ljude te da ih guram i smetam im – iskreno kaže naš sugovornik. 

'Moja okolina nije znala koliko patim' 

Međutim, višak kilograma Luku nikad nije sputavao u odrastanju. Bavio se sportom, trenirao, izlazio i družio se s vršnjacima. No najveća pogreška bila je što loša iskustva na koja je nailazio nikad ni s kim nije dijelio.

- Tijekom puberteta izbjegavao sam obiteljska druženja i ljetovanja jer sam se sramio svog izgleda. Lakše je bilo povući se nego se suočiti s problemima koje mi je debljina stvarala. Uvijek sam mislio da me debljina sprečavala u pronalaženju djevojke. Bližnji i okolina bili su zabrinuti, ali su me prihvatili onakvoga kakav jesam. Nisu znali kako se osjećam i koliko patim, ali tu kao glavnoga krivca vidim sebe jer sam sve skrivao u sebi - priznaje nam Luka. 

Sve je to pridonijelo i manjku Lukina samopouzdanja, posebice u želji za pronalaskom djevojke. Odlučio je da prvo treba krenuti skidati višak kilograma. U tom periodu Lukin prijatelj iz susjedstva sudjelovao je u poznatom televizijskom showu i nakon njega naš je sugovornik odlučio prijaviti se. Tad je imao 151 kilogram, a tijekom sudjelovanja izgubio je malo više od 64 kilograma.  

- Bio sam u potpunoj izolaciji od bližnjih i vanjskog svijeta, pa sam se mogao fokusirati na prehranu, treninge i odmor. Edukacijom o prehrani i razgovorima sa psiholozima osvijestio sam svoje loše navike i pronašao način da emocije ne liječim hranom. Biti u društvu ljudi koji dijele sličan problem kao ti, međusobna motiviranost, podrška i prihvaćanje mnogo su mi značili u danima tijekom kojih nije bilo lako i kad su bližnji nedostajali. Treninzi u početku nimalo nisu bili laki, ali kako sam oduvijek bio u sportu, brzo sam se naviknuo. Posložio sam sebi prioritete i cilj u glavi te se fokusirao na ostvarenje cilja, a to je bilo promijeniti vlastiti život i životne navike na bolje - kaže nam Luka i dodaje da se danas, unatoč tome što je skinuo kilograme, i dalje bori s nekim navikama iz prošlosti.

- Važno je napomenuti da se nikakvih namirnica iz prošlosti nisam odrekao. I dalje ih jedem kad mi se jedu. Bitna je granica i umjerenost te, što je najvažnije, takvim namirnicama ne hranim više svoje emocije. To je proces koji traje i na kojem se konstantno treba raditi. Sad je lakše jer znam kako - pojasnio nam je Luka. 

'Iskušenja su na svakom koraku' 

Luka je danas u sretnom braku, a vježbanje je postalo njegova rutina. Uz to se trudi i pomaže trenerima voditi grupne treninge, a upisao je i Kineziološki fakultet. Cilj mu je jednog dana svojim iskustvom, ali u ulozi trenera, pomagati onima koji se bore s debljinom. 

- Teško je održavati današnju težinu, lakše je bilo, priznajem, skinuti kilograme. Mnogo je iskušenja na svakom koraku koji te lako vrate na staro. Pokleknem i ja, ali bitno je ustati i vratiti se gdje sam stao. Sjetim se kroz što sam sve prošao i ne želim se nikako vratiti na staro. To me tjera da ustanem i nastavim dalje. Nije lako, ali polagano koračam prema ostvarenju ciljeva. Nakon promjene životnih navika sad sam sretna, ispunjena i zadovoljna osoba - rekao je Luka. 

Višak kilograma danas je iza njega, ali zahvaljujući situaciji u kojoj se našao, Luka je naučio kako prihvatiti i riješiti problem. 

- Da sam mogao, obratio bih se ranije nekome za pomoć, razgovarao bih s nekim. Priznajte sami sebi da imate problem i da je pretilost bolest koju treba liječiti, ali posebno je važno fokusirati se na rješavanje uzroka zbog kojeg ste došli u stanje pretilosti. Pronađite pomoć, razgovarajte o tome. Odredite svoj cilj i polaganim koracima težite njegovu ostvarenju. Neće biti lako, ali treba biti hrabar, uporan i dosljedan. Doći će trenuci u kojima ćete poželjeti odustati, ali nemojte se predati. Ustanite i nastavite. Budite pozitivni i nasmijani, uvijek postoji način ako ima volje i želje – zaključuje Luka Smoljo. 

I na kraju, zapitajte se koje se loše navike vi želite riješiti. Zamijenite je nekom boljom i osjetite promjenu koja će vam donijeti dobro. Svaka promjena može nas ugodno iznenaditi i otkriti nešto sasvim novo o nama!


Zato što nas promjene čine onime što danas jesmo, pokrećemo Muzej statusa, jedinstveno web mjesto koje će nas podsjećati tko smo bili i koliko smo daleko odmaknuli. Uključite se i proslavite napredak koji ste postigli u životu tako što ćete s nama podijeliti screenshot starog statusa ili priče s društvenih mreža i reći nam što vam se u životu promijenilo. Najinspirativnije objave nagrađujemo fantastičnim nagradama >>> Muzej statusa!

Sadržaj donosi: Telemach

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...