To je to što me zanima!

Mislite da se najskuplja zgrada nalazi u SAD-u? Varate se!

Njihove vrijednosti mjere se u milijardama američkih dolara, a raskošnim izgledom oduzimaju dah - to su najskuplje zgrade u svijetu. Znate li koje se države mogu pohvaliti takvim velebnim zdanjima?
Vidi originalni članak

Kad govorimo o najpoznatijim zgradama na svijetu, padaju nam na pamet Empire State Building, Burj Kalifa, Opera u Sydneyu i slično. Sve su to remek-djela ljudske mašte i vještine. Možemo govoriti o najvišoj, najneobičnijoj, najraskošnijoj, najljepšoj... Ali znate li koje su svjetske građevine najskuplje? Donosimo popis pet najskupljih prema istraživanju belgijskog freelance novinara i fotografa Guillauma Huaulta Dupuya.

Velika džamija u Meki, Saudijska Arabija - 100 milijardi američkih dolara

Najveća džamija na svijetu i najveće muslimansko svetište, od 456.000 m², koja prima do 900.000 ljudi - Velika džamija u Meki najskuplja je građevina na svijetu. Sagrađena je oko najsvetijeg islamskog svetišta Kabe, a svake godine posjete je milijuni vjernika. Muslimani širom svijeta svakodnevno se mole okrenuti upravo prema Kabi i očekuje se da barem jedanput u životu posjete ovo svetište. 

U povijesti je mnogo puta bila uništena i obnovljena, a najstariji dijelovi strukture potječu iz 16. stoljeća. Zanimljivo je da je Meka poznata kao grad islama i vlada Saudijske Arabije zabranjuje nemuslimanima ulazak u sveti grad Meku.

ITER, Francuska - 25 milijardi američkih dolara

International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) građevinska je konstrukcija na jugu Francuske, nastala u znanstvene svrhe. Ondje se provodi međunarodni istraživački projekt u kojem grade najveći i najnapredniji eksperimentalni nuklearni fuzijski reaktor. Projekt financiraju Europska unija, Indija, Japan, Narodna Republika Kina, Rusija, Južna Koreja i SAD. 

Građevinsko postrojenje veličine 180 hektara ima ukupno 39 zgrada i tehničkih područja. Srce objekta je zgrada Tokamak, koja ima sedam katova od armiranog betona, od čega je 13 metara ispod razine platforme, a 60 iznad. Gradnja postrojenja počela je 2007., a dobivanje prve plazme iz reaktora očekuje se 2025. godine.

Marina Bay Sands, Singapur - 5 milijardi američkih dolara

Treće mjesto zauzela je neobična građevina Marina Bay Sands u Singapuru, koja je najpoznatija po panoramskoj terasi Sands SkyPark, dugoj 340 metara, i najvećem infinity bazenu na svijetu. Ovaj hotel od 55 katova prostire se čak na tri tornja (priča se i o gradnji četvrtog), ima 2561 sobu, šest izložbenih dvorana, 250 soba za sastanke i najveću plesnu dvoranu u jugoistočnoj Aziji.

Bazen je dugačak 150 metara i sadrži oko 1,5 milijuna litara vode - to je količina koju nijedan čovjek ne bi mogao popiti u životu. Kad je počela gradnja, mnogi su bili, blago rečeno, šokirani time što će izgraditi tako veliki bazen na visini od 200 metara. O tome koliko je gospodarski važna ova građevina, svjedoči i to što Marina Bay Sands pridonosi 1,5-2% BDP-u Singapura (podaci za 2019. godinu). 

Odmaralište Svijet Sentosa, Singapur - 4,4 milijarde američkih dolara

Šest hotela, dva kasina, tematski i vodeni park te drugi najveći oceanarij na svijetu - Resorts World Sentosa (RWS) sagrađen je na otoku Sentosa, koji se nalazi uz južnu obalu Singapura i zauzima četvrto mjesto najskupljih zgrada na svijetu. Odmaralište se prostire na 49 hektara i zapošljava više od 10.000 ljudi. Veliko otvorenje cijelog odmarališta bilo je krajem 2012. godine. 

Svi hoteli ukupno imaju 1840 soba, međusobno su tematski različiti, a zadovoljavaju potrebe svih posjetitelja - i onih koji su došli u slobodno vrijeme i onih koji putuju poslovno. Od travnja 2019. godine građani Singapura za ulazak u jedan od kasina moraju platiti 150 dolara na dan ili 3000 dolara godišnje, a strancima je ulazak besplatan. 

Apple Park, SAD - 4,17 milijardi američkih dolara

Sjedište tvrtke Apple u Kaliforniji po vrijednosti se nalazi na petome mjestu najskupljih svjetskih građevina. Ima ukupnu površinu od 175 hektara, što je veličina od približno 40 nogometnih igrališta, i može primiti do 12.000 zaposlenika. Ovaj neobičan kružni dizajn s parkom u sredini otvoren je za zaposlenike 2017. godine i time je zamijenio prvotno sjedište, sagrađeno 1993. godine.

Posebna zanimljivost ovoga kampusa je u tome što je sve građeno po mjeri, pa su tako prozori napravljeni od najvećeg zakrivljenog stakla u jednom komadu. Mislili su i na najsitnije detalje, poput toga da je tvrtka dizajnirala i patentirala svoju kutiju za pizzu. Cijeli kampus napaja se 100% obnovljivom energijom, što ovu građevinu čini jednom od energetski najučinkovitijih na svijetu.

Gradnja ovih veličanstvenih zdanja trajala je godinama, u svaku su uloženi tjedni i mjeseci projektiranja i ljudskog rada te tone građevinskog materijala.

Zgrade koje se grade u Hrvatskoj možda neće tako skoro biti na listi najskupljih, ali i njih je potrebno dizajnirati i graditi. Nasreću, ne moramo se brinuti za dostupnost građevinskog materijala i boja jer Pevex, prvi hrvatski trgovački lanac, misli o tome. U njemu građevinari mogu pronaći velik izbor svega što im je potrebno da bi sagradili zgradu upravo za ovu listu.  

Pevex je tu da vas u svakom trenutku opskrbi građevinskim materijalom širokog spektra, a zahvaljujući programu PEVEX PARTNER, možete ostvariti i mnoge pogodnosti.
Idi na 24sata

Komentari 28

  • dahsanjin 10.01.2022.

    Naravno da nije najskuplja građevina. Pitajte Zagrebčance o žičari koliko je skupa

  • nikola61 09.01.2022.

    Kaj nije mamutica?

  • Antena 08.01.2022.

    Što vrijedi što su najskuplje kad su ružne!

Komentiraj...
Vidi sve komentare