Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 28

Mislite da se najskuplja zgrada nalazi u SAD-u? Varate se!

Powered by Pevex

Mislite da se najskuplja zgrada nalazi u SAD-u? Varate se!

Njihove vrijednosti mjere se u milijardama američkih dolara, a raskošnim izgledom oduzimaju dah - to su najskuplje zgrade u svijetu. Znate li koje se države mogu pohvaliti takvim velebnim zdanjima?

Kad govorimo o najpoznatijim zgradama na svijetu, padaju nam na pamet Empire State Building, Burj Kalifa, Opera u Sydneyu i slično. Sve su to remek-djela ljudske mašte i vještine. Možemo govoriti o najvišoj, najneobičnijoj, najraskošnijoj, najljepšoj... Ali znate li koje su svjetske građevine najskuplje? Donosimo popis pet najskupljih prema istraživanju belgijskog freelance novinara i fotografa Guillauma Huaulta Dupuya.

Confident,Team,Of,Architect,Working,Together,In,A,Office.then,Discussing

Velika džamija u Meki, Saudijska Arabija - 100 milijardi američkih dolara

Najveća džamija na svijetu i najveće muslimansko svetište, od 456.000 m², koja prima do 900.000 ljudi - Velika džamija u Meki najskuplja je građevina na svijetu. Sagrađena je oko najsvetijeg islamskog svetišta Kabe, a svake godine posjete je milijuni vjernika. Muslimani širom svijeta svakodnevno se mole okrenuti upravo prema Kabi i očekuje se da barem jedanput u životu posjete ovo svetište. 

U povijesti je mnogo puta bila uništena i obnovljena, a najstariji dijelovi strukture potječu iz 16. stoljeća. Zanimljivo je da je Meka poznata kao grad islama i vlada Saudijske Arabije zabranjuje nemuslimanima ulazak u sveti grad Meku.

Great,Mosque,Of,Mecca,On,Eid,Prayer,,Photo,Taken,From

ITER, Francuska - 25 milijardi američkih dolara

International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) građevinska je konstrukcija na jugu Francuske, nastala u znanstvene svrhe. Ondje se provodi međunarodni istraživački projekt u kojem grade najveći i najnapredniji eksperimentalni nuklearni fuzijski reaktor. Projekt financiraju Europska unija, Indija, Japan, Narodna Republika Kina, Rusija, Južna Koreja i SAD. 

Građevinsko postrojenje veličine 180 hektara ima ukupno 39 zgrada i tehničkih područja. Srce objekta je zgrada Tokamak, koja ima sedam katova od armiranog betona, od čega je 13 metara ispod razine platforme, a 60 iznad. Gradnja postrojenja počela je 2007., a dobivanje prve plazme iz reaktora očekuje se 2025. godine.

Marina Bay Sands, Singapur - 5 milijardi američkih dolara

Treće mjesto zauzela je neobična građevina Marina Bay Sands u Singapuru, koja je najpoznatija po panoramskoj terasi Sands SkyPark, dugoj 340 metara, i najvećem infinity bazenu na svijetu. Ovaj hotel od 55 katova prostire se čak na tri tornja (priča se i o gradnji četvrtog), ima 2561 sobu, šest izložbenih dvorana, 250 soba za sastanke i najveću plesnu dvoranu u jugoistočnoj Aziji.

Bazen je dugačak 150 metara i sadrži oko 1,5 milijuna litara vode - to je količina koju nijedan čovjek ne bi mogao popiti u životu. Kad je počela gradnja, mnogi su bili, blago rečeno, šokirani time što će izgraditi tako veliki bazen na visini od 200 metara. O tome koliko je gospodarski važna ova građevina, svjedoči i to što Marina Bay Sands pridonosi 1,5-2% BDP-u Singapura (podaci za 2019. godinu). 

Singapore-feb,7,,2015:,Marina,Bay,Sands,Hotel

Odmaralište Svijet Sentosa, Singapur - 4,4 milijarde američkih dolara

Šest hotela, dva kasina, tematski i vodeni park te drugi najveći oceanarij na svijetu - Resorts World Sentosa (RWS) sagrađen je na otoku Sentosa, koji se nalazi uz južnu obalu Singapura i zauzima četvrto mjesto najskupljih zgrada na svijetu. Odmaralište se prostire na 49 hektara i zapošljava više od 10.000 ljudi. Veliko otvorenje cijelog odmarališta bilo je krajem 2012. godine. 

Svi hoteli ukupno imaju 1840 soba, međusobno su tematski različiti, a zadovoljavaju potrebe svih posjetitelja - i onih koji su došli u slobodno vrijeme i onih koji putuju poslovno. Od travnja 2019. godine građani Singapura za ulazak u jedan od kasina moraju platiti 150 dolara na dan ili 3000 dolara godišnje, a strancima je ulazak besplatan. 

Aerial,View,Of,Sentosa,Island,Singapore

Apple Park, SAD - 4,17 milijardi američkih dolara

Sjedište tvrtke Apple u Kaliforniji po vrijednosti se nalazi na petome mjestu najskupljih svjetskih građevina. Ima ukupnu površinu od 175 hektara, što je veličina od približno 40 nogometnih igrališta, i može primiti do 12.000 zaposlenika. Ovaj neobičan kružni dizajn s parkom u sredini otvoren je za zaposlenike 2017. godine i time je zamijenio prvotno sjedište, sagrađeno 1993. godine.

Posebna zanimljivost ovoga kampusa je u tome što je sve građeno po mjeri, pa su tako prozori napravljeni od najvećeg zakrivljenog stakla u jednom komadu. Mislili su i na najsitnije detalje, poput toga da je tvrtka dizajnirala i patentirala svoju kutiju za pizzu. Cijeli kampus napaja se 100% obnovljivom energijom, što ovu građevinu čini jednom od energetski najučinkovitijih na svijetu.

Gradnja ovih veličanstvenih zdanja trajala je godinama, u svaku su uloženi tjedni i mjeseci projektiranja i ljudskog rada te tone građevinskog materijala.

Zgrade koje se grade u Hrvatskoj možda neće tako skoro biti na listi najskupljih, ali i njih je potrebno dizajnirati i graditi. Nasreću, ne moramo se brinuti za dostupnost građevinskog materijala i boja jer Pevex, prvi hrvatski trgovački lanac, misli o tome. U njemu građevinari mogu pronaći velik izbor svega što im je potrebno da bi sagradili zgradu upravo za ovu listu.  

Pevex je tu da vas u svakom trenutku opskrbi građevinskim materijalom širokog spektra, a zahvaljujući programu PEVEX PARTNER, možete ostvariti i mnoge pogodnosti.

Powered by Pevex

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 28
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući