To je to što me zanima!

Niste sigurni zašto vam karijera stagnira? Ovo bi mogao biti jedan od ključnih problema!

Svaku organizaciju čine ljudi, a ljudi se povezuju kroz komunikaciju. Razgovarali smo s profesionalcima koji educiraju studente kako učinkovito i ispravno komunicirati u suvremenom poslovnom okruženju
Vidi originalni članak

Iako smo svi skloni misliti da znamo komunicirati: govoriti, slušati, drugim riječima - prenositi i primati poruke, većina nas ipak nije potpuno ovladala komunikacijskim vještinama. Zbog toga naše poruke koje odašiljemo ljudi pogrešno shvate. Kako u privatnim, tako i u poslovnim odnosima, loša komunikacija dovodi do frustracija, loših rezultata te, u konačnici, i do pada motivacije i nezadovoljstva svih uključenih.

Prema istraživanju koje je objavio Expert Market, 86 posto zaposlenika i menadžera navodi da je nedostatak učinkovite suradnje i komunikacije glavni uzrok poslovnih neuspjeha. Nadalje, isto istraživanje navodi kako podizanje kvalitete interne komunikacije na radnome mjestu može unaprijediti učinkovitost za 25 posto.

Potrebu za usavršavanjem i obrazovanjem u području komunikacija prepoznalo je Veleučilište Baltazar Zaprešić, koje je u svoj program studija uvrstilo i studij Komunikacijskog menadžmenta. Riječ je o specijalističkom diplomskom stručnom studiju koji studente educira za upravljanje komunikacijama. O dobrobitima i prednostima pohađanja ovog studija razgovarali smo s nekadašnjim studentom, a danas predavačem Arsenom Oremovićem te voditeljem studija, profesorom Stjepanom Lackovićem.

Bolji uvid u mehanizme medijskoga komuniciranja i međuljudske odnose

Novinar, urednik, filmski redatelj i kritičar Arsen Oremović također je, prije nekih 15 godina, pohađao studij Komunikacijskog menadžmenta. Danas je jedan od vanjskih suradnika predavača na tom studiju, na kojem predaje kolegije Kreativno pisanje u odnosima s javnošćuAudio-vizualne komunikacije, a drži i jedan medijski praktikum: Osnove online novinarstva.

- Nakon mnogo godina provedenih u novinarstvu, kao novinar i urednik u Večernjem listu, a nakon što sam shvatio da novinarstvo 'staroga kova' počinje gubiti bitku pred PR-om, zaintrigirao me studij komunikacijskog menadžmenta. Želio sam dobiti malo širu i stručniju sliku javnoga komuniciranja. Dakle, studiranjem komunikacijskog menadžmenta dobio sam, s jedne strane, bolji uvid u mehanizme medijskog  funkcioniranja, a, s druge, u međuljudske odnose, odnosno individualne, privatne načine komuniciranja za koje vas doista nitko u životu ne priprema, a postoje jasne i konkretne 'tajne' uz pomoć kojih u tome možete biti uspješniji i bolji - ističe Arsen Oremović.

Godinama nakon završenog studija Arsen Oremović prenosi svoje znanje i iskustvo na nove generacije studenata Komunikacijskog menadžmenta. S obzirom na to da su moderni načini komunikacija uvelike oblikovani digitalnom tehnološkom revolucijom, Arsen Oremović sa svojim širokim iskustvom u novinarstvu, uredništvu i filmskoj režiji, studente podučava vještinama audiovizualnoga komuniciranja, koje je u svijetu društvenih mreža i interneta postalo imperativ.

- Kao student usvojio sam neke teorijske i druge pretpostavke javnoga komuniciranja u najširem smislu, da bih danas kao predavač studentima, od kojih većina upisuje komunikacije zbog PR-a i korporativnoga komuniciranja, isticao upravo neophodno poznavanje novinarske baze. Ne postoji dobar PR-ovac ili komunikator bilo koje vrste koji ne poznaje osnovne novinarske forme. One su baza svega u javnom komuniciranju. Također, kao čovjek koji se veći dio profesionalnog novinarskog vijeka bavio filmom i televizijom, podučavam studente o tome zašto su danas audiovizualne komunikacije dominantne i zašto se ono što vidimo na TV-u ili na internetu toliko jače 'hvata' na publiku od onoga što netko napiše ili izrekne - ističe Arsen Oremović.  

Sposobnost za realizaciju privatnih i poslovnih ciljeva           

O studiju Komunikacijskog menadžmenta porazgovarali smo i s profesorom dr. sc. Stjepanom Lackovićem, voditeljem tog studija.

- Studente koji upišu Komunikacijski menadžment želimo naučiti da budu komunikacijski kompetentni, to jest da nauče kako samom komunikacijom mogu ostvariti svoje poslovne i privatne ciljeve. Jednako tako, želimo da naši studenti budu odgovorni, kritični, kreativni i svojeglavi, kako u poslovnom tako i u privatnom životu. Da bi došli na tu razinu, studenti tijekom studiranja stječu različite vještine, poput kreativnog pisanja, javnog nastupa, snimanja kratkih videa, timskog rada, upravljanja komunikacijom na tradicionalnim i društvenim medijima - objašnjava profesor Lacković.

Studij je namijenjen svim dobnim skupinama i jednako je zanimljiv onima koji tek žele ostvariti karijeru u području komunikacijskog menadžmenta kao i onima koji već rade u struci. Kako kaže profesor Lacković, studij se posebno preporučuje onima koji smatraju da imaju problema s komuniciranjem i općenito s društvenom interakcijom. Praksa pokazuje da ovakav tip studija za mnoge predstavlja transformativno iskustvo iz kojeg izlaze prepuni samopouzdanja i unutarnjeg zadovoljstva, ističe naš sugovornik.

Veleučilište Baltazar Zaprešić aktivno radi na organizaciji mnogih događanja i usko surađuje s tvrtkama, tako da studenti koji tijekom studiranja usvajaju relevantna i praktična znanja odmah mogu ono što su naučili primijeniti na stvarnim projektima i zadacima.

- Jedna od specifičnosti ovog studija je što studenti tijekom studiranja imaju priliku sudjelovati u organizaciji Festivala kulture i komunikacija koji se svake godine u lipnju organizira u Novim dvorima u Zaprešiću. Jednako tako, studenti imaju priliku sudjelovati u izradi komunikacijskih kampanja za stvarne tvrtke koje su upravljanje svojim brendovima dale u ruke našim studentima. Kroz rad na ova dva projekta studenti imaju priliku u praksi primijeniti sva znanja i vještine koje su stekli tijekom studija - istaknuo je ovaj profesor Veleučilišta Baltazar.  

Inače, Veleučilište Baltazar ima više od 20 godina tradicije, više od 7000 diplomanata, a studiranje se odvija na čak 4 lokacije: u Zaprešiću, Zagrebu, Biogradu te Osijeku. Studenti koji se odluče za neki od studijskih programa, koji se odvijaju na Baltazaru, uživat će u prednostima online studiranja, stručne praksa, stručne specijalizacije te učiti od vrhunskih stručnjaka i predavača koji se služe modernim metoda izvođenja nastave u suvremeno opremljenim učionica. A tu su, dakako, i dodatne mogućnosti za studente kao što su Erasmus razmjene te brojne prilike za networking.

Dakle, ako želite svoj poslovni i privatni život učiniti uspješnijim, upišite Komunikacijski menadžment na Veleučilištu Baltazar Zaprešić. Zabava je zajamčena, poručio je za kraj. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare