To je to što me zanima!

Poželjeli ste slatko, a pazite na kolesterol? Uvrstite ovaj plod s Bliskog istoka u svoju prehranu

Bogate su vlaknima, antioksidansima, mineralima poput kalija i magnezija te vitaminima skupine B. Koriste se često kao zamjena za šećer u kolačima i drugim slasticama, što ih čini idealnim slatkim zalogajem za sve koji paze na kolesterol
Vidi originalni članak

Slatki zalogaji su neodoljivi, ali za mnoge od nas predstavljaju pravi izazov kad pokušavamo održavati uravnoteženu prehranu. Mnogi slatkiši, posebno oni prerađeni, sadrže velike količine šećera i masti, koji mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Upravo zbog toga ljudi pokušavaju ograničiti unos slatkiša i drugih namirnica koje mogu nepovoljno utjecati na razinu kolesterola u krvi. No što ako vam kažemo da postoji jedna voćka s Bliskog istoka koja može zadovoljiti vašu želju za slatkim, a istodobno vam pomoći u održavanju zdravlja srca?

Tri datulje na dan za zdravlje srca

Riječ je o datuljama, inače slatkom plodu koji sve više uzgajaju diljem svijeta zbog njegovih mnogih zdravstvenih prednosti. Ovi prirodni "slatkiši" odličan su izvor vlakana, vitamina i minerala te mogu pomoći u borbi protiv raznih bolesti i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Preporučuje se da odrasle osobe unose 25-30 grama vlakana na dan, a samo nekoliko datulja može vam pružiti oko 6 grama vlakana. Unatoč tome što su datulje slatke, one zapravo mogu pomoći i u regulaciji šećera u krvi. Datulje sadrže prirodni šećer, koji se oslobađa polako i postupno u krvi, što smanjuje njegov nagli porast. Ovo ih čini savršenim izborom za osobe s dijabetesom ili one koje paze na razinu šećera u krvi. 

Datulje sadrže i fluor, koji je izuzetno važan za zaštitu zuba od karijesa, te selen, koji je važan za normalan rad imunološkog sustava, a vjeruje se da zbog prisutnosti selena datulje imaju učinkovito djelovanje u liječenju raznih oblika raka. Prema studijama, datulje imaju čak 23 vrste aminokiselina, od kojih neke nisu prisutne ni u najpopularnijim voćkama, kao što su naranče, banane ili jabuke. Ova je voćka bogata i antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, a korisne su i u borbi protiv bolesti srca i drugih kroničnih bolesti. Uzimanje samo tri datulje na dan može pozitivno utjecati na zdravlje srca i smanjiti rizik od srčanih bolesti. 

Kako uvrstiti datulje u dnevnu prehranu?

Postoji mnogo načina na koje možete uključiti datulje u svoju prehranu. Možete ih jesti same kao grickalicu, ali također su zdravi dodatak za razna jela i napitke. Ove voćke idealne su u smoothiejima ili shakeovima, posebno ako ih kombinirate s drugim voćem, poput banane ili jagoda. Uz to, datulje će smoothieju dati prirodnu slatkoću i dodati potrebne nutrijente. Datulje mogu poslužiti kao prirodna zamjena za šećer u raznim jelima i desertima pa, umjesto da koristite šećer, možete ih dodati u kolače ili pite.

Također, ovu zdravu namirnicu možete kombinirati sa slanim jelima. Datulje se mogu isjeckati i dodati u razne salate, što će salatu učiniti bogatijom i ukusnijom, a odličan su dodatak, primjerice, uz salatu od kozjeg sira i rikole. Osim slatkih i slanih jela, datulje su same po sebi idealan snack koji možete pomiješati i s orašastim plodovima, a ova kombinacija datulja i orašastih plodova također čini zdravi obrok na kojem će vam vaše tijelo biti zahvalno! 

Idealan obrok za početak dana

No što ako želite nešto malo drugačije od klasičnih datulja? Tu na scenu stupa savršena kombinacija datulja i kakaa. Kakao sadrži fitonutrijente, izrazito zdrave tvari koje dolaze iz biljaka, a ova namirnica ima i vrlo malo masti i šećera te je izvrsna za podizanje razine energije i osjećaja sitosti. Zbog svojih antioksidativnih svojstava, kakao pospješuje rad imunološkog sustava i protok krvi te čini crijeva zdravijima. U kakau se nalaze i flavonoidi, spojevi koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka, sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuju upale. 

Osim navedenih prednosti, kakao poboljšava i kognitivne funkcije poput pažnje, koncentracije i pamćenja te je, s datuljama, idealan obrok za početak dana. A kako biste spojili ove dvije blagotvorne namirnice tu je novi Podravkin proizvod Čokolino Dark, koji postaje pravi saveznik u održavanju zdravlja srca. Čokolino Dark sadrži 15% čokolade te je dodan i kakaov prah, a posebnost novog Čokolina je ta da je zaslađen isključivo čokoladom i datuljama.

Bez obzira na to želite li vratiti balans svojoj prehrani, smanjiti unos šećera ili u svoju prehranu uključiti što više nutritivno bogatih sastojaka, nova Čokolino kombinacija pružit će vam sve to! 

Čokolino Dark napravljen je od 100% cjelovitog zobenog brašna, pa je pogodan i za osobe koje izbjegavaju gluten ili žele ograničiti njegov unos. U kombinaciji s mlijekom vrlo je hranjiv obrok bogat vlaknima te dobar izvor proteina, magnezija, vitamina C i vitamina skupine B. 
Idi na 24sata

Komentari 3

  • ilija katunski 24.05.2023.

    Inace svi seceri su prirodni seceri, a datulje su krcate fruktozom a fruktoza ili vocni secer je nakgori secer moguci, losiji je od glukoze, jer je direktni krivac upravo za visok kolesterol i srcane bolesti, svi seceri izazivaju upale, inzulinsku rezistenciju i stetni su!A masti koje se tako propagira losima su zapravo zdrave i nisu upalne osim omega 6 masnoca a to su suncokretovo i ostala biljna a pogotovo ulja od sjemenki osim maslinovog ulja!Cijela piramida hrane je pogresna, temelj bi trebao boti masti a ne ugljikohidrati!Recimo meso koje je od zivoti je koja je pasla travu i uzgajana na prirodan nacin je najzdravija hrana, ali prica se mjenja ako je ta zivotinja hranjena gotovom smjesom, kukuruzom i ostalim jer postaje krcata onega 6 masnocama koje covjek sam proizvodi i ne trebaju mu a visak izaziva upalu. Ista stvar sa uzgojenom ribom. Nije stetno pojest datulju ili dvije, ali reci da su one zdrave za srce i bokje od obicnog secera je laz!

  • Gola_Istina 23.05.2023.

    Može li ijedan smisleni članak proći bez oglašavanja? I zašto ne piše da je riječ o oglasu?

  • mrTrobec 23.05.2023.

    što je to prirodan šećer,što nije prirodan i iz trske,repe,med,sve su to prirodni šećeri s istom kemijskom formulom i sastavom,ne radite budale od ljudi

Komentiraj...
Vidi sve komentare