Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: PR
ZA SVE SLATKOLJUPCE

Poželjeli ste slatko, a pazite na kolesterol? Uvrstite ovaj plod s Bliskog istoka u svoju prehranu

Bogate su vlaknima, antioksidansima, mineralima poput kalija i magnezija te vitaminima skupine B. Koriste se često kao zamjena za šećer u kolačima i drugim slasticama, što ih čini idealnim slatkim zalogajem za sve koji paze na kolesterol

Sadržaj donosi: Čokolino

Slatki zalogaji su neodoljivi, ali za mnoge od nas predstavljaju pravi izazov kad pokušavamo održavati uravnoteženu prehranu. Mnogi slatkiši, posebno oni prerađeni, sadrže velike količine šećera i masti, koji mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Upravo zbog toga ljudi pokušavaju ograničiti unos slatkiša i drugih namirnica koje mogu nepovoljno utjecati na razinu kolesterola u krvi. No što ako vam kažemo da postoji jedna voćka s Bliskog istoka koja može zadovoljiti vašu želju za slatkim, a istodobno vam pomoći u održavanju zdravlja srca?

Tri datulje na dan za zdravlje srca

Riječ je o datuljama, inače slatkom plodu koji sve više uzgajaju diljem svijeta zbog njegovih mnogih zdravstvenih prednosti. Ovi prirodni "slatkiši" odličan su izvor vlakana, vitamina i minerala te mogu pomoći u borbi protiv raznih bolesti i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Preporučuje se da odrasle osobe unose 25-30 grama vlakana na dan, a samo nekoliko datulja može vam pružiti oko 6 grama vlakana. Unatoč tome što su datulje slatke, one zapravo mogu pomoći i u regulaciji šećera u krvi. Datulje sadrže prirodni šećer, koji se oslobađa polako i postupno u krvi, što smanjuje njegov nagli porast. Ovo ih čini savršenim izborom za osobe s dijabetesom ili one koje paze na razinu šećera u krvi. 

Family,Sharing,A,Bowl,Of,Dates

Datulje sadrže i fluor, koji je izuzetno važan za zaštitu zuba od karijesa, te selen, koji je važan za normalan rad imunološkog sustava, a vjeruje se da zbog prisutnosti selena datulje imaju učinkovito djelovanje u liječenju raznih oblika raka. Prema studijama, datulje imaju čak 23 vrste aminokiselina, od kojih neke nisu prisutne ni u najpopularnijim voćkama, kao što su naranče, banane ili jabuke. Ova je voćka bogata i antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, a korisne su i u borbi protiv bolesti srca i drugih kroničnih bolesti. Uzimanje samo tri datulje na dan može pozitivno utjecati na zdravlje srca i smanjiti rizik od srčanih bolesti. 

Kako uvrstiti datulje u dnevnu prehranu?

Postoji mnogo načina na koje možete uključiti datulje u svoju prehranu. Možete ih jesti same kao grickalicu, ali također su zdravi dodatak za razna jela i napitke. Ove voćke idealne su u smoothiejima ili shakeovima, posebno ako ih kombinirate s drugim voćem, poput banane ili jagoda. Uz to, datulje će smoothieju dati prirodnu slatkoću i dodati potrebne nutrijente. Datulje mogu poslužiti kao prirodna zamjena za šećer u raznim jelima i desertima pa, umjesto da koristite šećer, možete ih dodati u kolače ili pite.

Step,By,Step,Cooking,Energy,Balls.,Step,4,Recipe,Of

Također, ovu zdravu namirnicu možete kombinirati sa slanim jelima. Datulje se mogu isjeckati i dodati u razne salate, što će salatu učiniti bogatijom i ukusnijom, a odličan su dodatak, primjerice, uz salatu od kozjeg sira i rikole. Osim slatkih i slanih jela, datulje su same po sebi idealan snack koji možete pomiješati i s orašastim plodovima, a ova kombinacija datulja i orašastih plodova također čini zdravi obrok na kojem će vam vaše tijelo biti zahvalno! 

Idealan obrok za početak dana

No što ako želite nešto malo drugačije od klasičnih datulja? Tu na scenu stupa savršena kombinacija datulja i kakaa. Kakao sadrži fitonutrijente, izrazito zdrave tvari koje dolaze iz biljaka, a ova namirnica ima i vrlo malo masti i šećera te je izvrsna za podizanje razine energije i osjećaja sitosti. Zbog svojih antioksidativnih svojstava, kakao pospješuje rad imunološkog sustava i protok krvi te čini crijeva zdravijima. U kakau se nalaze i flavonoidi, spojevi koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka, sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuju upale. 

Osim navedenih prednosti, kakao poboljšava i kognitivne funkcije poput pažnje, koncentracije i pamćenja te je, s datuljama, idealan obrok za početak dana. A kako biste spojili ove dvije blagotvorne namirnice tu je novi Podravkin proizvod Čokolino Dark, koji postaje pravi saveznik u održavanju zdravlja srca. Čokolino Dark sadrži 15% čokolade te je dodan i kakaov prah, a posebnost novog Čokolina je ta da je zaslađen isključivo čokoladom i datuljama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lino (@lino.hrvatska)

Bez obzira na to želite li vratiti balans svojoj prehrani, smanjiti unos šećera ili u svoju prehranu uključiti što više nutritivno bogatih sastojaka, nova Čokolino kombinacija pružit će vam sve to! 

Čokolino Dark napravljen je od 100% cjelovitog zobenog brašna, pa je pogodan i za osobe koje izbjegavaju gluten ili žele ograničiti njegov unos. U kombinaciji s mlijekom vrlo je hranjiv obrok bogat vlaknima te dobar izvor proteina, magnezija, vitamina C i vitamina skupine B. 

Sadržaj donosi: Čokolino

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom