To je to što me zanima!

Sardine po Pažaninu: Otkrijte kako popularni chef priprema ove zdrave i ukusne ribe!

Sardine sadrže dvostruko više vitamina D od jaja, prirodan su izvor kalcija te su bogate omega-3 masnim kiselinama. Zato vam donosimo dva jednostavna recepta sa sardinama u pripremi chefa Ivana Pažanina
Vidi originalni članak

Mediteranska je dijeta prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 1994. godine proglašena idealnim modelom prehrane. Smatra se jednom od najzdravijih dijeta na svijetu, a mi smo pravi sretnici jer je tipična upravo za naše podneblje. Maslinovo ulje, vino, povrće, limun, ružmarin i neizostavna riba samo su neke od zdravih mediteranskih namirnica.

Primjerice, konzervirane sardine odličan su izbor jer su lako dostupne i jednostavne za pripremu. Sjajan su izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u uklanjanju negativnih učinaka hormona stresa kortizola. Također su bogate proteinima, kalcijem i vitaminom D, kojeg sadrže dvostruko više nego jaja. Zato će vam chef Ivan Pažanin pokazati kako iskoristiti sardine u ukusnim, ali jednostavnim jelima.

Složenac s patlidžanima i sardinama

Konzervirane sardine spremne su za konzumaciju, ali ih se također može dodati u recepte s drugim namirnicama. Ivan Pažanin pokazat će vam kako sardine iskoristiti u ukusnom složencu s patlidžanima, koji je gotov za samo 15 minuta.

Uz sardine i patlidžane, potrebne su vam rajčice, trapist ili neki drugi polutvrdi sir, svježi peršin i bosiljak, masline, a za dodatne okuse sol, papar, češnjak i, naravno, maslinovo ulje. U videu pogledajte kako je Pažanin pripremio ovaj ukusni složenac.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Salata od sardina sa skutom i slanutkom

Sljedeći recept ne uključuje nikakvu termičku obradu, a riječ je o ukusnoj salati od pikantnih sardina sa skutom i slanutkom. Među sastojcima se našlo i jedno iznenađenje, a to je naranča. Za pripremu ove salate potrebno vam je samo pet minuta.

Za salatu će vam još biti potrebni matovilac, salatni krastavac, cherry rajčice, zelene masline, nar i tostirani listići badema, a za ukusni preljev iskoristite med, limunov sok, maslinovo ulje i malo soli. U videu pogledajte pripremu ove sočne salate sa slatkim notama.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ribu je preporučljivo jesti barem tri puta na tjedan, bilo da je riječ o svježoj ili konzerviranoj. Sardine, odnosno srdele, hrane se isključivo planktonima, što znači da sadrže manje razine žive nego ostale ribe. Bilo da ih pripremate u salatama, složencima ili uštipcima, sardine su male ribe koje triba ist naveliko!

Idi na 24sata

Komentari 90

  • TAKE IT BACK 03.04.2021.

    Toć šug, kremoznost i hrskavost, to su glavni izrazi kuhara, pa tako primjerice imamo hrskavu palentu. Gdje nestao umak, sos ili tako nešto. Tko mi može objasniti što je to hrskavost kod povrća? Da li je to zagoreno povrće? nadalje, ove akrobacije sa receptima samo radi akrobacija su jednostavno neprobavljive. Isto mi ide na jetra što sve prozivaju domaće a od domaćeg na tanjuru ti jelo donese  samo konobar iako je i on iz BiH ili Srbije, rijeđe iz Hrvatske.

  • 03.04.2021.

    Odličan show 321 kuhaj, pravi lijek nakon naporne i bezizlazne svakodnevnice. I siguran sam da velika većina misli isto. Bravo

  • Cat in The Suit 02.04.2021.

    Uzas mi je ovaj lik. Uzas.😏

Komentiraj...
Vidi sve komentare