To je to što me zanima!

Savršen ajvar: Što sve mora imati da bi ponio ovu titulu? Evo što kažu njegovi ljubitelji

Bez obzira na to volite li više blagi ili ljuti, svi ćemo se složiti da je ajvar nezaobilazan sastojak svake smočnice i omiljena je faca među namazima. U tekstu saznajte kako ljubitelji ajvara definiraju ''pravi'' ajvar te s kojim ga namirnicama najčešće kombiniraju
Vidi originalni članak

U okusu neokrunjenog kralja zimnice uživamo tijekom cijele godine, a posebno mu se veselimo u jesen kad su crvene paprike, koje se koriste za njegovu izradu, zrele i slatke. Upravo su one jedan od najvećih benefita konzumacije ajvara jer sadržavaju niz vitamina potrebnih našem organizmu za normalno funkcioniranje. Stoga i ne čudi što paprike često možemo naći na popisu najpoznatije superhrane. 

Odličan su izvor nutrijenata

Crvena paprika kvalitetan je izvor vitamina B6 i folne kiseline, koji poboljšavaju krvnu sliku i preveniraju pojavu anemije. Ona također sadrži vitamin A koji pridonosi boljem vidu te u kombinaciji s vitaminom C ima velika antioksidativna svojstva. Pritom je zanimljivo da paprika ima veći udio vitamina C nego limun.

Crvena paprika pomaže i u održavanju tjelesne mase jer sadrži kapsaicin. Riječ je o kemijskom spoju koji pomaže u održavanju poželjne tjelesne mase, budući da su istraživanja pokazala da dovodi do ubrzanja metabolizma. Uz to, može smanjiti razinu kolesterola u organizmu i pomoći u kontroli upalnih procesa.

Ipak, ova namirnica nije baš dostupna i povoljna tijekom cijele godine, zato je ajvar odlična opcija kako nadoknaditi spomenute nutrijente. A kako prepoznati najbolji ajvar? Njegovi ljubitelji vam donose odgovor na to pitanje.


Koje odlike ajvar mora imati?

Iako o okusima nije pametno raspravljati, pitali smo ljubitelje ajvara kakav ajvar najviše vole i što prema njihovu mišljenju on mora imati.

- Volim savršeno izbalansiran okus, isto tako i teksturu, da nije prekremast, ali niti pregrubo mljeven. Volim srednju jačinu, ne preljuto, ali da ima karakter. Ako je receptura po mojem ukusu, u stanju sam smazati cijelu staklenku odjednom, rekla nam je Martina B. (32) te dodala da je nedavno otkrila kako ajvar odlično paše uz meksičke tortilje koje često pravi svojoj obitelji. S druge strane, Leon (23) kaže da kod odabira ajvara prednost daje ljućem okusu jer ga često stavlja u sendviče ili kombinira s mesom.

- Prednost uvijek dajem pikantnim namirnicama pa tako i kod kupnje ajvara uglavnom posegnem za ljutom varijantom. Ako ga želim ublažiti, obično ga pomiješam s vrhnjem i tako dobijem odličan umak za sendvič ili burger - kaže Leon.

Mora biti kremast, ali ne premastan

Velika ljubiteljica ajvara Sara S. (27) smatra da je kod ajvara najvažnija kremasta tekstura.

- Ajvar često zna ispasti vodenast, a to nikako ne volim. Najvažnije mi je da je kremast. Okusi trebaju biti ujednačeni, nikako ne smije prevladavati određeni začin ili povrće - objašnjava Sara te dodaje da ga uglavnom koristi kao namaz za doručak i večeru. Po pitanju teksture s njom se složila i Monika S. (29) te je dodala da je za nju i boja ajvara jedan od ključnih pokazatelja kvalitete.

- Boja mu ne smije biti vrlo svijetla ili pretamna, a ne volim ni kad u njemu naletim na ljuskice od paprike. Poželjno je da nije premastan te da njime ne dominira okus patlidžana. U svakom slučaju, volim ga jer je univerzalan te ne zahtjeva dodatnu pripremu. Nekad dođem umorna s posla pa mi je tjestenina u kombinaciji s Podravka ajvarom super opcija - zaključuje Monika.

Uz koje jelo vi najčešće kombinirate ajvar i čemu pridajete najviše pažnje prilikom njegova odabira?

Jeste li znali da 100 g Podravka original ajvara sadrži potrebnu dnevnu dozu vitamina C? Ovaj povrtni prilog proizveden je od 100% svježih paprika i patlidžana, te ga je kompanija Mintel izdvojila među najboljim primjerima superhrane u kategoriji delikatesnih namaza.
Idi na 24sata

Komentari 63

  • Minty 03.01.2021.

    ::od kupovnih.Vitaminka,ajvar

  • pipex 03.01.2021.

    neki bi radije da je recimo plave ili bile boje dok bi neki sa belim kockicama

  • MatejPrusac 03.01.2021.

    Moj savjet je u Konzumu, K Plus ajvar Makedonska receptura, košta oko 30kn, kao domaći, izvrstan je!

Komentiraj...
Vidi sve komentare