Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 63

Savršen ajvar: Što sve mora imati da bi ponio ovu titulu? Evo što kažu njegovi ljubitelji

Powered by Podravka

Savršen ajvar: Što sve mora imati da bi ponio ovu titulu? Evo što kažu njegovi ljubitelji

Bez obzira na to volite li više blagi ili ljuti, svi ćemo se složiti da je ajvar nezaobilazan sastojak svake smočnice i omiljena je faca među namazima. U tekstu saznajte kako ljubitelji ajvara definiraju ''pravi'' ajvar te s kojim ga namirnicama najčešće kombiniraju

U okusu neokrunjenog kralja zimnice uživamo tijekom cijele godine, a posebno mu se veselimo u jesen kad su crvene paprike, koje se koriste za njegovu izradu, zrele i slatke. Upravo su one jedan od najvećih benefita konzumacije ajvara jer sadržavaju niz vitamina potrebnih našem organizmu za normalno funkcioniranje. Stoga i ne čudi što paprike često možemo naći na popisu najpoznatije superhrane. 

Odličan su izvor nutrijenata

Crvena paprika kvalitetan je izvor vitamina B6 i folne kiseline, koji poboljšavaju krvnu sliku i preveniraju pojavu anemije. Ona također sadrži vitamin A koji pridonosi boljem vidu te u kombinaciji s vitaminom C ima velika antioksidativna svojstva. Pritom je zanimljivo da paprika ima veći udio vitamina C nego limun.

Crvena paprika pomaže i u održavanju tjelesne mase jer sadrži kapsaicin. Riječ je o kemijskom spoju koji pomaže u održavanju poželjne tjelesne mase, budući da su istraživanja pokazala da dovodi do ubrzanja metabolizma. Uz to, može smanjiti razinu kolesterola u organizmu i pomoći u kontroli upalnih procesa.

Ipak, ova namirnica nije baš dostupna i povoljna tijekom cijele godine, zato je ajvar odlična opcija kako nadoknaditi spomenute nutrijente. A kako prepoznati najbolji ajvar? Njegovi ljubitelji vam donose odgovor na to pitanje.


Koje odlike ajvar mora imati?

Iako o okusima nije pametno raspravljati, pitali smo ljubitelje ajvara kakav ajvar najviše vole i što prema njihovu mišljenju on mora imati.

- Volim savršeno izbalansiran okus, isto tako i teksturu, da nije prekremast, ali niti pregrubo mljeven. Volim srednju jačinu, ne preljuto, ali da ima karakter. Ako je receptura po mojem ukusu, u stanju sam smazati cijelu staklenku odjednom, rekla nam je Martina B. (32) te dodala da je nedavno otkrila kako ajvar odlično paše uz meksičke tortilje koje često pravi svojoj obitelji. S druge strane, Leon (23) kaže da kod odabira ajvara prednost daje ljućem okusu jer ga često stavlja u sendviče ili kombinira s mesom.

- Prednost uvijek dajem pikantnim namirnicama pa tako i kod kupnje ajvara uglavnom posegnem za ljutom varijantom. Ako ga želim ublažiti, obično ga pomiješam s vrhnjem i tako dobijem odličan umak za sendvič ili burger - kaže Leon.

Mora biti kremast, ali ne premastan

Velika ljubiteljica ajvara Sara S. (27) smatra da je kod ajvara najvažnija kremasta tekstura.

- Ajvar često zna ispasti vodenast, a to nikako ne volim. Najvažnije mi je da je kremast. Okusi trebaju biti ujednačeni, nikako ne smije prevladavati određeni začin ili povrće - objašnjava Sara te dodaje da ga uglavnom koristi kao namaz za doručak i večeru. Po pitanju teksture s njom se složila i Monika S. (29) te je dodala da je za nju i boja ajvara jedan od ključnih pokazatelja kvalitete.

- Boja mu ne smije biti vrlo svijetla ili pretamna, a ne volim ni kad u njemu naletim na ljuskice od paprike. Poželjno je da nije premastan te da njime ne dominira okus patlidžana. U svakom slučaju, volim ga jer je univerzalan te ne zahtjeva dodatnu pripremu. Nekad dođem umorna s posla pa mi je tjestenina u kombinaciji s Podravka ajvarom super opcija - zaključuje Monika.

Uz koje jelo vi najčešće kombinirate ajvar i čemu pridajete najviše pažnje prilikom njegova odabira?

Jeste li znali da 100 g Podravka original ajvara sadrži potrebnu dnevnu dozu vitamina C? Ovaj povrtni prilog proizveden je od 100% svježih paprika i patlidžana, te ga je kompanija Mintel izdvojila među najboljim primjerima superhrane u kategoriji delikatesnih namaza.

Powered by Podravka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 63
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode