To je to što me zanima!

Vremena se mijenjaju: Što danas čini 'pravog' muškarca?

Danas će jednostavno pitanje kao - Što čini 'pravog' muškarca? - izazvati lavinu rasprava, i to kod oba spola. Jesu li to brada, kosa, odjeća ili karakter? Je li to pitanje za žene ili muškarce? Smijemo li uopće govoriti o tome?
Vidi originalni članak

Shvaćanje toga što znači biti 'pravi' ili mačo muškarac mijenjalo se tijekom povijesti. Nekad se pojam odnosio na sposobnosti, pa i anatomiju muškarca. Danas se veže uz njegove vrijednosti, moral i čast, pa se najviše cijene osobine kao što su smirenost, pristojnost i obzirnost. Osim toga, pojam se danas većinom promatra u kontekstu muško-ženskih odnosa, gdje se velika pažnja daje očekivanjima žena.

A što žene misle i - žele?

S obzirom na to da se danas pojam muškosti gleda kroz prizmu njihovog odnosa prema ženama, vrijedi pročitati što zapravo misle žene. U Belgiji je provedeno istraživanje među ženama s ciljem otkrivanja osobina idealnog partnera za ozbiljnu vezu. Rezultati su pokazali da žene sve više žele muškarce koji su usmjereni na obitelj, a ne karijeru, što znači da dolazi do blage promjene shvaćanja tradicionalnih rodnih uloga. Osim toga, društvenost je osobina koju su smjestile pri sam vrh poželjnih osobina. 

No što je s izgledom? I te preferencije su se mijenjale kroz vrijeme. U začecima agrikulture, najednom su postali poželjni muškarci s viškom kilograma jer je to ujedno značilo da su imućni, dok je u antičkoj Grčkoj ideal bio besprijekorno mišićavo tijelo. Pokušali smo okupiti glavne karakteristike i osobine koje su ženama važne prilikom procjene je li netko 'pravi' muškarac. 

1. Stil odijevanja i dobra higijena

Stil odijevanja će ili privući ili otjerati ženu, a isto vrijedi i za higijenu. To su osnovne stvari od kojih polazi svaka žena. Odjeća koju je odabrao govori puno o njegovom karakteru. Primjerice, kožna jakna je puno više od običnog odjevnog predmeta. Muškarac koji ju nosi očito brine o svom stilu, dovoljno je odvažan, ima stav, a vjerojatno je i odgovorno promislio o dugoročnim prednostima posjedovanja kvalitetne kožne jakne.

Najveći filmski frajeri kao James Dean, Brando Marlon ili John Travolta zapamćeni su upravo po kožnim jaknama. Neki od njih su se držali tradicionalnog crnog kožnjaka, ali ima i onih odvažnih poput pjevača Drakea u crvenom ili John Legenda u plavom kožnjaku, a čini se da će boje biti hit i kod nas ovog proljeća. Može se reći da je kožnjak u muškom ormaru ono što je 'mala crna haljinica' u ženskom.

S druge strane, kod muškarca u jeftinoj i izblijeđenoj kožnoj jakni žena će vidjeti odraslo dijete o kojemu se ne želi brinuti. Stoga je važno prednost dati kvaliteti. Primjerice, prilikom kupnje prave kožne jakne, treba imati na umu da je to investicija koja bi trebala trajati cijeli život. I baš kao što žena pamti svoje prve štikle, muškarac će pamtiti svoj prvi kožnjak.

Stil odjevanja nikako ne mora biti pretjerano osebujan, dovoljno je da je uredan. No zato kod higijene nema spuštanja kriterija - mirišljave žene očekuju i mirišljave partnere.

2. Samouvjerenost i društvenost

Druga stvar na koju žena obraća pozornost je osobnost. Preuzimanje inicijative nešto je što žene iznimno cijene, a uz nju ide i samouvjerenost, koju ne treba pobrkati s uobraženošću. Samouvjeren muškarac to nema potrebu dokazivati kroz priče. On je smiren, ima plan, preuzima inicijativu, ima društveni život i ne boji se upuštati u stvari koje nisu 'tipično muške', primjerice previjanje bebe ili čajanka s kćerkicama.

3. Odgovornost i samostalnost

Nijedna žena ne želi maminog sina, tj. partnera za kojeg će se morati brinuti ili mu dijeliti odgojne lekcije. Žene žele partnerski odnos i muškarca od kojeg i same mogu nešto naučiti. To ne znači da on mora posjedovati kuću i stan, dovoljno je da ima odgovoran stav prema poslu i budućnosti. Tako žena stječe povjerenje u muškarca i rado će mu biti partnerica i podrška.

4. Ruke

Na kraju izgled jer on zapravo nije presudan i ženama su često važnije druge osobine. Ili, drukčije rečeno, nekada ni dobar izgled neće pomoći. Na koje simbole muškosti točno žene padaju? Izgleda na one iskonski muške. Bradu i dlake. Ruke, uključujući dlanove i prste. Dobro je poznato da je muška ruka na volanu izrazito slaba točka za svaku ženu.

Muškost se mora zaslužiti, ali i održavati

Znanstvenici s Floride istraživali su pojam muškosti i otkrili da je ona nešto što se stječe, održava, ali i gubi. Kad muškarac osjeti da je njegova muškost na neki način narušena, on će ju nastojati vratiti, često agresivnim ponašanjem. Osim toga, u situacijama kad se u pitanje dovodi prikladnost ponašanja s obzirom na pripadajući spol, mozak muškarca će to registrirati kao prijetnju, dok kod žena nije zabilježena nikakva značajna reakcija. Zaključak istraživanja je da muškarci muškost shvaćaju kao neizvjesnu i neuhvatljivu te ona podrazumijeva aktivno društveno dokazivanje.

Što vi smatrate 'pravim' muškarcem, a što nikako? Muškarci, možda ne možete preko noći postati Hugh Jackman, ali jedan kvalitetni kožnjak i dobra higijena daleko će vas odvesti.

Idi na 24sata

Komentari 71

  • Mamita123 10.03.2020.

    Normalan muskarac je sve suprotno od onoga kako danas prikazuju "prave" muskarce i sretna sam da imam jednog takvog doma.

  • 09.03.2020.

    Znaci nisam bio muskarac ni po prijasnjim standardima,ni po danasnjim...

  • jo2hn8ny 09.03.2020.

    Suknja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare