To je to što me zanima!

Đaci izumitelji: Naša kosilica i mjenjač osvojit će Europu...

Priznanja: Za svoje izume učenici požeške Tehničke škole na nedavnom međunarodnom sajmu inovacija osvojili su dvije zlatne i dvije srebrne medalje
Vidi originalni članak

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Svoju kosilicu zamislio sam kao proizvod namijenjen osobama koje se teže kreću i osobama s invaliditetom. Njome se upravlja daljinskim upravljačem i ovo je prvi put da je netko to predstavio javnosti. Ovo je tek prototip, ali već imam upite za prodaju, rekao nam je Zlatko Dražić (16) iz Završja kraj Požege.

Zlatko je učenik Tehničke škole i na međunarodnom sajmu inovacija u Iloku, u konkurenciji više od 160 izlagača, osvojio je prvo mjesto. Osim što ima daljinski upravljač, kosilica se i sama čisti. Uz Zlatka, u Iloku je zlato osvojio i Marko Brnčić (16). Tinejdžer je osmislio automobilski mjenjač za simulatore vožnje koji u pripremama mogu koristiti i vozači Formule 1 ili rallyja.

- Omogućuje bolji osjećaj vožnje na simulatoru. Pruža novu dimenziju realnosti - kaže Marko koji će u listopadu s kolegom sudjelovati na sajmu inovacija ARCA u Zagrebu.

Srebrne medalje osvojili su Josip Šinko (17) s uređajem za reciklažu papira, plastike, kartona, kože i skaja te Matko Pavičić (16) koji je predstavio univerzalna transportna kolica za prijevoz materijala i proizvoda.

Postignućima učenika oduševljen je mentor Martin Kaprel.

– Iz godinu u godinu osvajamo glavne nagrade na najznačajnijim sajmovima. Ovim dečkima se pruža prilika odlaska na najveći takav sajam u Europi, u Nürnbergu u Njemačkoj. Nadamo se da ćemo pronaći financijska sredstva da ih pošaljemo jer se ovakve stvari ne viđaju često. Prepoznati smo kao škola koja radi na inovativnosti i izvrsnosti – kaže Kaprel.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Tihomir Čuljak 16.06.2015.

    Prije dvadeset godina vidio sam male kosilice pokretane foto panelima koji čitav dan polagano kose unutar određenih koordinata. Ali i to su bili samo prototipovi. Kada bi se pojavili na tržištu tko bi kupovao pesticide i herbicide. Zna kemijska industrija kako zaštititi svoje interese.

  • Ventusxs Ventus 14.06.2015.

    Bravo dečki!!!!!!!!!

  • 13.06.2015.

    i sama se parkira na punjač ...al ipak svaka čast klincima samo naprijed!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare