To je to što me zanima!

Ademi optužuje admirala Domazeta za Medački džep

Ademi tvrdi da je operaciju Medački džep vodio admiral Davor Domazet, a ne on, te da je general Bobetko osobno prenio ovlasti za to na Domazeta
Vidi originalni članak

Rahim Ademi tvrdi da je operaciju Medački džep, zbog koje mu se sudi za ratne zločine, vodio admiral Davor Domazet, a ne on. Ademi kaže da je general Janko Bobetku sve ovlasti za vođenje operacija u Sektoru 1 osobno prenio na Domazeta.
- Na sastanku s Mirkom Norcem i Željkom Sačićem 7. rujna 1993. izričito sam ih upozorio na Ženevske konvencije te na donos prema civilima i ratnim zarobljenicima. Naglasio sam da nema paljenja kuća i pljačkanja imovine. Odgovorili su mi da će poštivati međunarodno radno pravo - kazao je u nastavku obrane general Rahim Ademi. On je s Mirkom Norcem optužen za ratne zločine na području Medačkog džepa u rujnu 1993. Davor Domazet i Mladen Markač došli su nakon sastanaka. Domazet je rekao, tvrdi Ademi, da ga je poslao načelnik Glavnog stožera HV-a Janko Bobetko kako bi izvršio uvid u pripreme za napad, te da će on voditi cijelu operaciju.
- Domazet je zapovijedao Sektorom 1 i svim ostalim postrojbama koje su išle u akciju. Cijelo je vrijeme bio u vezi s Bobetkom, kazao je Ademi dodavši kako je Domazet kasnije proširio svoje ovlasti na cijelo Zborno područje Gospić. Vidio sam, također, da održava veze sa specijalnim snagama MUP-a. Izravno je zapovijedao i Markačevom zamjeniku, pukovniku Željku Sačiću - rekao je Rahim Ademi. Kazao je i kako je Bobetko nenajavljeno 20. rujna došao u Gospić. Tada mu je rekao da je su pripadnici HV-a i specijalne policije tijekom povlačenja palili i rušili kuće. Zatražio je od Bobetka da provede istragu. Bobetko mu je rekao kako on nema veze s time, te da će on to riješiti.
- Brigadiru, koja vojska prilikom povlačenja sadi cvijeće? – kazao mu je tada Bobetko. Ademi će nastaviti iznositi obranu i u utorak.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare