To je to što me zanima!

Agonija duga 19 godina: Nisu krivi za smrt Dujinog blizanca

Splitske ginekologe teretilo se da nisu prepoznali visokorizičnu trudnoću Dijane Aničić te da su je porodili normalnim putem umjesto carskim rezom, kako je zahtijevalo njezino stanje
Vidi originalni članak

Splitski ginekolozi nepravomoćnom presudom oslobođeni su krivnje nakon 19-godišnjeg sudskog postupka.

Nakon što Općinski sud u Zadru presudio da Tomislav Strinić i Boris Delić nisu krivi za smrt jednog od blizanaca Dijane Aničić iz Splita, ona nam presudu nije željela komentirati, ali je potvrdila da će se žaliti.

Podsjetimo, Strinića i Delića teretilo se da nisu prepoznali visokorizičnu trudnoću Dijane Aničić te su je porodili normalnim putem umjesto carskim rezom, kako je zahtijevalo njezino stanje.

Jedan od njenih blizanaca je umro pri porodu, a drugi, Duje, ostao je teški invalid.

Toga dana, u kolovozu 1998. godine Strinić je bio šef dežurne ekipe ginekologa u splitskoj bolnici, a Delić je bio ginekolog specijalist u dežurnom timu.

Cijeli postupak do sada traje 19 godina, a najviše problema bilo je zbog nestanka medicinske  dokumentacije splitske bolnice, uključujući podatke o povijesti bolesti i otpusnog pisma Dijane Aničić. Tako je najviše nedoumica bilo da li su oba blizanca bila živa kad je Dijana Aničić došla u bolnicu. Jer ako nisu, za to bi bili optuženi liječnici primarne zdravstvene zaštite.

Naknadno je ipak pronađena kopija njene povijesti bolesti, na kojoj je bio i CTG nalaz na kojem se vide otkucaji srca obje njezine bebe, pa se slučaj opet "okrenuo" protiv Strinića i Delića.

U procesu koji se vodio na pet sudova u četiri grada (Splitu, Trogiru, Sinju i Zadru) i na kojem je bilo provedeno čak pet sudskih vještačenja, ključni su iskazi patologinje koja je tvrdila da je jedna od beba već bila mrtva po dolasku Dijane Aničić u bolnicu, te CTG zapis koji dokazuje da to nije bilo tako.

Unatoč tome, donesena je oslobađajuća presuda i za Strinića i Delića. Inače, sljedeće godine nastupa zastara u ovom slučaju, a ukoliko se Dijana Aničić bude žalila, a hoće, zastarni rok produžava se na još dvije godine. 

 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Bella01 15.09.2017.

    ovakvi slučajevi invalidnisti su u mnogo slučajeva zakinuti ,zašto ih Država zakida,naslutio sam od bližnjih da imaju invalidninu 1250kn,to je zastrašujuče,da to nitko ne vidi od vlade ,vladajuči sramite se

  • 15.09.2017.

    stvarno su bili "brzi" u rješavanju slučaja..

  • škver 15.09.2017.

    Sada mi recite koliko boli čovjek nosi u srcu kada ima neizlječivo bolesno dijete? Kome da se moli? Koga da krivi? Nikome! Nikoga!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare