To je to što me zanima!

Agonija: Živimo od suza jer ne znamo gdje nam je sin Nikola...

Marijan (78) i Marta (76) Živković u Vukovaru su1991. godine izgubili dva sina. Jednog su pokopali, a za drugog im je zapovjednik tvrdio da je stradao, no zapravo je lagao
Vidi originalni članak

Teško je živjeti sa spoznajom da ne znaš gdje ti je i kako skončalo dijete. Već 25 godina ne znam gdje bih mu zapalio svijeću.

POGLEDAJTE VIDEO:

Poziv zapovjednika

Prošao sam Hrvatsku i Bosnu, pokušao naći svoj mir, no više sam plakao nego se molio Bogu, počinje svoju priču Marijan Živković (78) iz Vukovara. Sa suprugom Martom (76) dobio je tri sina - Marka, Đuru i Nikolu, no Domovinski mu je rat uzeo dvojicu. Marko je bio najstariji i bio je pilot u JNA, živio je u Beogradu. Početkom rata u Vukovaru vratio se u grad, bio je osnivač vukovarske protuzračne jedinice. Poginuo je 2. studenog 1991. godine u Vukovaru. Iza njega su ostale supruga i kći. Đuro je otišao u srednju školu u Zagreb prije rata i tamo s obitelji živi i danas. Najmlađi Nikola od prvog je dana branio Vukovar. Prije rata sanjao je o nogometnoj karijeri. Tijekom ratnih događanja bio je stacioniran na Mitnici. Bio je vojni policajac.

- Jedan mi je dan došao i rekao da odem kući i da se brinem o njegovoj obitelji. Do rata su moja djeca slušala mene, a tada sam ja poslušao njih i izgubio dva sina - priča slomljeni otac. Nakon nekoliko dana nazvao ga je zapovjednik i rekao da je Nikola poginuo 17. rujna nakon što je s osmoricom kolega upao u sačekušu u jednoj ulici. Četvorica, među njima i Nikola, ubijeni su rafalom. Jednog su uhitili agresori, a četvorica su preživjela.

- Taj čovjek mi je rekao da je moj sin poginuo, ali da ne dolazim na Mitnicu da i ja ne stradam, da su ga pokopali u novoj uniformi i da se ništa ne brinem - priča Marijan.

No poslije je saznao da je sve to bila laž i da njegov sin nikad nije pokopan niti se zna gdje je uopće njegovo tijelo.

Želim zapaliti svijeću

Nikolin zapovjednik je u međuvremenu preminuo, a niti jedan drugi trag obitelj nije nikamo odveo.

Marijan je jedan od osnivača Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, član je Udruge nestalih i ujedno jedan od Vukovaraca koji su u vrijeme razbijanja ćiriličnih ploča u Vukovaru razbio onu na zgradi policije. Sad mu za to sude.

- Jesam razbio sam ploču jer ćirilici nije mjesto u Vukovaru, a priznajem i da sam isfrustriran jer se netko bavi postavljanjem ploča a ne potragom za našom nestalom djecom - govori on. Majka Marta kaže da samo želi zapaliti svijeću na mjestu na kojem počiva njeno dijete...     

Gledajte serijal ‘Nestali’ nedjeljom na 24sata.hr

Svake nedjelju na portalu 24sata.hr te na YouTube kanalu 24sata od 11.15 sati pogledajte novu priču iz serijala “Nestali”. U serijalu govore roditelji, djeca i supružnici branitelja nestalih tijekom Domovinskog rata. Otkrivaju manjkavosti u istragama, ali i emotivno govore o boli s kojom se nose dugih 25 godina.        

Idi na 24sata

Komentari 92

  • nerminius 08.11.2017.

    Prošlo je četvrt stoljeća, ti ljudi su poginuli i nestali. Nema više gotovo nikakve nade bilo koga od njih naći na životu. Njihovi najbliži bi se već polako s time trebali pomiriti. Drugoj strani sigurno nije u interesu da nekoga od njih još uvijek drži na životu u nekoj vrsti uzništva. U svakom ratu se izgubio određeni broj mrtvih tijela koja nikad nisu nađena, pa je tako bilo i u ovome. Zbog toga podižemo spimenike, spomen domove i imamo određena mjesta na grobljima gdje možemo zapaliti svijeće i izmoliti se za duše tih nestalih.

  • RUS 27.11.2016.

    Ko ga je tjerao u rat . Niko .

  • Grobar 77 27.11.2016.

    Matori lažeš cirilica je uvek bila u vukovaru malo pogledaj strae slike a niko nije tvojoj deci kriv što su rasturali jugoslaviju ako je bio pilot jna znaci zakleo se toj državi kakav to ima obraz i kako si ga vaspitao da je pogazio svoju rec pa nije na silu ucio za pilota nego si ga ti poslao da bude pilot a isto tako znaci da ste bili dobri KOMUNISTI jer nije mogao svako biti pilot jel tako a sad kukaš di ti je sin nemate obraza prodali bi se za šaku kuna ne zovu vas đaba "AUSTRISKU KONJUŠARI"

Komentiraj...
Vidi sve komentare