Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
92 komentara

Agonija: Živimo od suza jer ne znamo gdje nam je sin Nikola...

Marijan (78) i Marta (76) Živković u Vukovaru su1991. godine izgubili dva sina. Jednog su pokopali, a za drugog im je zapovjednik tvrdio da je stradao, no zapravo je lagao

Foto: Davor Javorović/PXL
92 komentara

Teško je živjeti sa spoznajom da ne znaš gdje ti je i kako skončalo dijete. Već 25 godina ne znam gdje bih mu zapalio svijeću.

POGLEDAJTE VIDEO:

Poziv zapovjednika

Prošao sam Hrvatsku i Bosnu, pokušao naći svoj mir, no više sam plakao nego se molio Bogu, počinje svoju priču Marijan Živković (78) iz Vukovara. Sa suprugom Martom (76) dobio je tri sina - Marka, Đuru i Nikolu, no Domovinski mu je rat uzeo dvojicu. Marko je bio najstariji i bio je pilot u JNA, živio je u Beogradu. Početkom rata u Vukovaru vratio se u grad, bio je osnivač vukovarske protuzračne jedinice. Poginuo je 2. studenog 1991. godine u Vukovaru. Iza njega su ostale supruga i kći. Đuro je otišao u srednju školu u Zagreb prije rata i tamo s obitelji živi i danas. Najmlađi Nikola od prvog je dana branio Vukovar. Prije rata sanjao je o nogometnoj karijeri. Tijekom ratnih događanja bio je stacioniran na Mitnici. Bio je vojni policajac.

- Jedan mi je dan došao i rekao da odem kući i da se brinem o njegovoj obitelji. Do rata su moja djeca slušala mene, a tada sam ja poslušao njih i izgubio dva sina - priča slomljeni otac. Nakon nekoliko dana nazvao ga je zapovjednik i rekao da je Nikola poginuo 17. rujna nakon što je s osmoricom kolega upao u sačekušu u jednoj ulici. Četvorica, među njima i Nikola, ubijeni su rafalom. Jednog su uhitili agresori, a četvorica su preživjela.

- Taj čovjek mi je rekao da je moj sin poginuo, ali da ne dolazim na Mitnicu da i ja ne stradam, da su ga pokopali u novoj uniformi i da se ništa ne brinem - priča Marijan.

No poslije je saznao da je sve to bila laž i da njegov sin nikad nije pokopan niti se zna gdje je uopće njegovo tijelo.

Želim zapaliti svijeću

Nikolin zapovjednik je u međuvremenu preminuo, a niti jedan drugi trag obitelj nije nikamo odveo.

Marijan je jedan od osnivača Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, član je Udruge nestalih i ujedno jedan od Vukovaraca koji su u vrijeme razbijanja ćiriličnih ploča u Vukovaru razbio onu na zgradi policije. Sad mu za to sude.

- Jesam razbio sam ploču jer ćirilici nije mjesto u Vukovaru, a priznajem i da sam isfrustriran jer se netko bavi postavljanjem ploča a ne potragom za našom nestalom djecom - govori on. Majka Marta kaže da samo želi zapaliti svijeću na mjestu na kojem počiva njeno dijete...     

Gledajte serijal ‘Nestali’ nedjeljom na 24sata.hr

Svake nedjelju na portalu 24sata.hr te na YouTube kanalu 24sata od 11.15 sati pogledajte novu priču iz serijala “Nestali”. U serijalu govore roditelji, djeca i supružnici branitelja nestalih tijekom Domovinskog rata. Otkrivaju manjkavosti u istragama, ali i emotivno govore o boli s kojom se nose dugih 25 godina.        

Foto: 24 sata

Tema: Nestali u Domovinskom ratu

Možda vas zanima i ovo:
Message