To je to što me zanima!

Đaka (10) tjeraju da jede gliste te mu skidaju hlače

Učiteljica je rekla da ne može pomoći, a umjesto zlostavljača, kod pedagoginje je završio dječak kojem kolege đačke dane pretvaraju u pakao...
Vidi originalni članak

Učenik četvrtog razreda, 10-godišnjak iz jednog zagrebačkog naselja, nastavu prati prema prilagođenom programu. Zbog epilepsije teže se koncentrira na gradivo, sporije piše na nastavi i sporije pamti informacije. Voli učenje, ali svakodnevni boravak u školi za njega je pravi pakao. Kolege iz razreda koji bi mu trebali biti podrška, to nisu. Samo mu otežavaju školske dane.
- Drugi dječaci me maltretiraju i izruguju mi se. Svaki dan je sve gore i gore. Skidaju mi hlače i gaće pred svima ako učiteljica nije u razredu. Zatvore vrata da ne mogu ući u razred, gurnu me u zahod i tamo zatvore. Potom mi se podrugljivo smiju - govori mucavim glasom  ovaj inače pristojan, komunikativan, nadasve drag i nasmijan dječak.
Ne zna zašto su se okomili baš na njega. Pada mu samopouzdanje i misli da je on problem. Dodaje i da su mu prijetili da će mu staviti petardu u usta i tjerali su ga da pleše.
- Jednom su mi zaprijetili da moram pojesti gliste koje su našli, a ako ih ne pojedem, istući će me tako da ću biti pun modrica. Stavio sam ih pred usta, a zatim bacio i pobjegao - teško se prisjeća dječak mučenja. Prije nekoliko tjedana srušili su ga na pod i udarili. Gađali su ga i tenisicama, a uvrede su mu već postale uobičajene.
- Ne znam za zlostavljanja dječaka. Ta informacija nije došla do mene. Radi se o djetetu s prilagođenim programom pa vam je sve jasno - objasnila je ravnateljice osnovne škole, koju pohađa istraumatizirani dječak. Nije, pak, objasnila što bi to “sve” trebalo biti jasno ni što namjerava poduzeti. Dječakova  majka  (32) ne  zna što napraviti.
- Učiteljica je rekla da ne može pomoći. Ona se trudi, ali je nemoćna. Pokušala je s roditeljskim sastancima. Situacija se malo poboljšala. Pedagogica je zvala na razgovor mog sina, ali nije on problem - kaže majka.

RAZMIŠLJAJU DA SINA PRESELE U DRUGU ŠKOLU
Roditelji su ispunjavali i anketu o zlostavljanju u školi, no ni to nije pomoglo. Majka ne zna što učiniti. Sad sina uči kako da se brani i vrati napadačima. Kad god može ode po sina u školu jer se boji. U rujnu ga planira premjestiti u drugu školu.

TAKVA DJECA SU LAKA META JER SU NEKAKO 'DRUKČIJA'
Psiholozi tvrde kako su u školi zlostavljana uglavnom djeca koja rade prema prilagođenom programu ili su novi u školi. Teže se brane te im je zato potrebna zaštita učitelja i ravnatelja, koji jedini u takvom slučaju mogu nešto postići. Naravno da bi im pored učitelja dodatna potpora trebali biti školske kolege i prijatelji, kao i obitelj.

RODITELJI MOGU NAZVATI GRADSKI URED ILI INSPEKCIJU
U svim slučajevima sumnje na zlostavljanje  nužno je da se roditelji obrate ravnatelju i da se dijete zaštiti. Ako ravnatelj odbije, roditelji se mogu obratiti Gradskom uredu za obrazovanje ili prosvjetnoj inspekciji, kazala je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Idi na 24sata

Komentari 79

  • glavonja 26.03.2010.

    da da , djeca nađu nekog tko im neće vratit pa ga maltretiraju... znaju biti vrlo okrutna, svi smo išli u školu i dobro znamo o čemu se radi!!! savjetujem tom dječaku , neka prvog opali u zube , a drugog u jaja, dobit će batina, ali će ga ostaviti na miru... ili sine mjenjaj školu...

  • LEILA 26.03.2010.

    djecu zlostavljace javno pokazati,i njih premjestiti u druge skole ,a ne jadno djete koje gubi samopouzdanje zog bezobrazne balavurdije,a ravnateljicu koja nastupa s takvim izjavama ,VAN iz skole i postaviti je na radno mjesto koje nema nikakve veze s djecom.

  • Curious 26.03.2010.

    Koje li ironije danas je međunarodni dan osoba koje boluju od epilepsije,ovo neću komentirati,zlo mi je.

Komentiraj...
Vidi sve komentare