To je to što me zanima!

'Ako sam izjavom izazvala i mali dio linča prema socijalnim radnicima, želim se ispričati'

Aladrović je održao sastanak s predstavnicima Inicijative #SPASIME. Nakon sastanka Jelena Veljača je kazala kako joj se čini da je u javnom prostoru nastala neka atmosfera linča prema socijalnim radnicima..
Vidi originalni članak

Ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović danas je održao niz sastanaka s predstavnicima socijalnih radnika, psihologa i aktivista. Teme su bile socijalni rad, udomiteljstvo i posvajanje djece, a povod je tragičan slučaj zlostavljane djevojčice iz Nove Gradiške.

Nakon toga u 13 sati Aladrović je održao sastanak s predstavnicima Inicijative #SPASIME. Nakon sastanka Jelena Veljača je kazala kako joj se čini da je u javnom prostoru nastala neka atmosfera linča prema socijalnim radnicima, a to je sasvim drugačije od istine.

- Ako sam nekom svojom ostrašćenom izjavom izazvala i mikrodio te atmosfere, želim se ispričati, jer to nije dio ni uvjerenja ove inicijative niti mojih osobnih - rekla je Veljača.

IMAJU NEKOLIKO ZAHTJEVA Inicijativa Spasi me u utorak na sastanku s Aladrovićem nakon smrti pretučene djevojčice (2)

Navedeno je i kako je dogovoreno osnivanje posebnog očevidnika za slučajeve zlostavljanja i nasilja u obitelji, koji će biti dostupan nadležnim službama i centrima za socijalnu skrb. Nadalje, u svim postupanjima interes djeteta mora biti iznad interesa roditelja.

Dogovoreno je da Ministarstvo naloži centrima za socijalnu skrb reviziju postupaka u kojima je dijete izuzeto iz obitelji, ne bi li se vidjelo je li napravljeno sve što je trebalo, kako bi se spriječilo ponavljanje tragedija poput one iz Nove Gradiške.

MUČNI SLUČAJEVI Pretučena djevojčica (2) nije jedina: Sva ova djeca su umrla jer je hrvatski sustav zakazao

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave istaknuli su kako su osnaženi zakoni u slučajevima zlostavljanja u obitelji te da su te izmjene stupile na snagu 1. siječnja. Dogovoreno je i kako će se kao posebno kazneno djelo izvesti već postojeće protupropisno ponašanje kad službena osoba ne zaštiti prava djeteta.

 

Idi na 24sata