To je to što me zanima!

'Ako Sjeverna Koreja nastavi s nuklearnim testom, naići će na neviđeno snažan odgovor...'

Seul i Washington opetovano su upozoravali da bi Pjongjang mogao biti blizu testiranja atomske bombe prvi put od 2017., nakon niza lansiranja balističkih projektila
Vidi originalni članak

Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja upozorili su u srijedu da bi sjevernokorejski nuklearni test naišao na "neviđeno snažan odgovor", obećavajući jedinstvo nakon ispaljivanja projektila Pjongjanga.

Nakon razgovora u Tokiju, zamjenici ministara vanjskih poslova triju zemalja rekli su da će pojačati svoje odvraćanje u regiji.

"Dogovorili smo daljnje jačanje suradnje... kako bi Sjeverna Koreja mogla odmah zaustaviti svoje ilegalne aktivnosti i vratiti se razgovorima o denuklearizaciji", rekao je zamjenik južnokorejskog šefa dipomacije Cho Hyun-dong.

VELIKE TENZIJE Napeto na morskoj granici: Južna i Sjeverna Koreja razmijenile hice upozorenja

"Tri zemlje složile su se oko potrebe za neviđeno snažnim odgovorom ako Sjeverna Koreja nastavi sa svojim sedmim nuklearnim testom", kazao je novinarima.

Seul i Washington opetovano su upozoravali da bi Pjongjang mogao biti blizu testiranja atomske bombe prvi put od 2017., nakon niza lansiranja balističkih projektila.

Jedan je projektil preletio Japan prošlog mjeseca, a Sjeverna Koreja je ustvrdila da je izvela taktičke nuklearne vježbe.

"Svo ovo ponašanje je nepromišljeno i duboko destabilizirajuće", rekla je zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman, pozivajući Sjevernu Koreju da se "suzdrži od daljnjih provokacija".

DRAMA U SJEVERNOJ KOREJI Pada mu lojalnost? Povećavaju sigurnost u zemlji da osiguraju zaštitu vladara Kim Jong Una

Prošlog mjeseca, čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un proglasio je zemlju "nepovratnom" nuklearnom silom, čime su zapravo okončani pregovori o njegovim zabranjenim programima naoružanja.

Kim se tri puta sastao s Bidenovim prethodnikom Donaldom Trumpom, smanjivši napetosti, ali to nije rezultiralo trajnim sporazumom, a Pjongjang je pokazao malo interesa da prihvati ponudu američkog predsjednika Joea Bidena o razgovorima na radnoj razini.

Zamjenik japanskog ministra vanjskih poslova Takeo Mori rekao je da su sjevernokorejske "intenzivne nuklearne i raketne aktivnosti... jasan i ozbiljan izazov za međunarodnu zajednicu".

POSLAO MU PISMO Kim Jong-un pohvalio Putinovo vodstvo protiv prijetnji iz SAD-a

"Dogovorili smo se da ćemo pojačati odvraćanje u našoj regiji s ciljem denuklearizacije Sjeverne Koreje", rekao je.

Trio je rekao da su također razgovarali o širokom spektru pitanja uključujući rat u Ukrajini, Kinu i Tajvan.

Ali Mori i Cho rekli su da nije bilo razgovora o bilateralnim odnosima između Japana i Južne Koreje, koji su dugo bili zategnuti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare