Obavijesti

News

Komentari 9

Pada mu lojalnost? Povećavaju sigurnost u zemlji da osiguraju zaštitu vladara Kim Jong Una

Pada mu lojalnost? Povećavaju sigurnost u zemlji da osiguraju zaštitu vladara Kim Jong Una

Čini se da je Kima preplašilo neslaganje unutar njegovih vlastitih zatvorenih granica jer su vlasti naredile lokalnim dužnosnicima da dovedu u red stanovništvo i uklone sve potencijalne prijetnje vodstvu iznutra

VIDEO

Policija Sjeverne Koreje dobila je naredbu da pojača sigurnost diljem zemlje kako bi osigurala zaštitu diktatora Kim Jong Una i 'eliminirala' prijetnje vodstvu njegove stranke, nakon što je isplivalo izvješće o padu 'lojalnosti' prema njemu, piše Daily Mail. Takva naredba proizlazi iz povećanih napetosti na Korejskom poluotoku, gdje analitičari strahuju da se izolirana zemlja priprema za još jedan nuklearni test.

U posljednja dva mjeseca Sjeverna Koreja balansira na ivici rata, a Kim je uveo novi zakon koji dopušta preventivne nuklearne napade i lansirao niz probnih projektila - uključujući i jedan koji je preletio Japan. No dok Sjeverna Koreja svijetu predstavlja ujedinjenu frontu, čini se da je Kima preplašilo neslaganje unutar njegovih vlastitih zatvorenih granica.

Sjeverna Koreja upozorila na vojne protumjere protiv provokacija Južne Koreje
Sjeverna Koreja upozorila na vojne protumjere protiv provokacija Južne Koreje

Najviše vlasti Sjeverne Koreje naredile su lokalnim dužnosnicima da dovedu u red stanovništvo i uklone sve potencijalne prijetnje vodstvu iznutra. Ministarstvo socijalne sigurnosti, agencija za provođenje zakona koju nadzire Povjerenstvo za državna pitanja Sjeverne Koreje, koju vodi sam Kim tako je naredilo policiji i agencijama za socijalnu sigurnost da stvore čvrstu mrežu nadzora. Njegov cilj je tako identificirati osobe koje režim smatra problematičnima, pratiti njihove aktivnosti i na kraju ih 'eliminirati', rekao je izvor za novinsku kuću, a prenosi Daily Mail

Izvor je također rekao da je policiji naloženo da 'ukloni sve subjekte koji su ilegalno ušli u njihovu nadležnost' i da spriječi 'problematične subjekte da napuste svoju nadležnost na druga područja'. Sjevernokorejci se ne smiju slobodno kretati i živjeti gdje žele u zemlji bez dopuštenja nadležnih. Ako im je dopušteno preseljenje, onda se moraju prijaviti kod lokalnih vlasti, a život izvan područja za koje im je određeno je nezakonit.

Pravosudni izvor rekao je za RFA da je policija dobila naredbu da provodi svakodnevne 'potrage i patrolne provjere' za 'problematične' građane, a to će biti izvršeno u suradnji sa 'snagama sigurnosti, specijalnim agencijama i Radničko-seljačkom crvenom gardom', rekao je. Inače, Radničko-seljačka crvena garda sjevernokorejska je paravojna skupina i čini najveću silu civilne obrane zemlje.

Pjongjang je u srijedu ispalio još 100 topničkih granata sa svoje zapadne obale, priopćila je južnokorejska vojska, samo nekoliko sati nakon što je ispalila stotine granata u more s istočne i zapadne obale, što je nazvala ozbiljnim upozorenjem Južnoj Koreji.

Sjeverna Koreja je ove godine izvodila testiranja oružja tempom bez presedana, ispalivši u petak balistički projektil kratkog dometa i stotine topničkih projektila u blizini teško naoružane međukorejske granice. U ponedjeljak su južnokorejske trupe započele svoje godišnje obrambene vježbe Hoguk osmišljene kako bi ojačale svoju sposobnost da odgovore na nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje. Pjongjang je ljutito reagirao na južnokorejske i zajedničke vojne aktivnosti, nazivajući ih provokacijama i prijeteći protumjerama. 

U Washingtonu je glasnogovornik američkog State Departmenta rekao, govoreći o Sjevernoj Koreji inicijalima njezinog službenog imena da su svjesni ovih izvješća te pozvali DNRK da prestane sa svim provokativnim i prijetećim akcijama.

Ranije je glasnogovornik Glavnog stožera Sjevernokorejske narodne armije (KPA) rekao da je najnoviji potez bio odgovor na južnokorejsko ispaljivanje više od 10 granata višecevnih bacača raketa u blizini bojišnice između 8.27 i 9.40.

- Naša vojska snažno upozorava neprijateljske snage da odmah prestanu s vrlo iritantnim provokativnim činom u područjima prve crte - rekao je dužnosnik KPA.

Razmjena vatre u srijedu dolazi nedugo nakon što je Sjever ispalio oko 100 granata u more sa svoje zapadne obale i ispalio dodatnih 150 metaka sa svoje istočne obale u utorak navečer. Sjeverna Koreja je kasnije rekla da su pucnji bili osmišljeni kako bi Južnoj Koreji poslali 'ozbiljno upozorenje' i 'snažnu vojnu protumjeru'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti