To je to što me zanima!

Aktivisti Varšavsku ulicu blokirali s dva kontejnera

Aktivisti pokušavaju spriječiti gradnju u pješačkoj zoni. Popeli su se na kontejnere. Tvrde da se ne žele obračunavati s policijom koja bi trebala doći
Vidi originalni članak

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad sastali su se u petak u četiri sata. Na uglu Gundulićeve i Varšavske ulice u Zagrebu postavili su dva kontejnera kako bi spriječili pokušaj gradnje u pješačkoj zoni. Na kontejnere su se popeli aktivisti, koji ne namjeravaju sići dole. Zbog postavljenih kontejnera navodno su trebali doći i interventni policajci. Iz Zelene akcije kažu kako se neće obračunavati s policijom već će pružiti pasivni otpor.
- Nadam se da policija neće doći i da postoji razum koji će ih spriječiti da idu na građane. Dva kontejnera smo postavili da bi spriječili početak radova. Ovim branimo Varšavsku. Veliki prosvjed biti će u srijedu u 18 sati. Molimo sve sve Zagrepčane da nam se pridruže - rekla je glumica Urša Raukar, kojoj su se pridružili i Vili Matula te Zoran Pusić. Aktivisti kažu kako su Gradu i policiji predali zahtjev za postavljanje kontejnera, ali odgovor nisu dobili.
- Danas je zadnji dan roka za žalbu stanara i dok Grad to ne riješi ne smije se započeti s izgradnjom. No intervencija je počela 22. siječnja stoga smo preventivno stavili kontejnere na ulicu - rekao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije na konferenciji za novinare. I psihologinja Marija Krizmanić obratila se novinarima.
- Ne odustajemo do daljnjega, a uvjerena sam da ćemo mi na kraju pobijediti - zaključuje Krizmanić. Aktivisti će se podijelit će u nekoliko grupa i dežurati u kontejnerima dan i noć. Iz udruga kažu kako će kontejneri služiti kao info-točka gdje se građani mogu prijaviti u Živi zid za Varšavsku.

JELAVIĆ: TO SU ČETNIČKE BARIKADE
U emisiji Hrvatska uživo,  novinarka HRT-a, Maja Sever rekla je da pročelnik ureda, Davor Jelavić, u telefonskom razgovoru prosvjed u Varšavskoj navodno nazvao "četničkim barikadama". Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje poslali su priopćenje u kojem kažu kako su komunalni redari utvrdili da su kontejneri postavljeni bespravno te da će ih ukloniti o trošku aktivista. Slučaj su prijavili policiji.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • plavi cvijet 05.02.2010.

    Podzemna garaža skoro pa u samom centru Zagreba - malo čudno. Ne znam kako je u drugim glavnim gradovima. Ta garaža bi non-stop bila puna kao i prilazna cesta. Što to ne bi trebala biti pješačka zona, a garaža malo dalje?

  • sablja 05.02.2010.

    Žalosno je da se uopće mora prosvjedovati i da gradske vlasti ne slušaju struku nego podliježu osobnim interesima. Žalosno je da do danas te iste gradske vlasti nisu objasnile građanima da dotični investitor radi što hoće i ni najmanje ne poštuje dozvole koje je dobio. ON NAIME NIKADA NIJE DOBIO DOZVOLU ZA ZA ZATVARANJE VARŠAVSKE ULICE. On gradi što hoće, a vlast zatvra oči. U tome je problem. I ta ista vlast šuti i prešutno dozvoljava kapitalu da \"caruje\" i to u svoju korist. Građani naime, od tog takozvanog \"uređenja\" grada ne dobivaju baš ništa. Zato je dobro da pokazuju svoje nezadovoljstvo pa kad im nitko ne odgovara na žalbene predstavke, onda je ovo jedini način.

  • tricetri 05.02.2010.

    ...nekada, davno, kada nije niti postaojao Cvjetni trg, kada je tu bila je to najobičnija livada, nekakav bogatun odluči sagraditi veliku zgradu na tom mjestu. Na to se pobuniše čobani, jer više ne mogu napasati svoja ovce, te odlučiše...

Komentiraj...
Vidi sve komentare