To je to što me zanima!

Alarm za pacijente: Pazite se, inženjeri glume liječnike za oči

Oftalmolozi kažu da su pregledi očiju i dijagnoze samo u njihovoj nadležnosti, ali u praksi je to drugačije. Inženjeri optometrije ne bi smjeli raditi samostalno s pacijentima jer to nije po zakonu
Vidi originalni članak

Možda ste navratili u neku od privatnih optika kako biste dobili savjet o dioptriji i problemima s očima, a pritom vas je, da to niste ni znali, pregledao i savjete dao optometrist.

No stav je liječničke struke i Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva (HOOD) da inženjeri optometrije ne bi smjeli raditi samostalno s pacijentima jer to nije po zakonu, a već se neko vrijeme događa upravo to – da rade na crno i nezakonito. Također, upozoravaju liječnici, nakon svakog takvog pregleda pacijent ne dobiva potpisan nalaz.

“Optometriste učimo da znaju prepoznati i bolesti oka”
​Alen Stranjik, Tehničko veleučilište Velika Gorica


Zvanje optometrista može se dobiti na Tehničkom veleučilištu u Velikoj Gorici, a obrazovanje traje tri godine. Studirati se može i izvanredno. Riječ je o novijem zvanju koje se u Hrvatskoj spominje tek od 2007. godine i spada u kategoriju tehničkih zanimanja.

“Izvijestit ćemo mjerodavne o radu optometrista na crno”
​prof.dr. Zoran Vatavuk, predsjednik HOOD

- Inženjer optometrije u svom kurikulumu djelatnosti među ostalim opisuje i djelokrug rada iz nadležnosti oftalmologa, iako je on propisan Zakonom o liječništvu kao isključiva nadležnost liječničke struke. Specijalisti oftalmologije školuju se 12 godina, pa i uz toliko obrazovanje nitko od nas ne može biti autonoman za svaki dio oka. Stoga naglašavamo da optometristi ne mogu raditi samostalno i ne smiju obavljati liječnički posao, tumači prof.dr. Zoran Vatavuk, predsjednik HOOD-a naglašavajući da optometristi ne smiju čak ni upućivati pacijente oftalmologu, a sve iz razloga jer ne mogu samostalno raditi.

Na Tehničkom Veleučilištu kažu da su već kod osnutka studija htjeli djelovati kao studij u zdravstvenom području, ali im je, kažu, to bilo onemogućeno.

- Pokušavali smo od više nadležnih institucija dobiti podršku da optometristi postanu zdravstveni radnici. No zbog velikog otpora interesnih skupina to se nije dogodilo, kaže Alen Stranjik, predavač na Tehničkom Veleučilištu.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 50

  • liliana 13.07.2016.

    Istina je što kaže ovaj doktor.Ja sam ušla u getaldus i tamo je pregledavao oči jedan takav tehničar ili inžinjer.Ja sam ga upitala jeli on liječnik,odgovorio je da nije i nisam se htjela pregledati.

  • user_388766 13.07.2016.

    Oftalmolog - bolesti oka, optometristi - refrakcije oka i dioptrije

  • sol 13.07.2016.

    Jucer su me narucili za neku sitnu dioptiju, za prvi mj, 2o17 g, pa da mi vrag dodje dao bi se pregledati, ministre alo?

Komentiraj...
Vidi sve komentare