To je to što me zanima!

Albanka 60 godina živi kao muškarac da zaštiti obitelj

Pashe Keqi (78) sa 20 godina odlučila je preuzeti brigu o obitelji i zaklela se na vječno djevičanstvo. Uza sve preuzela je i obvezu osvete očeve smrti
Vidi originalni članak

Pashe Keqi (78) iz Albanije prije više od 60 godina odlučila je postati muškarac. Odsjekla je dugu kosu, obukla očeve široke hlače, u ruke uzela lovačku pušku i odrekla se braka, djece i seksa. Stoljećima se u sjevernoj Albaniji zamjena spolova smatrala praktičnim načinom nadoknade manjka muškaraca u obitelji. Pashein otac ubijen je u krvnoj osveti, a njena četvorica braće bili su ili u zatvoru ili mrtvi. Ona je sa 20 godina odlučila preuzeti brigu o svojoj majci i četiri šogorice i zaklela se na vječno djevičanstvo - postala je virđina. Uza sve preuzela je i obvezu osvete očeve smrti. Danas, kaže, nikako ne bi to ponovila. Još 40 žena u Albaniji su preostale zaklete djevice. Među njima je i Diana Rakipi (54) koja se potpuno adaptirala na život kao muškarac da čak tako i razmišlja. Kaže kako ne zna peglati niti kuhati jer je to "ženski posao" i da žene danas "ne znaju gdje im je mjesto".
- U to vrijeme bolje je bilo biti muškarac. Žena i životinja smatrane su jednakima, nižim bićima. Danas žene imaju ista prava kao muškarci, a neke su i moćnije od muškaraca. Mislim da je danas zabavno biti žena - priča Pashe koja rado priznaje da je žena. Tradicija zakletih djevica u Albaniji seže još u 15. stoljeće. Žena je nekada vrijedila samo pola koliko i muškarac. Život djevice je, međutim, vrijedio jednako koliko i muškarčev. Kad bi obitelji ostale bez muškarca u kući, nevjenčana žena zaklinjala bi se na djevičanstvo i preuzimala njegovu ulogu. Nosile su oružje, odijevale se kao muškarci, družile su se s muškarcima, no većina je zadržala svoja ženska imena.
- Nitko izvan sela nije znao da sam žena. Bilo mi je zabavno, mogla sam ići gdje god sam htjela i biti potpuno slobodna. Mogla sam psovati i istući ih - priča Pasha. Njenog oca osvetio je 15-godišnji nećak koji je kasnije i sam poginuo u krvnoj osveti.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • bigmama 27.06.2008.

    Žena izgleda kao profesionalni ubojica

Komentiraj...
Vidi sve komentare