To je to što me zanima!

Amater iz Istre je otkrio novu promjenjivu zvijezdu

Otkriće Gregora Srdoča priznala je organizacija The American Association of Variable Star Observers. Ona dodjeljuje broj zvijezdama
Vidi originalni članak

Gregor Srdoč (22) iz istarskog Kanfanara, tražeći planet u sazviježđu Hercules, otkrio je zvijezdu koja mijenja sjaj, a koja je promakla mnogim profesionalcima.
- Astronomi ih traže po 30 godina pa ih ne nađu. Uzmemo li u obzir da je godišnji budžet naše udruge samo 15.000 kuna, uspjeh je još veći - rekao je Marino Tumpić iz Astronomske udruge Vidulini, čiji je Gregor član. Njegovo otkriće priznala je i američka organizacija The American Association of Variable Star Observers, koja jedina zvijezdama i može dodijeliti broj. Inače postoje tri tipa takvih zvijezda. Sjaj mijenjaju zbog blizine velikih planeta ili druge zvijezde kakvu je i otkrio Gregor.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 20bucks 10.05.2008.

    Bravo! ...eto samo ne znam kakve on kao i svi mi imamo koristi od toga? Ja sam baš neki dan otkrio jedan kamenčić pored ceste koji tamo nije nikad bio i mislim da sam ga prvi spazio! ...mislim da će od sada i sa tim novim saznanjem pogled na Svijet biti drugačiji! wow!

Komentiraj...
Vidi sve komentare