To je to što me zanima!

Američki radnici na ulicama: Žele minimalnu satnicu od $15

Kampanja koju su organizirali sindikati pod nazivom "Borba za 15$" proširila se otkako je pokret ustanovljen 2012. u industriji brze hrane odakle se proširio na druge sektore
Vidi originalni članak

Tisuće najslabije plaćenih američkih radnika prosvjedovale su u četvrtak u New Yorku, Los Angelesu i drugim američkim gradovima, tražeći da se zakonom zajamči minimalna satnica od 15 dolara.

Kampanja koju su organizirali sindikati pod nazivom "Borba za 15$" proširila se otkako je pokret ustanovljen 2012. u industriji brze hrane odakle se proširio na druge sektore s najnižom nadnicom kao što su zdravstvena njega u kući, bolnice i slično. 

Nacionalni dan akcije bio je usredotočen na lanac brze hrane McDonald's Corp, u svijetu najveći lanac po prihodima. 

Prosvjednici žele zarađivati najmanje 15 dolara na sat i žele da im to zakon zajamči na razini države, ili grada ili pojedinih poduzeća. 

U New Yorku su se prosvjednici okupili na Times Squareu, a zatim pred hotelom gdje se održavala gala-večera trojice kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju za izbore 2016. 

Obratio im se guverner Andrew Cuomo na dan kada su dvoje vodećih demokratskih kandidata Hillary Clinton i Bernie Sanders izrazili potporu tom radničkom zahtjevu. 

Na zapadnoj obali prosvjedi su privukli više od 2000 ljudi, prenosi Reuters.

Iako su države Kalifornija i New York nedavno prihvatile zakon o povećanju minimalne satnice na 15 dolara, prosvjednici drže da to nije dovoljno jer bi se u objema državama taj zakon trebao uvoditi po fazama.

Prosvjedi su održani u desetak drugih američkih gradova, uključujući Chicago i Miami, rekli su organizatori. Prosvjedovalo se i izvan SAD-a, primjerice u McDonald's u sklopu zabavnog parka Disneylandu u Parizu te u južnokorejskom centru McDonald'sa.

U travnju su i Kalifornija i New York ozakonili satnicu od 15 dolara najniže plaće što je više od saveznim zakonom zajamčenih 7,25 dolara na sat koji je na snazi od 2009. 

Protivnici tvrde da su takvim zakonom dvije države izvele pretjerani pritisak na poslodavce koji se bore da ojačaju američko gospodarstvo nakon krize.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • milky3 15.04.2016.

    eto ja kad sam bila u Chicagu i radila tada su placali 6$ na sat vecinom, valjalo bi sad opet otici ako usvoje zakon :)

  • Kakica8 15.04.2016.

    joj kak bi ja satnicu od pet $....

  • Kakica8 15.04.2016.

    joj kak bi ja satnicu od pet dolara...

Komentiraj...
Vidi sve komentare