To je to što me zanima!

Američki speleolog Mark Dickey spašen je iz jame u Turskoj!

Američki speleolog Mark Dickey, kojem je 2. rujna pozlilo u turskoj jami Morca, je spašen,  objavila je Turska speleološka federacija i čestitala svima koji su sudjelovali u akciji spašavanja.
Vidi originalni članak

Američki speleolog Mark Dickey, kojem je 2. rujna pozlilo u turskoj jami Morca, je spašen, objavila je Turska speleološka federacija i čestitala svima koji su sudjelovali u akciji spašavanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U akciji je sudjelovala i ekipa iz HGSS-a.

Marku je pozlilo na više od 1000 metara dubine. Pretrpio je abdominalno krvarenje. 

Troje Mađara je odmah krenulo u akciju, dok je jedan ostao na površini koordinirati daljnju pomoć. Koliko je put bio zahtjeva i iscrpljujuć, dolazak na tu dubinu u kratkom vremenu jednak je trčanju nekoliko maratona, navode iz mađarske speleospasilačke organizacije Magyar Barlangi Mentőszolgálat.

AKCIJA U TURSKOJ Liječnica, koja je spasila život američkom speleologu, izašla je iz jame nakon sedam dana

- Transport im je bio otežan iz razloga što su morali spuštati niz speleoloških vreća s opremom za intenzivnu njegu pacijenta. Po dolasku su otkrili Marka u po život opasnoj situaciji. Dali su mu visoku dozu lijekova kako bi mu zaštitili želudac, vraćena mu je mogućnost zgrušavanja krvi, a sijedeći dan dali su mu krv i krvne pripravke koje su osigurale turske vlasti - navode Mađari. 

Terapija se morala provoditi u špiljskim uvjetima, u hladnom, uglavnom vlažnom i prašnjavom okruženju - takvim logorskim uvjetima da se čak i predgrijavanje krvi moglo obaviti samo u vodi koja je bila pripremana na plinskoj peći koju su nosili u ruksaku. Zahvaljujući liječenju, Mark je bio na nogama, opće mu se zdravstveno stanje poboljšalo, a nakon nekoliko dana ideja da nosila možda neće biti potrebna za izlazak na površinu činila se realnom.

SPAŠAVAJU GA I HRVATI Pogledajte snimku speleologa zatočenog na dnu špilje u Turskoj: 'Bio sam blizu smrti'

A u nedjelju uvečer, nakon punih tjedan dana provedenih u mraku, iz turske jame Morca izašao je prvi speleospasilački tim, koji je spasio život američkom speleologu i istraživaču Marku Dickeyu. Ekipu  je vodila liječnica dr. Zsófia Zádor zvana Zudi.

Sad je napokon spašen i Mark...

Mađari su objavili i kako je akcija trajala 58 sati bez prestanka i da je u njoj sudjelovalo 200 spasitelja i gotovo isto toliko članova timova na površini. 

Amerikanac je nakon izvlačenja iz jame helikopterom prebačen u bolnicu.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • DIVKO34 12.09.2023.

    Koji te vrag nosio dole..

  • TaličniTom 12.09.2023.

    E sad kad su te spasili, odmah kreni u drugu jamu, i to još dublju....

  • NetkoTkoZna! 12.09.2023.

    bolje da si konobario nego ta sranja radio

Komentiraj...
Vidi sve komentare