Obavijesti

News

Komentari 30

Američki speleolog Mark Dickey spašen je iz jame u Turskoj!

Američki speleolog  Mark Dickey spašen je iz jame u Turskoj!
4

Američki speleolog Mark Dickey, kojem je 2. rujna pozlilo u turskoj jami Morca, je spašen,  objavila je Turska speleološka federacija i čestitala svima koji su sudjelovali u akciji spašavanja.

VIDEO

Američki speleolog Mark Dickey, kojem je 2. rujna pozlilo u turskoj jami Morca, je spašen, objavila je Turska speleološka federacija i čestitala svima koji su sudjelovali u akciji spašavanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mark Dickey 04:30

U akciji je sudjelovala i ekipa iz HGSS-a.

Marku je pozlilo na više od 1000 metara dubine. Pretrpio je abdominalno krvarenje. 

U.S. explorer Mark Dickey is seen inside the Morca Cave in Turkey

Troje Mađara je odmah krenulo u akciju, dok je jedan ostao na površini koordinirati daljnju pomoć. Koliko je put bio zahtjeva i iscrpljujuć, dolazak na tu dubinu u kratkom vremenu jednak je trčanju nekoliko maratona, navode iz mađarske speleospasilačke organizacije Magyar Barlangi Mentőszolgálat.

Liječnica, koja je spasila život američkom speleologu, izašla je iz jame nakon sedam dana
Liječnica, koja je spasila život američkom speleologu, izašla je iz jame nakon sedam dana

- Transport im je bio otežan iz razloga što su morali spuštati niz speleoloških vreća s opremom za intenzivnu njegu pacijenta. Po dolasku su otkrili Marka u po život opasnoj situaciji. Dali su mu visoku dozu lijekova kako bi mu zaštitili želudac, vraćena mu je mogućnost zgrušavanja krvi, a sijedeći dan dali su mu krv i krvne pripravke koje su osigurale turske vlasti - navode Mađari. 

Rescuers race to save ill US cave explorer trapped 3,000 feet underground in Turkey Members of Italian Alpine Rescue take part of a rescue operation to save U.S. explorer Mark Dickey in Turkey

Terapija se morala provoditi u špiljskim uvjetima, u hladnom, uglavnom vlažnom i prašnjavom okruženju - takvim logorskim uvjetima da se čak i predgrijavanje krvi moglo obaviti samo u vodi koja je bila pripremana na plinskoj peći koju su nosili u ruksaku. Zahvaljujući liječenju, Mark je bio na nogama, opće mu se zdravstveno stanje poboljšalo, a nakon nekoliko dana ideja da nosila možda neće biti potrebna za izlazak na površinu činila se realnom.

Pogledajte snimku speleologa zatočenog na dnu špilje u Turskoj: 'Bio sam blizu smrti'
Pogledajte snimku speleologa zatočenog na dnu špilje u Turskoj: 'Bio sam blizu smrti'

A u nedjelju uvečer, nakon punih tjedan dana provedenih u mraku, iz turske jame Morca izašao je prvi speleospasilački tim, koji je spasio život američkom speleologu i istraživaču Marku Dickeyu. Ekipu  je vodila liječnica dr. Zsófia Zádor zvana Zudi.

Rescuers race to save ill US cave explorer trapped 3,000 feet underground in Turkey

Sad je napokon spašen i Mark...

Mađari su objavili i kako je akcija trajala 58 sati bez prestanka i da je u njoj sudjelovalo 200 spasitelja i gotovo isto toliko članova timova na površini. 

Amerikanac je nakon izvlačenja iz jame helikopterom prebačen u bolnicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa
Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH