To je to što me zanima!

Američki speleolog na dnu jame u Turskoj stabilno, naši članovi HGSS-a danas ulaze u jamu

Tim od dva spašavatelja ulazi u jamu sa zadatkom postavljanja uređaja za komunikaciju (Cave-Link) čime bi trebala biti konačno uspostavljena komunikacija od bivka na -1000m do baznog logora, kažu u HGSS-u
Vidi originalni članak

Unesrećeni američki speleolog Mark Dickey koji se nalazi na 1120 metara dubine u jamskom sustavu Morca na jugu Turske je stabilno, napisali su jutros iz HGSS-a, navodeći kako se o njemu brine medicinski tim. 

- Danas naš tim od dva spašavatelja ulazi u jamu sa zadatkom postavljanja uređaja za komunikaciju (Cave-Link) čime bi trebala biti konačno uspostavljena komunikacija od bivka na -1000m do baznog logora- navode HGSS-ovci. 

AKCIJA SPAŠAVANJA AMERIČKOG SPELEOLOGA HGSS će izvlačiti kolegu s 1120 metara dubine u Turskoj: 'Ovo će trajati najmanje 10 dana...'

Dodaju kako će i bugarski tim spašavatelja ponovno tehnički opremiti jamu od 700 do 900 metara dubine, a u tijeku je i rješavanje problema dosave pitke vode kao i komunikacija putem mobilnih i satelitskih uređaja zbog nepostojanja ili vrlo lošeg signala.

Tim hrvatskih spašavatelja u Konyju, glavni grad središnje Turske, stigao je sinoć u večernjim satima. Prvi tim od 14 spašavatelja krenuo je odmah prema baznom logoru cestovnim putem sa osobnom speleološkom i najnužnijom tehničkom speleološkom opremom u koji je pristigao kasno iza ponoći.

Ostatak tima ostaje do daljnjeg u Konyi, gdje čekaju ostatak tehničke speleološke opreme koja je trebala stići jutros teretnim zrakoplovom, ali se i dalje nalazi u Istanbulu i čeka se carinska kontrola.

U suradnji sa hrvatskim diplomatskim predstavništvom ulažu se dodatni napori kako bi važna oprema za spašavanje unesrećnog stigla što prije na teren a najkasnije do petka.

HRVATI U MISIJI SPAŠAVANJA Amerikancu pozlilo na 1000 metara dubine u jami u Turskoj, spašava ga i 18 članova HGSS-a

Podsjetimo, američkom speleologu je pozlilo u nedjelju ujutro na 1120 metara dubine tijekom međunarodne istraživačke speleološke ekspedicije. Bio je jedan od vodećih ljudi koji su pokušali doći do dna te zasad treće po dubini jame u Turskoj. Kako je za 24sata rekao Dinko Novosel, predsjednik Europske speleospasilačke asocijacije (ECRA), odmah su išla dva poziva u pomoć.

- Prvi su dobile lokalne snage u Turskoj, a zatim je pozvana i ECRA. Već u ponedjeljak ondje je bio tim iz Mađarske te je do njega stigla liječnica - rekao nam je Novosel.

Koliko su teški uvjeti spašavanja, govori to da samo spuštanje, od otvora do bivka na 1040 metara dubine, gdje se nalazi Dickey, traje 10 sati. U idealnim uvjetima i pri punoj snazi, speleolozima za povratak treba čak 15 sati, a Amerikančevo stanje i dalje je teško.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • BanankoPop 07.09.2023.

    Sretno ekipa you got this shit

Komentiraj...
Vidi sve komentare