To je to što me zanima!

Amerika: Rusija ne želi priznati radiološki rizik u Zaporižju...

Ruska Federacija sama je odlučila blokirati konsenzus oko finalnog dokumenta na kraju Desete revizijske konferencije ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja, kažu iz State Departmenta
Vidi originalni članak

Washington je u nedjelju rekao da Rusija ne želi priznati ogromni radiološki rizik u nuklearnoj elektrani Zaporižje u Ukrajini, dodavši da je to bio razlog zašto su blokirali posljednji nacrt ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja.

"Ruska Federacija sama je odlučila blokirati konsenzus oko finalnog dokumenta na kraju Desete revizijske konferencije ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT). Rusija je to učinila kako bi blokirala jezik koji je samo dao na znanje ogroman rizik u nuklearnoj elektrani Zaporižje u Ukrajini", priopćio je State Department.

JAVLJA FINANCIAL TIMES EU će suspendirati bezvizni režim s Rusijom? Odluka pada na sastanku u Pragu u utorak

Rusija je u petak blokirala usvajanje zajedničke deklaracije, nakon četverotjedne konferencije UN-a o NPT-u te osudila, kako je navela, "političke" aspekte teksta.

Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT), koji je tema sastanka 191 potpisnice svakih pet godina, nastoji spriječiti širenje nuklearnog oružja, promicati potpuno razoružanje i suradnju u mirnodopskoj uporabi nuklearne energije.

OGLASILI SE IZ VELEPOSLANSTVA Rusi uvjeravaju građane BiH da su SAD i Zapad pred propašću: Oni vas vode u stanje nemoći...

Prema izvorima bliskim pregovorima, Rusija se posebno protivila dijelovima teksta koji su se ticali ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje koju je okupirala ruska vojska.

'DENACIFIKACIJA' IM JE GLAVNA Medvedev prijeti: Rusija neće zaustaviti rat, čak i ako se Ukrajina odrekne ulaska u NATO

U zadnjem nacrtu teksta bila je izražena "ozbiljna zabrinutost" zbog vojnih aktivnosti oko ukrajinskih elektrana, uključujući Zaporižje, kao i zbog gubitka ukrajinske kontrole nad takvim mjestima i negativnog utjecaja na sigurnost.

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

Idi na 24sata

Komentari 1

  • gvagec 29.08.2022.

    Koji rizik, da opasno je živjeti možeš umrijeti ............

Komentiraj...
Vidi sve komentare