To je to što me zanima!

Amerikanci: Imamo dogovor o smanjenju nasilja s talibanima

Američki dužnosnik na konferenciji o sigurnosti u Münchenu rekao je kako su postigli dogovor s talibanima. Najavio je i da deeskalacija tek treba početi
Vidi originalni članak

Sjedinjene Države postigle su dogovor o smanjenju nasilja s talibanima što bi moglo dovesti do povlačenja američkih postrojbi iz Afganistana, rekao je u petak visoki dužnosnik američke administracije. 

Taj dužnosnik je na konferenciji o sigurnosti u München najavio da sedmodnevno razdoblje deeskalacije tek treba početi.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Mark Esper sastali su se u Muenchenu s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem.

OTKAZAO PREGOVORE Trump prijetio talibanima na obljetnici napada na Ameriku

S Pompeom je u petak na marginama konferencije razgovarao i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman koji je novinarima kasnije rekao da će se eventualno povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana koordinirati sa SAD-om.

- To je stvar ministarstava obrane dviju država, ali smo potvrdili da djelujemo koordinirano. Hrvatska brani svoje interese kroz članstvo u NATO-u i UN-u, istaknuo je.

I premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Čakovcu kako odluka o povlačenju hrvatskih vojnika može biti samo rezultat dogovora, unutar Hrvatske te na međunarodnom planu. 

U AFGANISTANU Talibani tvrde da su oni danas srušili zrakoplov: 'Svi su mrtvi'

- Mi smo članica NATO-a, članica Unije, sudjelujemo u ključnim sigurnosnim aktivnostima na globalnoj razini i sve takve odluke dogovarat će se, ne samo unutar Hrvatske, rekao je Plenković i dodao da će se u obzir uzeti i što kažu ostali partneri.

Vijest o dogovoru s talibanima objavljena je dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da postoje "veliki izgledi" za postizanje dogovora s talibanima o smanjenju američkih postrojbi u Afganistanu.

Trumpu, koji je više puta obećao zaustaviti "beskrajne ratove", to bi bio važan adut u traženju drugog mandata u studenom ove godine.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • mestar 15.02.2020.

    Trump, moze ga netko volit i nevolit, ovo ono, ali da on nije dosao na vlast u najmocnijoj i bogatijoj drzavi na svijetu sad bi se ratovalo svugdje po svijetu. Covjek dolazi iz biznis svijeta i zna kako i kad sto uradit da jedna i druga strana profitira ako hoce suradivat s njim profitirat ce ako ne onda nek se sami snalaze. To su shvatili kinezi i ostali da mu nije u interesu da oni gube nego da profitiraju na stetu Amerike i Amerikanaca. Trumpa je izabrao americki narod da pregovara i donosi odluke. Amerika First. Jednostavno posla je svima jasnu poruku ako hocete suradivat i trgovat treba bit posteno ne uvjek na stetu Amerike i americkog naroda da se mnogi bogate i rugaju se s njima. Ukratko vremena je ozivio Americku ekonomiju i dao do znanja svima da plate svoj dio u tim svijetskim organizacijama kao UN, NATO i ostalim tim nekim izmisljenim udrugama koje kostaju puno novca svi imaju nesto rec, traze neku pomoc, prava itd a Amerika da to sve financira a oni najvise njih blate i napadaju.

  • Blackstarxx 15.02.2020.

    Budu li opet sebi rušili i druge krivili

  • Blackstarxx 15.02.2020.

    Planetarno popularni lažovi

Komentiraj...
Vidi sve komentare