Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

Amerikanci: Imamo dogovor o smanjenju nasilja s talibanima

Američki dužnosnik na konferenciji o sigurnosti u Münchenu rekao je kako su postigli dogovor s talibanima. Najavio je i da deeskalacija tek treba početi

U.S. President Trump talks with media afdter meeting with North Korean envoy Kim at the White House in Washington
Foto: LEAH MILLIS
5 komentara

Sjedinjene Države postigle su dogovor o smanjenju nasilja s talibanima što bi moglo dovesti do povlačenja američkih postrojbi iz Afganistana, rekao je u petak visoki dužnosnik američke administracije. 

Taj dužnosnik je na konferenciji o sigurnosti u München najavio da sedmodnevno razdoblje deeskalacije tek treba početi.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Mark Esper sastali su se u Muenchenu s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem.

OTKAZAO PREGOVORE Trump prijetio talibanima na obljetnici napada na Ameriku

S Pompeom je u petak na marginama konferencije razgovarao i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman koji je novinarima kasnije rekao da će se eventualno povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana koordinirati sa SAD-om.

- To je stvar ministarstava obrane dviju država, ali smo potvrdili da djelujemo koordinirano. Hrvatska brani svoje interese kroz članstvo u NATO-u i UN-u, istaknuo je.

I premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Čakovcu kako odluka o povlačenju hrvatskih vojnika može biti samo rezultat dogovora, unutar Hrvatske te na međunarodnom planu. 

U AFGANISTANU Talibani tvrde da su oni danas srušili zrakoplov: 'Svi su mrtvi'

- Mi smo članica NATO-a, članica Unije, sudjelujemo u ključnim sigurnosnim aktivnostima na globalnoj razini i sve takve odluke dogovarat će se, ne samo unutar Hrvatske, rekao je Plenković i dodao da će se u obzir uzeti i što kažu ostali partneri.

Vijest o dogovoru s talibanima objavljena je dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da postoje "veliki izgledi" za postizanje dogovora s talibanima o smanjenju američkih postrojbi u Afganistanu.

Trumpu, koji je više puta obećao zaustaviti "beskrajne ratove", to bi bio važan adut u traženju drugog mandata u studenom ove godine.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message