To je to što me zanima!

Amerikanci repetirali puške na srpske ministre pokraj granice

Oko 13.30 sati specijalne jedinice EULEX-a počele su se grupirati u južnom dijelu Mitrovice. Pratit će što se događa na sjednici i na temelju toga donositi odluke
Vidi originalni članak

Stanje na administrativnom prijelazu Jarinje je noćas i jutros bilo mirno. Prijelaz je zatvoren, a punkt osiguravaju američke postrojbe KFOR-a. Oni apsolutno kontroliraju prijelaz i ne dozvoljavaju prolaz vozila. Kako je javio srbijanski list Blic, na sjever Kosova u subotu nije stigla niti jedna živežna namirnica jer KFOR nije propustio kamione. Na barikadu u Rudarima, gdje je oko 400 Srba, oko 10 sati stigli su pripadnici slovenskog KFOR-a. Tu su se zadržali 10-ak minuta da bi se nakon poziva iz zapovjedništva okrenuli i vratili nazad u smjeru južne Mitrovice gdje je većinsko albansko stanovništvo.

Izvanredna sjednica Skupštine Srbije o situaciji na Kosovu započela je nešto nakon 14 sati. Uoči sjednice oglasio se i predsjednik Boris Tadić koji je istaknuo da Atmosfera u Srbiji mora biti stabilna i mirna. Sjednica treba doprinijeti smirivanju situacije, a ne razbuktavanju, rekao je Tadić. 

Oko 13.30 sati specijalne jedinice EULEX-a počele su se grupirati u južnom dijelu Mitrovice i oko Košutova prema selu Zupče. Za sada samo promatraju stanje. Navodno će, zajedno s KFOR-om, pratiti što se događa na sjednici i na temelju toga donositi daljnje odluke.

Američki vojnici su oko ponoći zadržali na Jarinju šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića, koji su krenuli u Beograd zbog izvanredne sjednice Skupštine Srbije o krizi na sjeveru Kosova. Stefanović se najprije pješice uputio prema prijelazu, nakon čega su vojnici KFOR-a repetirali puške i povikali mu neka se odmah vrati. Tek nakon detaljne pretrage automobila, pola sata poslije, pustili su ih preko graničnog prijelaza Jarinje, koji je od četvrtka zatvoren i proglašen zabranjenom vojnom zonom. Prijelaz Brnjak kontroliraju francuske snage. 

Premijer Kosova Hashim Thaqi sastao se kasno sinoć u Prištini s veleposlanicima zemalja "Velike petorke" (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija). Pretpostavlja se da je tema razgovora bilo stanje na Kosovu poslije odluke Vlade i akcije pripadnika Specijalnih jedinica Policije Kosova, piše Blic. Thaqi će se u subotu sastati sa šefom EULEX-a, Xavierom de Marnhacom i potom će dati izjave novinarima.

Zapad upozorio Prištinu zbog akcije specijalaca

Zemlje "Velike petorke" osudile su akciju kosovske vlade i slanje specijalaca na granične prijelaze 25. srpnja. U depeši, koju su poslali Prištini, poručuju kako su iznenađeni i duboko uznemireni tom akcijom.

- To je podiglo tenzije. Vrlo je važno da cijela vlada djeluje na smirivanju situacije na sjeveru Kosova - stoji u depeši koju prenosi srbijanski Blic. Upozorili su kosovski vladu da moraju raditi "u punoj koordinaciji s Europskom unijom, EULEX-om i KFOR-om s ciljem da se pokuša naći mirno rješenja". U pismu, koje se sastoji od tri točke, kao posljednje se navodi da imperativ za Kosovo treba biti nastavak dijaloga.

Kosovska vlada: Za akciju su znali predstavnici EU i KFOR-a

Potpredsjednica kosovske vlade Mimoza Kusari Ljilja izjavila je kako vlada Kosova nije glasala za akciju specijalaca (ROSU), već je tu odluku s još nekoliko ministara donio premijer Thaqi. U intervjuu za Glas Amerike ustvrdila je da su za akciju znali predstavnici EU i KFOR-a, ali da je EULEX odbio pružiti podršku.

KFOR: Primijenit ćemo silu ako se blokade budu nastavile

Nakon trosatnog pregovora, pripadnici KFOR-a se se u petak oko 20 sati povukli iz Rudara gdje su došli kako bi uklonili srpske barikade.

- Dogovor o administrativnim prijelazima na sjeveru Kosova još nije postignut - rekao je za RTS šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović. Dodao je kako na rješavanju sadašnjeg stanja radi cijeli državni vrh, vlade drugih zemalja i međunarodne institucije, kao i da je rješenje blizu.

Zapovjednik KFOR-a Erhard Bühler izjavio je nakon razgovora kako je posljednji put odlučio povući pripadnike KFOR-a i ne upotrijebiti silu iako ima ovlaštenje za to. Rekao je i da će, ako se blokade nastave, biti primoran upotrijebiti to ovlaštenje.

Idi na 24sata

Komentari 281

  • jeky23 01.08.2011.

    Tako će i nama za 50 godina talijani Istru ocjepiti,pizdite svi bezveze,Albanci su se tamo naselili i poznato je kako se oni i kojom brzinom šire....Znači po nekim kometarima ovdje,mi za 50 godina ćemo Istru predati u Italiju jer se tamo sve više i više talijana doseljava i kupuje nekretnine....a da ne govorim o Hrvatima koji se deklariraju kao Talijani......

  • palača 01.08.2011.

    granice se nazalost mijenjaju,neki bi i teritorij a kruha su gladni,,vec viđeno sve

  • Ragusino 01.08.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Ovo vam je treća teška opomena u posljednjih tjedan dana te smo zbog toga blokirali vaš korisnički račun na rok od tjedan dana. Bit će vam ponovno dostupan za 7 dana.

Komentiraj...
Vidi sve komentare