To je to što me zanima!

Anglikanska crkva razmatra uvesti rodno neutralnu riječ za Boga: Sastat će se povjerenstvo

Zasad je nejasno koji bi izraz trebao zamijeniti riječi "Oče naš" u molitvi koju je, prema kršćanskoj tradiciji, Isus Krist preporučio svojim sljedbenicima
Vidi originalni članak

Anglikanska crkva razmatra uvođenje rodno neutralne zamjenice za Boga umjesto tradicionalnog muškog roda.

Crkva je objavila da će osnovati povjerenstvo u proljeće koje će biti zaduženo odlučiti treba li unijeti promjene.

Bilo kakvu izmjenu, koja bi označila odustajanje od višetisućljetne tradicije judaizma i kršćanstva, trebao bi odobriti crkveni sinod.

Otac dr. Michael Ipgrave, biskup od Lichfielda i zamjenik liturgijskog povjerenstva za to pitanje, kazao je da ga Crkva "već nekoliko godina razmatra".

PROSVJEDOVAO I FRED MATIĆ VIDEO Molitelji opet klečali na Trgu za čednost. Ovaj put ih je dočekao prosvjed Ženske mreže

Njegov komentar odgovor je na pitanje Joanne Stobart, pomoćne svećenice za Ilminster i Whitelackington u Somersetu o tome kako napreduje rad na "inkluzivnijem jeziku" u bogoslužju.

Zasad je nejasno koji bi izraz trebao zamijeniti riječi "Oče naš" u molitvi koju je, prema kršćanskoj tradiciji, Isus Krist preporučio svojim sljedbenicima.

Konzervativni kritičari protive se izmjenama jer bi to prema njihovu tumačenju značilo odustajanje od crkvene doktrine.

KRAJ DONJEG MIHOLJCA FOTO Crkva u Slavoniji ostala je bez križa, slomio ga je vjetar: 'Šok za sve. Bila sam baš tužna'

"Činjenica da se Bog naziva "ocem" ne može se zamijeniti izrazom "majka", a da se pritom ne izmijeni značenje niti se može koristiti rodno neutralni izraz "roditelj", a da se pritom ne izgubi značenje, kazao je za The Telegraph pastor dr. Ian Paul.

"Očevi i majke nisu supstituti i na potomke se odnose na drukčije načine", rekao je.

"Ako liturgijsko povjerenstvo želi to izmijeniti, tada će znatno odmaknuti doktrinu temeljenu na Evanđelju".

Glasnogovornik Engleske crkve rekao je da "to nije ništa novo. Kršćani su od drevnih vremena priznali da Bog nije ni muško ni žensko".

PRIBLIŽAVANJE ZAPADU Ministar kulture: Grkokatolička crkva u Ukrajini ubuduće će obilježavati Božić 25. prosinca

"Postoji velik interes za istraživanje novog jezika otkako su sadašnji oblici bogoslužja uvedeni u suvremeni jezik prije više od 20 godina", rekao je.

U sklopu redovitog rada u idućih pet godina na tome će raditi Povjerenstvo za vjeru i red, rečeno je.

"Apsolutno ne postoje planovi za ukidanje ili bitnu reviziju današnje liturgije i nikakve promjene ne mogu se uvesti bez opsežnih zakona".

Idi na 24sata

Komentari 59

  • i.hun 09.02.2023.

    Sada će se na temelju toga anglikanska crkva razjediniti i podijeliti na one za i one protiv. A to je u biti i cilj novog normalnog. Tako i katoličku crkvu pokušavaju razjediniti jer im predstavlja problem svojom masovnošću. Još nisu dovoljnu masu "novo normalnih" skupili da mogu i nju zabraniti jer to je njihov cilj. Pod krinkom slobode i jednakosti promoviraju slobodu samo za njih i one s koji misle kao oni. Svi ostali nemaju pravo na jednakost i svoje mišljenje.

  • Kud koji mili moji 09.02.2023.

    " Ono nešto naše,........".

  • Black Sabbath 08.02.2023.

    Opet postmodernističke radikalnofeminističke gluposti. Kome smeta Bog? Kome i kakvu štetu čine riječi "Oče naš"? Opet pahuljicama povrijeđene emocije? Opet se javljaju samoproglašene žrtve po profesiji. Naravno da Bog nema spol, to je svakome iole inteligentnom jasno. Ali u kontekstu Boga to se ne odnosi na spol kako se odnosi na ljudsku vrstu, netko je polupao lončiće. Ako je Isus rekao Bog je Otac (u smislu Stvoritelja, ne u smislu ljudskog muškarca) i rekao nam da molimo "Oče naš", te ako kao vjernici vjerujemo iskreno u Isusa i Evanđelje, onda prihvaćamo tako kako je Isus propovjedao. Ne propitujemo, vjerujemo.. Ako ne, onda nismo vjernici. Ili vjerujemo u nešto drugo, što s kršćanstvom i Isusom nema previše veze.

Komentiraj...
Vidi sve komentare