To je to što me zanima!

Anketa: Kako bi saziv Sabora izgledao u slučaju novih izbora

Pobjednik je SDP s 59 mandata, HDZ ima 48, MOST 12, a Živi zid čak 11. IDS ostaje na 3, HDSSB, HNS i Bandićeva stranka po 2 zastupnika i HSS ima jedan mandat
Vidi originalni članak

I u I. izbornoj jedinici isti - ispitanici zazivaju nove izbore, pokazuje anketa koju je za RTL provela Promocija plus.

Protiv ponovnog izlaska na birališta je samo 21 posto ispitanika. A u prestižnoj I. izbornoj jedinici, u kojoj uglavnom snage odmjeravaju čelnici stranaka, na birališta želi više od 70 posto birača!

Uz to nestrpljivo poručuju da ih žele što prije. U opciji su još rujan i puno manje kraj godine.

SDP ovdje uvjerljivo pobjeđuje! 36 posto ispitanika bira upravo njih, a tek nešto više od 20 posto zaokružilo bi HDZ. MOST ostaje treća snaga s potporom od gotovo 9 posto, ali i ovdje im se potpora doslovno prepolovila - u studenom su imali preko 18 posto. A za vratom im i dalje puše Živi zid koji i ovdje ulazi u igru.

Mandate tako osvajaju: SDP 8, HDZ 4 i MOST i Živi zid po jedan mandat.

HNS i HSLS daleko su od praga, pa ni Vesna Pusić ni Darinko Kosor ne bi stigli do sabornice.

SDP se u I. izbornoj jedinici penje sa 6 na 8 zastupnika, ali gube jednog HNS-ovca. Baš kao što jednog više zastupnika osvaja HDZ, ali gube mandat partnera iz HSLS-a.

MOST s tri pada na jednog, ali ovdje su mandat osvojili Drago Prgomet, IrenaPetrijavčanin Vuksanović i Gordana Rusak koji su ionako nakon izbora napustili MOST, a Živi zid i ovdje osvaja mandat.

Zanimljivo je da bi ovdje 34 posto birača MOST-a ponovno zaokružilo tu opciju, mada je nejasno tko bi sada tu bio na vrhu liste. Najviše bi prešlo Živom zidu, a jednako bi prešlo SDP-u i HDZ-u.

I nakon svih 10 obrađenih izbornih jedinic 140 zastupnika prema aktualnim preferencijama ispitanika smješteno je u sabornici. Pobjednik je SDP s 59 mandata, HDZ ima 48, MOST 12, a Živi zid čak 11. IDS ostaje na 3, HDSSB, HNS i Bandićeva stranka po 2 zastupnika i HSS ima jedan mandat.

Na izbornoj karti dominira SDP-ova crvena boja. Oni pobjeđuju u šest, a HDZ u četiri izborne jedinice. Treba dodati da za kompletnu sliku nedostaje samo 8 manjinaca i 3 zastupnika dijaspore.

Kada se SDP-u i HDZ-u pribroje mandati tadašnjih koalicijskih partnera, SDP-ova koalicija osvojila bi 61 mandat, dakle nedovoljno za formiranje većine, ali pet mandata više nego što su osvojili na izborima. Koalicija okupljena oko HDZ-a gubi čak 7 mandata, iz igre ispadaju HSP Ante Starčević, HSLS i BUZ.

Za MOST je zanimljivo da osvaja 12 umjesto 19, ali i sada formalno imaju 12-ero zastupnika u svom Klubu, pa na novim izborima teoretski ne bi ništa izgubili. A najveće iznenađenje svakako je Živi zid koji bi u Saboru dobio čak 11 zastupnika.

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 136

  • NEOPISIVO 10.06.2016.

    Hrvatsko biračko tijelo ima svoj stav, uglavnom vezan za ideologiju, i od njega ne odstupa. Ovaj puta je sammo manji broj birača desnih privremeno dao glas lijevima, da pokaže ljutnju, ali ako bi HDZ zmijenio Karamarka Plenkovićem, tolika prednost bi odmah bila na strani desnih. Birači trećeg puta su također u istom broju, samo je jedan dio privremeno dao prednost Živom zidu jer smatra da Petrov nije dovoljno radikalan. Kvalitet izabranih na vlasti proizlazi iz kvaliteta baze koju čini biračko tijelo. Iako ljudi ne vole čuti bolnu istinu, moram reči: Kada budemo imali bolji narod (bazu) imati ćemo i bolju vlast.

  • homo homini lupus est 10.06.2016.

    Nije važno kakav bi mogao biti saziv novoga Sabora...VAŽNO je da su ispale iz igre satelitske i minorne strančice poput HNS, HSLS i sl. koji uvijek na krilima koalicije dođu do svojih fotelja. Vjerujem da SDP i HDZ nikada neće dobiti apsolutnu kontrolu nad sudbinom ovoga naroda i vladati u maniri feudalnog gospodara. Hrvatski narod treba dati pristojnu potporu Mostu i Zidu, jer unatoc svojem ogranicenom politickom iskustvu biti ce dobar korektor samovolji velikih!

  • meliemil 10.06.2016.

    Kaj tu preračunavate. HDZ- je probao s MOSTOM i nije išlo, sad će probati SDP. A veli se jedan je probal pa se us.al

Komentiraj...
Vidi sve komentare