To je to što me zanima!

Ante Pavelić - zločinac broj 1: 70 godina od krvavog terora...

Hrvatski historičari još svode bilance iz Drugog svjetskog rata. Većina ih ipak može konačno ustvrditi: Dr. Pavelić je bio najveći zločinac u povijesti hrvatskog naroda
Vidi originalni članak

U svim zemljama pokorene Europe u Drugom svjetskom ratu Hitler je imao svoje poslušne saveznike, a najposlušniji i najvjerniji bio mu je Ante Pavelić. Milošću Hitlera i Mussolinija postao je poglavnik NDH, ali prije nego što su mu dopustili da iz emigracije dođe u Zagreb i zasjedne na vlast, morao se, 14. travnja 1941. u Karlovcu, obavezati Mussoliniju da će hrvatski Jadran predati Italiji, a Hitleru da će Hrvatsku upregnuti u njemačko-nacistički ratni stroj. 

Iduće četiri godine nemilosrdno je provodio politički teror u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, sijao rasnu i nacionalnu mržnju, organizirao masovno ubijanje stotine tisuća Srba, Roma, Židova i “nepodobnih” Hrvata. Kad su 1943. i 1944. godine svi dotadašnji saveznici nacističkog Trećega Reicha, jedan za drugim, napuštali Hitlera i nastojali prijeći na pobjedničku stranu rata, Pavelić je 1945. ostao jedini u cijeloj Europi koji je do zadnjega ratovao na Hitlerovoj strani.

>>> Cijeli članak pročitajte u novom broju 24sataExpressa

Idi na 24sata

Komentari 699

  • IvanFilipović-Haro 22.05.2011.

    MIslim da je Ante Pavelić jedna od najgorih stvari koja se mogla desiti NDH... ne kaže da bez njega ne bi bilo ubijanja nedužnih civila, ali sigurno je to da je bilo ko drugi , a ne ovaj Mussolinijev psić, bio na vlasti, onda bio prošlo nešto što se u povijesti naziva " "Urota" Lorković-Vokić"... tj. trebalo je napustiti Hitlera kad se spoznalo što i kako radi, na vlast NDH staviti HSS, koji je u desetcima godina prioje tog bio nositelj hrvatskog nacionalnog pokreta, i orjentirati NDH prema antifašistima.... tada bi MOŽDA imali ovo što je gore navedeno.. slobodnu Hrvatsku od 1945.... Međutim Pavelić je bio beskičmenjak koji se kao "Gospodski Kastor" ulizivao Mussoliniju (Rimski ugovori) pa onda i Hitleru... a vođa, tzv. "poglavnik", je na kraju ostavio svoje domobrane i civile na Bleiburškom polju na milost i nemilost partizana... Ali opet... lagano je biti general poslije bitke, ali opet treba proučavati povijest i kritizirati da se ovakvo nešto ne ponovi... =)

  • goyko 18.05.2011.

    Ono šta je Pavelić htio tj. nezavisnu Hrvatsku,dobili smo 1995. Da je Hrvatska ostala nezavisna još od doba Pavelića do sada, bila bi razvijena kao Japan, što se naravno nije svidjelo nekima( Beograd...) koji su crpili sredstva iz Hrvatske da bi razvijali svja područja. Izbjegao bi se Domovinski rat i danas bi nam život bio puno bolji i puno lakši. Ova prepucavanja bi odavno bila prošlost. Meni je osobno žao Srbije što se na takav način domogla kapitala za razvoj gospodarstva...očito nisu imali drugi način....ali kad tad istina i pravda izađu na vidjelo... Živjela Nezavisna država Hrvatska!

  • Titopartija_1 17.05.2011.

    Ajde se prestanite više klati ovdje bez veze...Dragi hrvatski građani....

Komentiraj...
Vidi sve komentare