To je to što me zanima!

Apel Camerona: Škotska može sama, ali zajedno smo bolji

Britanski premijer je rekao kako Ujedinjeno kraljevstvo Škotsku čini snažnijom, sigurnijom, bogatijom i boljom. A ako se odcijepi, prijeti joj nesigurna budućnost
Vidi originalni članak

Britanski premijer održao je strastveni govor u Škotskoj u kojem je zamolio Škote da još jednom razmisle i na skorašnjem referendumu odbace neovisnost i odcjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva. U zamjenu Cameron Škotima nudi prijenos veću moći i više samostalnosti, javlja Reuters.

Podsjetimo, Škotska nacionalistička vlada želi krajem 2014. održati referendum o odcjepljenju, koji može prekinuti čak 300 godina dugu tradiciju. 

 - Naravno, Škotska može sama, a mogla bi i Engleska, ali mnogo smo bolji zajedno - rekao je Cameron u svom govoru u Edinburghu, glavnom gradu Škotske.

Britanski premijer je škotskim čelnicima rekao kako upravo Ujedinjeno kraljevstvo Škotsku čini snažnijom, sigurnijom, bogatijom i boljom. Ako se Škotska odcijepi, dodao je Cameron, prijeti joj nesigurna gospodarska budućnost.

Nakon emotivnog  govora, Cameron je s Alexom Salmondom, škotskim premijerom  i predsjednikom Škotske narodne stranke koja je zagovaratelj odcjepljenja, pokušao dogovoriti konačan datum i oblik referenduma, ali bez uspjeha.

Obojica, naime, nisu htjeli popustiti oko oblika referenduma. Cameron traži da na referendumu bude samo jedno pitanje, ono o neovisnosti Škotske,  dok Salmond ipak zagovara da se doda i pitanje smanjivanja engleskog političkog utjecaja na Škotsku, piše Reuters.   

Idi na 24sata

Komentari 6

  • ribić2 17.02.2012.

    Interesantno je kako ti stari demokrati žele svim snagama održati svoje saveze ( VB; SAD) Njemačku ujedinili a SSSR, Jugu i Čehoslovačku zdušno podupirali u raspadu. Zašto? To je valjda uvođenje demokracije kao sada u Africi. Ipak oni koji žele vidjeti vide na djelu porobljavanje naroda od strane kapitalista.

  • panika135 17.02.2012.

    JerkoKc --ta ti je jaka - hahahahaha

  • JerkoKC 17.02.2012.

    Škotima se ne smije dozvoliti odcjepljenje, jer će onda to tražiti i bračani hahahahaha.

Komentiraj...
Vidi sve komentare