To je to što me zanima!

Appleov uređaj od 200 kuna koriste za krađu skupih auta

KANADA Od rujna pet incidenata u kojima su osumnjičeni koristili uređaj AirTag. Stave ih na manje vidljivo mjesto dok je automobil na javnom parkiralištu i prate vlasnike do kuće
Vidi originalni članak

Tvrtka Apple je u travnju izbacila novi uređaj koji se naziva AirTag. Cijena mu je 29 dolara (oko 200 kuna), a korisnicima služi za praćenje lokacije svojih stvari.

U posljednje vrijeme se taj uređaj koristi u potpuno drugačije svrhe. Kradljivci i lopovi su pronašli način na koji im AirTag služi za krađu automobila, piše New York Post.

- Identificirali smo novu metodu krađe skupocjenih vozila diljem regije – rekli su kanadski istražitelji

Prema policijskom izviješću, od rujna je u Kanadi bilo pet incidenata u kojima su osumnjičeni koristili navedenu tehnologiju.

Kradljivci prvo postavljaju uređaj na manje vidljivo mjesto na automobilu. Najčešće dok su automobili parkirani na javnim mjestima poput trgovačkih centara ili parkirališta. Vlasnici kasnije odvezu automobil kući, a kradljivci ga prate.

Kradljivci su u mogućnosti hakirati paljenje vozila elektroničkim uređajem kojeg mehaničari koriste za reprogramiranje tvorničkih postavki. Nakon toga odlaze s ukradenim automobilom.

Policija savjetuje vlasnicima automobila da ih parkiraju u zatvorenim garažama, a ne na prilazima kuća. Također preporučuju ugradnju brave na volanima i data port, kao i ugradnju videonadzornog sustava.

U posljednjih 12 mjeseci policija je u predgrađu Toronta imala više od 2000 slučajeva krađi automobila. U nekim od tih slučajeva korištena je baš ova tehnoligija.

TRAGA SE ZA POČINITELJIMA Velika krađa u Italiji: Na sajmu automobila ukradena su tri vrijedna oltimera Porchea 911

U Americi - suprotno

Ali, u SAD-u se AirTags koriste za potpuno drugačiju stvar - za lov na ukradena vozila.

Izvršni direktor kibernetičke sigurnosti Brooklyna, Dan Guido, je na Twitteru opisao svoju potragu za ukradenim skuterom.

Zahvaljujući Apple-ovom uređaju koje je Guido sakrio na vozilu, uspio ga je locirati.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Splitski cvit 23.09.2023.

    Dali ste odličnu ideju domačim lopovima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare