To je to što me zanima!

Arbanasi: Odgodili deložaciju devetročlane obitelji Vukić

Vukići žive 30 metara od Ingrid Antičević-Marinović i stotinjak metara od Božidara Kalmete. U 200 godina staroj kući rodila se i baka pjevača Mladena Grdovića
Vidi originalni članak

Deložaciju deveteročlane obitelji Vukić iz zadarskih Arbanasa sudski ovrhovršitelj odgodio je do daljnjega jer se u petak ujutro pred kućom nije pojavio predstavnik kupca kuće, tvrtke "Boškarija gradnja" iz Buja, čiji je vlasnik Blaž Sotlar.

Višnja (63) i Miro (64) Vukić oboje su bez posla ostali u devedesetima, tijekom privatizacije. Tada, 1996. godine Miro je otvorio automehaničarsku radnju. Unajmio je prostor, kupio strojeve i alat, ali cesta na kojoj je radnja u dvije je godine dva puta bila zatvorena na po nekoliko mjeseci. Posao je išao slabo. Kćer Tina je nakon širenja svoje obitelji podigla hipotekarni kredit kojeg je uredno vraćala, za uređenje potkrovlja.

Vrijeme je prolazilo, početni dug od 72.000 kuna  prema Poreznoj upravi rastao je, a s njim i kamate, pa je sveukupno došao do 300.000 kuna. U Poreznoj upravi rekli su im da im ne mogu pomoći, već su kuću stavili na dražbu. Na trećoj dražbi kuću je za 40.000 eura kupila "Boškarija gradnja".

Vukićima su u pomoć došli deseci susjeda, zadarski studenti, ali i zagrebački aktivisti iz "Saveza za promjene" na čelu s Ivanom Pernarom. On se rasplakao kada im je Višnja zahvalila i nazvala ih svojom djecom.

Vukići žive 30 metara od Ingrid Antičević-Marinović i stotinjak metara od Božidara Kalmete. 

- Njih nema. I nije ih briga, vjerujte mi. Da je ovo prilika za skupljanje političkih bodova, bili bi ovdje - kaže kćer Vukićevih, Tina Vukić-Karađole koja s četvero djece živi u potkrovlju kuće.

U 200 godina staroj kući rodila se baka pjevača Mladena Grdovića, a Vukići su u nju primili i prve ratne izbjeglice koje su 1991. stigle u Zadar.

- Kupac nam sad nudi kuću za 90.000 eura koje mi nemamo, a prije pet dana nas je nazvao i ponudio nam da će odgoditi deložaciju ako mu odmah uplatimo 5000 eura - kaže Tina. 

Vukići ističu kako nisu htjeli da im se dug oprosti, već samo da im ponude obročnu otplatu. Sa 40.000 kuna naplatila se banka, Porezna uprava nije dobila ni lipe, a cijeli dug obitelji Vukić ostao je netaknut.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • baracuda 06.11.2012.

    Za 2 dana 8.11. obitelj Vukić će biti deložirana! Moglo bi se malo novijih vijesti o tome staviti,a zanima me hoće li i ovaj put dotični gospodin Pernar doći u znak podrške!

  • ojčoićopgzhglč 25.03.2012.

    Pa nije vam ovo više socijalizam, borili ste se za kapitalizam šta se sada bunite.

  • koza 24.03.2012.

    Sa početnim dugom od 72 000 KUNA uzet će im kuću.....A porezna nabila kamate na 300 000...Ista porezna oprašta privatnim firmama i oprostila je privatnim osobama po političkoj i drugim linijama....Sistem je loš,ako nekome za 10 000€ mogu uzeti kuću,znači da smo svi ugroženi... Država mora napraviti više,mi moramo napraviti više,a ne stalno sklapati oči i govoriti "nije jedini slučaj",to je tamo negdje,nije nas briga.....Nije mi jasno od kada smo postali svi tako sebični i bezvoljni da nekome pomognemo,da sa nekim suosjećamo, .... Ovo je vrijeme barakuda,a nisu se svi ljudi sposobni braniti,ima tu puno inćuna , malih zlatnih ribica... Jer svi smo mi mogući beskućnici,moguće male papaline......

Komentiraj...
Vidi sve komentare