To je to što me zanima!

Arheolozi su pronašli hrvatski sarkofag iz vremena Tomislava

Pretpostavlja se da je riječ o ratnicima koji su poginuli na bojnom polju. Sarkofag datira iz perioda u kojem je živio kralj Tomislav pa misle da se radi od ratnicima
Vidi originalni članak

Na starohrvatskom groblju iz 9. i 10. stoljeća u Vaćanima kraj Skradina arheolozi su pronašli kosti muškaraca, dva para mamuza i keramičko posuđe. Pretpostavlja se da je riječ o ratnicima koji su poginuli na bojnom polju. Sarkofag datira iz perioda u kojem je živio kralj Tomislav, pa mještani okolnih sela već govore kako je riječ o Tomislavovim ratnicima.

- U tom razdoblju Hrvati su još napola pogani i drže se starih slavenskih običaja stavljanja hrane i pića u grobove. Sarkofag u kojem smo našli ostatke iznimno je lijep i premjestit ćemo ga u Skradin - rekao nam je Željko Krnčević, voditelj Arheološkog odjela Muzeja grada Šibenika. Osim njega, istraživanje vode Ivana Cunjac i Jelena Jović te arheologinja Emily Zavodny iz Atlante.

Kameni sarkofag iz rimskog doba napravljen je negdje oko petog stoljeća i korišten je u nekom od sela skradinskog zaleđa. Kad su četiri stotine godina poslije ovdje došli Hrvati, prenijeli su sarkofag u Vaćane i u njega ukopali pokojnike.

Krnčević kaže kako nema nikakve dvojbe da je riječ o Hrvatima. To su zaključili po ornamentima s keramike i po ostrugama. Analiza posmrtnih ostataka pokazat će kako su pokojnici iz sarkofaga umrli.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • segor19871211 25.06.2012.

    Nadam se da će i jednog dana naći i grob kralja Tomislava ♥

  • spirit lamp 21.06.2012.

    Nisu to pogani vec pravi Hrvati sa svojom hrvatskom vjerom, a ne ovi kao danas sto su prisilom bili pokrsteni. A i danas se vidi da se svako malo ta poganska vjera ubacuje u krscanske rituale, ponekad skriveno, a ponekad sasviomj otvoreno.

  • PMF 087 21.06.2012.

    Iz doba Tomislava ? Da nije Karamarka možda?;-))

Komentiraj...
Vidi sve komentare